Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan. Nog niet lang geleden verhuisden ze met hun zaak naar de Bondgenotenlaan, waar ze je voortaan in een statisch herenhuis met plezier meenemen in hun culinaire visie.

Het was in Duffel dat het koppel elkaar leerde kennen, en meer specifiek in de keuken van restaurant Nuance. Na een drietal jaar te hebben samengewerkt, was het klaar en duidelijk dat ze er beiden veel voor voelden om samen hun eigen zaak uit de grond te stampen. Dat gebeurde in 2013, een royale tien jaar geleden dus. Hun jonge spirit is nog steeds een van hun grootste troeven, net als de passie en de gedrevenheid waarmee ze gasten ontvangen en hen door een vernieuwend menu loodsen dat regelmatig afwisselt. Oorspronkelijk openden ze hun deuren in de Muntstraat, in een pandje met plek voor slechts zes tafels. Enkele jaren daarna ruilden ze het in voor een iets ruimere locatie waar ze in de wijnkelder een private dining-ervaring boden, en sinds ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze te vinden in de Bondgenotenlaan. Daar beschikken ze over een mooie stadstuin die in de zomer een must is om als terras te gebruiken en kweken ze zelf groenten, kruiden en bloemen. Daarbovenop ligt het nieuwe adres niet ver van het station van Leuven en telt het concept nu een open keuken. Het afgelopen decennium bracht dus wel wat veranderingen met zich mee, maar enkel op een positieve manier. Ze kijken dan ook terecht fier terug op de weg die ze samen tot nu toe hebben afgelegd.
Hoewel hun menu regelmatig hernieuwd wordt, hebben Niels en Romina een aantal ingrediënten die ze als heilig beschouwen. Niet toevallig zijn die allemaal afkomstig uit de zee. Sint-jakobsvruchten en Noordzeetarbot zijn bijvoorbeeld blijvende successen, hoewel nummer één steevast is geserveerd voor langoustines. Tegelijkertijd hebben ze uiteraard oog voor zaken die soms in de vergetelheid dreigen te duiken, zoals rode biet en aardpeer. Daarnaast werken ze graag met boekweit. Consistent in al hun gerechten is het respect waarmee ze elke component behandelen en deel laten uitmaken van een groter geheel. In de zaal trachten ze hun jeugdige insteek verder te zetten. Dat brengt een delicate balans met zich mee: enerzijds willen ze geen te formele of te stijve boel; anderzijds streven ze naar een bepaald niveau en een algehele verzorgdheid. Op persoonlijk vlak blijven ze allebei vooral zichzelf. Naar decoratie toe vertelt Niels dat hij een soft spot heeft voor mooie borden. Meer bepaald kan hij vooral genieten van handgemaakt porselein uit Frankrijk en het assortiment van Studio Pieter Stockmans uit Gent. Aan zulke details besteden ze met plezier uitgebreid moeite en tijd. De meeste voldoening putten ze vanzelfsprekend uit de reacties van de klanten.
Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan

Aangezien het restaurant een open keukenconcept heeft, hebben ze een directe inkijk in de zaal en vice versa. Als chef vindt hij het geweldig om klanten te zien genieten en wanneer ze foto’s van de gerechten nemen. De beste bekroning is ongetwijfeld wanneer mensen achteraf de moeite doen om te komen vertellen hoe lekker ze het vonden en dat ze zeker zullen terugkomen. Zulke bevestigingen betekenen dat al het harde werk meer dan loont. Van dinsdag tot en met vrijdag serveert de zaak lunch en diner, maar voor Niels en Romina begint de werkweek al op maandag. Dan beginnen ze aan bouillons, sauzen, brood en dergelijke, en verzekeren ze dat het restaurant en de tuin er tiptop uitzien. Vrijdag na de avonddienst snijden ze het weekend aan door samen met het team gezellig een glaasje te drinken en zich tegoed doen aan de resterende kazen.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living Lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels

Meer stories…

Een tweede leven: de toekomst van gerecycleerd design

Gerecycleerd meubilair bewijst dat duurzaamheid en schoonheid perfect hand in hand kunnen gaan. Steeds meer designmerken zetten in op collecties die materialen een tweede leven geven, met innovatie en creativiteit als drijvende krachten. Het doel? Afval verminderen en tegelijk betekenisvol

Lees meer…
Authentieke touch van Artique

Bij de start van elk project zet Artique de wensen en doelen van hun klant steeds centraal. Dit project was geen uitzondering. Het belangrijkste doel was om een ontwerp te creëren dat je niet dagelijks tegenkomt op het web –

Lees meer…
Onze warmste kerstwensen voor jullie

De winter heeft zijn intrede gedaan, en met de kortere dagen groeit de behoefte aan knusse momenten en warme sferen. Het perfecte excuus om je te verdiepen in de nieuwste editie van Real Living Magazine. Onze najaarseditie, een waar hoogtepunt

Lees meer…
Tomorrowland brengt magie naar Maison&Objet

Het iconische Tomorrowland, dat al meer dan twee decennia wereldwijd harten verovert, neemt in januari 2025 deel aan Maison&Objet in Parijs. Dit gerenommeerde evenement biedt Tomorrowland een podium om zijn rijke geschiedenis te delen, zijn innovatieve benadering van design te

Lees meer…
Art Antwerp in een nieuw jasje

Als je aan Antwerpen denkt, komen er waarschijnlijk heel wat adjectieven – bij voorkeur positief en met alliteratie – in gedachten. Om enkele voorbeelden te geven: amusant Antwerpen, aangenaam Antwerpen, aantrekkelijk Antwerpen, authentiek Antwerpen, … artistiek Antwerpen? Al kunnen meningen

Lees meer…