fbpx
Search
Close this search box.

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan. Nog niet lang geleden verhuisden ze met hun zaak naar de Bondgenotenlaan, waar ze je voortaan in een statisch herenhuis met plezier meenemen in hun culinaire visie.

Het was in Duffel dat het koppel elkaar leerde kennen, en meer specifiek in de keuken van restaurant Nuance. Na een drietal jaar te hebben samengewerkt, was het klaar en duidelijk dat ze er beiden veel voor voelden om samen hun eigen zaak uit de grond te stampen. Dat gebeurde in 2013, een royale tien jaar geleden dus. Hun jonge spirit is nog steeds een van hun grootste troeven, net als de passie en de gedrevenheid waarmee ze gasten ontvangen en hen door een vernieuwend menu loodsen dat regelmatig afwisselt. Oorspronkelijk openden ze hun deuren in de Muntstraat, in een pandje met plek voor slechts zes tafels. Enkele jaren daarna ruilden ze het in voor een iets ruimere locatie waar ze in de wijnkelder een private dining-ervaring boden, en sinds ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze te vinden in de Bondgenotenlaan. Daar beschikken ze over een mooie stadstuin die in de zomer een must is om als terras te gebruiken en kweken ze zelf groenten, kruiden en bloemen. Daarbovenop ligt het nieuwe adres niet ver van het station van Leuven en telt het concept nu een open keuken. Het afgelopen decennium bracht dus wel wat veranderingen met zich mee, maar enkel op een positieve manier. Ze kijken dan ook terecht fier terug op de weg die ze samen tot nu toe hebben afgelegd.
Hoewel hun menu regelmatig hernieuwd wordt, hebben Niels en Romina een aantal ingrediënten die ze als heilig beschouwen. Niet toevallig zijn die allemaal afkomstig uit de zee. Sint-jakobsvruchten en Noordzeetarbot zijn bijvoorbeeld blijvende successen, hoewel nummer één steevast is geserveerd voor langoustines. Tegelijkertijd hebben ze uiteraard oog voor zaken die soms in de vergetelheid dreigen te duiken, zoals rode biet en aardpeer. Daarnaast werken ze graag met boekweit. Consistent in al hun gerechten is het respect waarmee ze elke component behandelen en deel laten uitmaken van een groter geheel. In de zaal trachten ze hun jeugdige insteek verder te zetten. Dat brengt een delicate balans met zich mee: enerzijds willen ze geen te formele of te stijve boel; anderzijds streven ze naar een bepaald niveau en een algehele verzorgdheid. Op persoonlijk vlak blijven ze allebei vooral zichzelf. Naar decoratie toe vertelt Niels dat hij een soft spot heeft voor mooie borden. Meer bepaald kan hij vooral genieten van handgemaakt porselein uit Frankrijk en het assortiment van Studio Pieter Stockmans uit Gent. Aan zulke details besteden ze met plezier uitgebreid moeite en tijd. De meeste voldoening putten ze vanzelfsprekend uit de reacties van de klanten.
Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan

Aangezien het restaurant een open keukenconcept heeft, hebben ze een directe inkijk in de zaal en vice versa. Als chef vindt hij het geweldig om klanten te zien genieten en wanneer ze foto’s van de gerechten nemen. De beste bekroning is ongetwijfeld wanneer mensen achteraf de moeite doen om te komen vertellen hoe lekker ze het vonden en dat ze zeker zullen terugkomen. Zulke bevestigingen betekenen dat al het harde werk meer dan loont. Van dinsdag tot en met vrijdag serveert de zaak lunch en diner, maar voor Niels en Romina begint de werkweek al op maandag. Dan beginnen ze aan bouillons, sauzen, brood en dergelijke, en verzekeren ze dat het restaurant en de tuin er tiptop uitzien. Vrijdag na de avonddienst snijden ze het weekend aan door samen met het team gezellig een glaasje te drinken en zich tegoed doen aan de resterende kazen.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living Lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels

Meer stories…

Oude bouwkunst en authentiek herontwerp

Dit project van Artique had als belangrijkste doel een authentieke en unieke beleving creëren in de woonkamer van de klant. De uitdaging lag in het realiseren van deze beleving in een ruimte die al veel karakter had. Het vorige interieur

Lees meer…
Deurbeslag geïnspireerd op steden

Quincalux, een vooraanstaande Belgische producent van architecturaal deurbeslag, presenteert met trots vier nieuwe collecties: Parijs, Londen, Cannes en Antwerpen. Onder de creatieve leiding van Frederik Delbart, die sinds 2015 de rol van artistiek directeur vervult, weerspiegelen deze collecties de voortdurende

Lees meer…
Slaaprust op maat

Een verzorgde en goede nachtrust is een moderne luxe. Magnitude is erop gebrand om je dat te doen inzien en het je te bezorgen door middel van high-end bedden die volledig gepersonaliseerd worden. In hun assortiment kan iedereen zich te

Lees meer…
De symfonie van Isabelle Yamamoto en KĀNA

De schoonheid van creatie ligt vaak in de harmonie van ontmoetingen, waarbij elke samenwerking een symfonie wordt van gedeelde ideeën en passies. Isabelle Yamamoto gelooft dat de kunst van samenwerking eenvoudige professionele uitwisselingen overstijgt en een ware zoektocht naar betekenis

Lees meer…
Zee van bloemen

Bij Jasmijn Bloembinders staan bloemen het hele jaar door op nummer één. Wanneer je hun winkel in Haarlem in Nederland binnenstapt, kijk je uit over een zee van kleuren en vormen. De bloemenliefhebbers stellen het ene flamboyante boeket na het

Lees meer…
Verruimende blik op beperkte oppervlakte

Bij de renovatie van dit compacte appartement legde interieurarchitecte Justien Lescouhier de nadruk op het creëren van een ruimtelijk gevoel en een serene sfeer. Het eindresultaat is een appartement dat aanzienlijk groter oogt en een kalme, rustgevende sfeer uitstraalt, perfect

Lees meer…
Samenspel van mediterraan heden en verleden

In de charmante visserswijk El Cabanyal in Valencia staat Casa Ona, een prachtige herinterpretatie van mediterrane architectuur door de talentvolle ontwerpstudio van Paloma Bau. Dit historische huis uit 1925, gelegen in een beschermd gebied, is door een respectvolle renovatie getransformeerd

Lees meer…
Vertragen op vakantie

Wat je traag doet, doe je vaak beter. Na de staycation verwelkomen we nu ook de slowcation, waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. In plaats van een vakantie waarop je elke dag drukbezet volplant en jezelf wel eens voorbijloopt, pak je

Lees meer…
West-Vlaamse expertise in behang

Met hun West-Vlaamse wortels en een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, draagt de familie Masureel een rijk cultureel erfgoed met zich mee. Dit vormt de basis van hun missie: kunstzinnige en ambachtelijke behangcollecties creëren met respect voor de

Lees meer…
Stoere keuken in evenwicht

Deze keuken, ontworpen door Studio Piet Boon, is een toonbeeld van samenhang en stijl. Alles in deze ruimte, van de verf en de barkrukken tot het bestek en de glazen, ademt de signatuur van het merk. Elk detail is zorgvuldig

Lees meer…