Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Verschillende chef-koks en andere creatieve duizendpoten ontwierpen voor Serax al een collectie, gaande van uniek servies tot prachtige borden en handige potten en pannen. We tonen je graag de creaties van Sergio Herman, Yotam Ottolenghi, Ann Demeulemeester en Vincent Van Duysen. De manier waarop je je gerechten presenteert is net zo belangrijk als het eten zelf, en dat hebben deze ontwerpers stuk voor stuk begrepen.

Sergio Herman ontwierp de afgelopen jaren niet een maar twee collecties voor het merk. Voor de Surface-collectie vond hij inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland. De potten, pannen en ovenschalen zijn gemaakt uit gietijzer met een zeer sterke glazuurlaag die bestand is tegen hoge temperaturen en de warmte lang vasthoudt. Daardoor trekken de smaken beter in en zijn de producten gemakkelijk schoon te maken. In zijn brasserie Le Pristine gebruikt de kok zijn Inku tableware, die voortkomt uit zijn tweede samenwerking met Serax. De borden, in de kleuren schelpwit, matzwart en grijsgroen, zijn geïnspireerd door de Japanse visie op verfijning en imperfecte perfectie. Ook leuke verwijzingen naar schelpvormen, Japanse bloesems en de abstracte structuur van de natuur vind je hierin terug. De collectie oogt daardoor iets vrouwelijker, poëtischer en fijnzinniger dan Surface en maakt van een etentje thuis meteen een luxueuze ervaring. 

Voor de Surface-collectie vond Sergio Herman inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland

Een heel andere collectie, maar daarom niet minder interessant, is die van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi. Zijn FEAST-collectie voor Serax weerspiegelt zijn visie volledig: met een uitgebreide waaier aan vrolijke kleuren en creatieve prints roept deze tableware meteen positieve vibes op. Voor de kok moesten zijn eerste officiële borden ongewoon, hedendaags, mooi en toch praktisch zijn. Daarvoor sloeg Ottolenghi de handen in elkaar met de Italiaanse kunstenaar Ivo Bisignano. Twee vormen komen doorheen de collectie vaak terug. Een eerste is de zwierige, O-vormige penseelstreek, waar Bisignano een grote fascinatie voor heeft. Omdat groenten een belangrijke plaats innemen in de keuken van de kok, ontwierp de kunstenaar ook abstracte afbeeldingen van groenten. De borden zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in opvallende kleuren en patronen, wat het typische Ottolenghi-gevoel van uitbundige eenvoud perfect representeert.

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft ondertussen een bloeiende samenwerking met het merk uitgewerkt, en die begon met tableware, glazen en bestek. Toen Demeulemeester haar modelabel vaarwelzei, bestudeerde ze oude technieken om porselein te maken en bracht ze veel tijd door met boetseren. Uiteindelijk besloot ze om die unieke stukken in samenwerking met Serax te produceren. De borden uit de RA Tableware-collectie staan op een voetstukje, waardoor je eetervaring letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt gebracht. Strakke, sculpturale vormen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren als ivoor, zwart en groen. Het leuke contrast tussen de matte en glanzende afwerking en zwart en wit is typisch voor de ontwerpster en maakt deze collectie heel herkenbaar. Ook in de Dé Tableware-collectie vinden we die interessante contrasten tussen licht en schaduw terug. De borden doen denken aan schaduwrijke schilderijen op porselein. De randen hebben een dégradé, dat met de hand is geschilderd in verschillende lagen.

Tot slot mag ook de Cena-collectie van de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen zeker niet ontbreken. Voor hem geen opvallende kleuren en texturen of gewaagde vormen. Zijn pure, gesofisticeerde en tijdloze stijl komt duidelijk naar voren in zijn verschillende collecties met het merk. Naast prachtige meubelstukken ontwierp hij voor hen ook een collectie tableware. Cena is Italiaans voor ‘diner’ en de ontwerper liet zich inspireren door de gezelligheid van familiediners. Het Cena-servies benadrukt de warmte en gezelligheid van een gedeeld diner en werkt verder op de archetypes van kopjes, borden en kommen. Met materialen als geglazuurd porselein, hout en gerookt glas en zijn gekende kleurenpalet van gebroken wit en greige slaagde hij erin om zijn populaire stijl in deze collectie over te brengen en elegantie aan de eettafel toe te voegen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Sera

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…