Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan. Nog niet lang geleden verhuisden ze met hun zaak naar de Bondgenotenlaan, waar ze je voortaan in een statisch herenhuis met plezier meenemen in hun culinaire visie.

Het was in Duffel dat het koppel elkaar leerde kennen, en meer specifiek in de keuken van restaurant Nuance. Na een drietal jaar te hebben samengewerkt, was het klaar en duidelijk dat ze er beiden veel voor voelden om samen hun eigen zaak uit de grond te stampen. Dat gebeurde in 2013, een royale tien jaar geleden dus. Hun jonge spirit is nog steeds een van hun grootste troeven, net als de passie en de gedrevenheid waarmee ze gasten ontvangen en hen door een vernieuwend menu loodsen dat regelmatig afwisselt. Oorspronkelijk openden ze hun deuren in de Muntstraat, in een pandje met plek voor slechts zes tafels. Enkele jaren daarna ruilden ze het in voor een iets ruimere locatie waar ze in de wijnkelder een private dining-ervaring boden, en sinds ongeveer anderhalf jaar geleden zijn ze te vinden in de Bondgenotenlaan. Daar beschikken ze over een mooie stadstuin die in de zomer een must is om als terras te gebruiken en kweken ze zelf groenten, kruiden en bloemen. Daarbovenop ligt het nieuwe adres niet ver van het station van Leuven en telt het concept nu een open keuken. Het afgelopen decennium bracht dus wel wat veranderingen met zich mee, maar enkel op een positieve manier. Ze kijken dan ook terecht fier terug op de weg die ze samen tot nu toe hebben afgelegd.
Hoewel hun menu regelmatig hernieuwd wordt, hebben Niels en Romina een aantal ingrediënten die ze als heilig beschouwen. Niet toevallig zijn die allemaal afkomstig uit de zee. Sint-jakobsvruchten en Noordzeetarbot zijn bijvoorbeeld blijvende successen, hoewel nummer één steevast is geserveerd voor langoustines. Tegelijkertijd hebben ze uiteraard oog voor zaken die soms in de vergetelheid dreigen te duiken, zoals rode biet en aardpeer. Daarnaast werken ze graag met boekweit. Consistent in al hun gerechten is het respect waarmee ze elke component behandelen en deel laten uitmaken van een groter geheel. In de zaal trachten ze hun jeugdige insteek verder te zetten. Dat brengt een delicate balans met zich mee: enerzijds willen ze geen te formele of te stijve boel; anderzijds streven ze naar een bepaald niveau en een algehele verzorgdheid. Op persoonlijk vlak blijven ze allebei vooral zichzelf. Naar decoratie toe vertelt Niels dat hij een soft spot heeft voor mooie borden. Meer bepaald kan hij vooral genieten van handgemaakt porselein uit Frankrijk en het assortiment van Studio Pieter Stockmans uit Gent. Aan zulke details besteden ze met plezier uitgebreid moeite en tijd. De meeste voldoening putten ze vanzelfsprekend uit de reacties van de klanten.
Met hedendaagse flair doen ze ieder ingrediënt eer aan

Aangezien het restaurant een open keukenconcept heeft, hebben ze een directe inkijk in de zaal en vice versa. Als chef vindt hij het geweldig om klanten te zien genieten en wanneer ze foto’s van de gerechten nemen. De beste bekroning is ongetwijfeld wanneer mensen achteraf de moeite doen om te komen vertellen hoe lekker ze het vonden en dat ze zeker zullen terugkomen. Zulke bevestigingen betekenen dat al het harde werk meer dan loont. Van dinsdag tot en met vrijdag serveert de zaak lunch en diner, maar voor Niels en Romina begint de werkweek al op maandag. Dan beginnen ze aan bouillons, sauzen, brood en dergelijke, en verzekeren ze dat het restaurant en de tuin er tiptop uitzien. Vrijdag na de avonddienst snijden ze het weekend aan door samen met het team gezellig een glaasje te drinken en zich tegoed doen aan de resterende kazen.

 

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living Lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Vlegels

Meer stories…

Tijdloos design en speelse functionaliteit

Het Belgische merk PER/USE staat bekend om een unieke combinatie van eigentijds design, praktische functionaliteit en een sterke focus op duurzaamheid en vakmanschap. Met meubels en accessoires die esthetiek en bruikbaarheid perfect combineren, creëert het merk objecten die zowel visueel

Lees meer…
Van Dobbelsteen tot Meesterwerk

Wie heeft ooit gezegd dat onconventionele zaken geen nut hebben? Als het van Diederik Schneemann afhangt, niemand. Deze excentrieke man zet de wereld van kunst en design op zijn kop met materialen zoals dobbelstenen, aangespoelde slippers of speelgoedfiguurtjes. Zijn nieuwste

Lees meer…
Elegantie in elk detail

In het hart van het iconische Corinthia Grand Hotel Astoria nodigt David Martin, de meesterchef achter het met twee Michelin-sterren bekroonde La Paix, je uit voor een ongeëvenaarde gastronomische ervaring bij Palais Royal. Hier ontmoeten verfijnde Franse culinaire tradities wereldwijde

Lees meer…
Een spel van creativiteit en verfijning

In het hart van Antwerpen verrast and / or de culinaire wereld met een unieke visie op plantaardig dineren. Dit restaurant, onder leiding van chef Karen Shu, draait om het delen van smaken, het verkennen van grenzen en het ontdekken

Lees meer…
De one-stop-shop voor jouw droominterieur

Wanneer het gaat om het creëren van een interieur dat zowel functioneel als esthetisch perfect in balans is, is Chapter One dé bestemming. Met hun veelzijdige expertise en uitgebreide showroom van maar liefst 500 m² biedt Chapter One alles wat

Lees meer…