Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan. Nog niet lang geleden verhuisden ze met hun zaak naar de Bondgenotenlaan, waar ze je voortaan in een statisch herenhuis met plezier meenemen in hun culinaire visie.

Het was in Duffel dat het koppel elkaar leerde kennen, en meer specifiek in de keuken van restaurant Nuance. Na een drietal jaar te hebben samengewerkt, was het klaar en duidelijk dat ze er beiden veel voor voelden om samen hun eigen zaak uit de grond te stampen. Dat gebeurde in 2013, een royale tien jaar geleden dus. Hun jonge spirit is nog steeds een van hun grootste troeven, net als de passie en de gedrevenheid waarmee ze gasten ontvangen en hen door een vernieuwend menu loodsen dat regelmatig afwisselt. Oorspronkelijk openden ze hun deuren in de Muntstraat, in een pandje met plek voor slechts zes tafels. Enkele jaren daarna ruilden ze het in voor een iets ruimere locatie waar ze in de wijnkelder een private dining-ervaring boden, en sinds ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze te vinden in de Bondgenotenlaan. Daar beschikken ze over een mooie stadstuin die in de zomer een must is om als terras te gebruiken en kweken ze zelf groenten, kruiden en bloemen. Daarbovenop ligt het nieuwe adres niet ver van het station van Leuven en telt het concept nu een open keuken. Het afgelopen decennium bracht dus wel wat veranderingen met zich mee, maar enkel op een positieve manier. Ze kijken dan ook terecht fier terug op de weg die ze samen tot nu toe hebben afgelegd.
Hoewel hun menu regelmatig hernieuwd wordt, hebben Niels en Romina een aantal ingrediënten die ze als heilig beschouwen. Niet toevallig zijn die allemaal afkomstig uit de zee. Sint-jakobsvruchten en Noordzeetarbot zijn bijvoorbeeld blijvende successen, hoewel nummer één steevast is geserveerd voor langoustines. Tegelijkertijd hebben ze uiteraard oog voor zaken die soms in de vergetelheid dreigen te duiken, zoals rode biet en aardpeer. Daarnaast werken ze graag met boekweit. Consistent in al hun gerechten is het respect waarmee ze elke component behandelen en deel laten uitmaken van een groter geheel. In de zaal trachten ze hun jeugdige insteek verder te zetten. Dat brengt een delicate balans met zich mee: enerzijds willen ze geen te formele of te stijve boel; anderzijds streven ze naar een bepaald niveau en een algehele verzorgdheid. Op persoonlijk vlak blijven ze allebei vooral zichzelf. Naar decoratie toe vertelt Niels dat hij een soft spot heeft voor mooie borden. Meer bepaald kan hij vooral genieten van handgemaakt porselein uit Frankrijk en het assortiment van Studio Pieter Stockmans uit Gent. Aan zulke details besteden ze met plezier uitgebreid moeite en tijd. De meeste voldoening putten ze vanzelfsprekend uit de reacties van de klanten.
Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan

Aangezien het restaurant een open keukenconcept heeft, hebben ze een directe inkijk in de zaal en vice versa. Als chef vindt hij het geweldig om klanten te zien genieten en wanneer ze foto’s van de gerechten nemen. De beste bekroning is ongetwijfeld wanneer mensen achteraf de moeite doen om te komen vertellen hoe lekker ze het vonden en dat ze zeker zullen terugkomen. Zulke bevestigingen betekenen dat al het harde werk meer dan loont. Van dinsdag tot en met vrijdag serveert de zaak lunch en diner, maar voor Niels en Romina begint de werkweek al op maandag. Dan beginnen ze aan bouillons, sauzen, brood en dergelijke, en verzekeren ze dat het restaurant en de tuin er tiptop uitzien. Vrijdag na de avonddienst snijden ze het weekend aan door samen met het team gezellig een glaasje te drinken en zich tegoed doen aan de resterende kazen.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living Lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels

Meer stories…

De kunst van glas in een nieuw licht

De Belgische glasartieste Klaar Prims, bekend om haar sculpturale interieurcreaties met vloeiende lijnen en organische vormen, breidt haar artistieke horizon verder uit. Met haar nieuwste handgemaakte juwelencollectie brengt ze een unieke fusie van kwetsbaarheid en innerlijke kracht tot leven in

Lees meer…
De kunst van totale ontspanning

Interieurarchitect Laura Calleeuw staat bekend om haar subtiele, verfijnde ontwerpen waarin esthetiek en functionaliteit naadloos samenvloeien. Haar recente project in Knokke, een eigentijdse interpretatie van een boerderij, belichaamt deze visie op meesterlijke wijze. Met een perfect evenwicht tussen zachtheid en

Lees meer…
Licht als een kostbaar juweel

De ontwerpster Marine Breynaert en het architectenbureau Hauvette & Madani bundelen hun krachten om Gioiello te presenteren: een exclusieve collectie van twee wandlampen en een tafellamp die functionaliteit overstijgt en kunst en design samenbrengen. Geïnspireerd door de elegantie van juwelen

Lees meer…
Een textielcollectie die erfenis en natuur samensmelt

Toyine Sellers, textielkunstenaar en oprichter van het Franse atelier TOYINE, heeft haar nieuwste creatie onthuld: de OM ALMA-collectie. Deze collectie is diep geworteld in haar persoonlijke reis en combineert haar Zuid-Afrikaans erfgoed met de ongerepte natuur van Scandinavië, waar ze

Lees meer…
Een winterse beleving bij Vol-Ver in Marke-Kortrijk

In een charmante, landelijke villa in Marke-Kortrijk vinden liefhebbers van gastronomie hun weg naar Vol-Ver. Dit knusse restaurant, gerund door chef Sébastien Ververken en gastvrouw Sharon, biedt een unieke culinaire ervaring die perfect aansluit bij de gezelligheid van de winterperiode.

Lees meer…
Een nieuwe dimensie van natuurlijke stoffen

Van 15 tot 18 januari 2025 nam Delcourt Textiles voor het eerst deel aan Paris Déco Off, een toonaangevend evenement in de wereld van interieurdesign. De Franse stoffenfabrikant presenteert zijn nieuwste creaties in een pop-up ruimte in Passage Saint-Sulpice, en

Lees meer…