Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan. Nog niet lang geleden verhuisden ze met hun zaak naar de Bondgenotenlaan, waar ze je voortaan in een statisch herenhuis met plezier meenemen in hun culinaire visie.

Het was in Duffel dat het koppel elkaar leerde kennen, en meer specifiek in de keuken van restaurant Nuance. Na een drietal jaar te hebben samengewerkt, was het klaar en duidelijk dat ze er beiden veel voor voelden om samen hun eigen zaak uit de grond te stampen. Dat gebeurde in 2013, een royale tien jaar geleden dus. Hun jonge spirit is nog steeds een van hun grootste troeven, net als de passie en de gedrevenheid waarmee ze gasten ontvangen en hen door een vernieuwend menu loodsen dat regelmatig afwisselt. Oorspronkelijk openden ze hun deuren in de Muntstraat, in een pandje met plek voor slechts zes tafels. Enkele jaren daarna ruilden ze het in voor een iets ruimere locatie waar ze in de wijnkelder een private dining-ervaring boden, en sinds ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze te vinden in de Bondgenotenlaan. Daar beschikken ze over een mooie stadstuin die in de zomer een must is om als terras te gebruiken en kweken ze zelf groenten, kruiden en bloemen. Daarbovenop ligt het nieuwe adres niet ver van het station van Leuven en telt het concept nu een open keuken. Het afgelopen decennium bracht dus wel wat veranderingen met zich mee, maar enkel op een positieve manier. Ze kijken dan ook terecht fier terug op de weg die ze samen tot nu toe hebben afgelegd.
Hoewel hun menu regelmatig hernieuwd wordt, hebben Niels en Romina een aantal ingrediënten die ze als heilig beschouwen. Niet toevallig zijn die allemaal afkomstig uit de zee. Sint-jakobsvruchten en Noordzeetarbot zijn bijvoorbeeld blijvende successen, hoewel nummer één steevast is geserveerd voor langoustines. Tegelijkertijd hebben ze uiteraard oog voor zaken die soms in de vergetelheid dreigen te duiken, zoals rode biet en aardpeer. Daarnaast werken ze graag met boekweit. Consistent in al hun gerechten is het respect waarmee ze elke component behandelen en deel laten uitmaken van een groter geheel. In de zaal trachten ze hun jeugdige insteek verder te zetten. Dat brengt een delicate balans met zich mee: enerzijds willen ze geen te formele of te stijve boel; anderzijds streven ze naar een bepaald niveau en een algehele verzorgdheid. Op persoonlijk vlak blijven ze allebei vooral zichzelf. Naar decoratie toe vertelt Niels dat hij een soft spot heeft voor mooie borden. Meer bepaald kan hij vooral genieten van handgemaakt porselein uit Frankrijk en het assortiment van Studio Pieter Stockmans uit Gent. Aan zulke details besteden ze met plezier uitgebreid moeite en tijd. De meeste voldoening putten ze vanzelfsprekend uit de reacties van de klanten.
Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan

Aangezien het restaurant een open keukenconcept heeft, hebben ze een directe inkijk in de zaal en vice versa. Als chef vindt hij het geweldig om klanten te zien genieten en wanneer ze foto’s van de gerechten nemen. De beste bekroning is ongetwijfeld wanneer mensen achteraf de moeite doen om te komen vertellen hoe lekker ze het vonden en dat ze zeker zullen terugkomen. Zulke bevestigingen betekenen dat al het harde werk meer dan loont. Van dinsdag tot en met vrijdag serveert de zaak lunch en diner, maar voor Niels en Romina begint de werkweek al op maandag. Dan beginnen ze aan bouillons, sauzen, brood en dergelijke, en verzekeren ze dat het restaurant en de tuin er tiptop uitzien. Vrijdag na de avonddienst snijden ze het weekend aan door samen met het team gezellig een glaasje te drinken en zich tegoed doen aan de resterende kazen.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living Lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels

Meer stories…

Een nieuwe balans op kantoor

Tijdens de prestigieuze meubelbeurs Salone del Mobile (8–13 april) stelde het Belgische designmerk Bulo een opvallende nieuwkomer voor: de Goccia Desk. Deze innovatieve werkplek, ontworpen door de Nederlandse interieurarchitect Casper Schwarz, valt meteen op door zijn organische vormgeving en veelzijdige

Lees meer…
In harmonie gebouwd

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Carte blanche in dialoog

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Gelaagd wonen in Zomergem

In het Oost-Vlaamse Zomergem ligt Woning B, een private woning die zich eerder nestelt dan zich opdringt. De architectuur schuift zich langzaam in het landschap, gericht op de aangrenzende boomgaard. Met een L-vormige plattegrond opent het volume zich naar het

Lees meer…
Eenvoud met diepgang

Achter de idyllische gevel van een historisch pand uit 1739, in een sfeervolle hoek van de bruisende buurt ‘Het patershol’ in Gent, schuilt restaurant en boutique hotel Nonam. Een culinaire juweel dat zijn eigen unieke verhaal te vertellen heeft over

Lees meer…
Vervulde architectonische reisverlangen

In de schaduw van imposante gebouwen en de geheimen van de natuur vind je de oorsprong van Planopli, een bureau dat architectuurreizen plant en loggidsen samenstelt waardoor een indrukwekkende waaier aan uitmuntende architectonische voorbeelden uit de 20ste en 21ste eeuw

Lees meer…
Binnenstebuiten ontworpen

Na tien jaar lang haar creatieve talent in dienst te stellen van andermans visies, besloot interieurarchitecte Dominiek Vanderheeren dat het tijd was om haar eigen koers te varen. Zo ontstond Monrow: een ontwerpstudio die zich onderscheidt door haar diepgewortelde aandacht

Lees meer…
Authentiek tafelen in Borough Market

Restaurant Applebee’s, al een kwarteeuw een vertrouwd gezicht in Borough Market te Londen, kreeg recent een grondige herinrichting door designbureau A-nrd Studio. Het resultaat is een gelaagde, sfeervolle ruimte die even eigentijds als plaatsgebonden aanvoelt.

Lees meer…
Wereldse verfijning in Casello

Casello in Schilde heeft geen bord aan de deur nodig om indruk te maken. In het charmante historische pand ‘Tollenberg’, omringd door groen en rust, heerst subtiele verfijning, creatieve gelaagdheid en een onmiskenbaar gevoel van thuiskomen. Achter de schermen staat

Lees meer…
Tuin van herinneringen

De herfst mag dan wel in het land zijn, maar Maison Balzac brengt nog steeds graag tijd in de tuin door. Op dit Franse merk kan je rekenen voor objecten en decoratie met een frisse en montere insteek die je

Lees meer…