Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Verschillende chef-koks en andere creatieve duizendpoten ontwierpen voor Serax al een collectie, gaande van uniek servies tot prachtige borden en handige potten en pannen. We tonen je graag de creaties van Sergio Herman, Yotam Ottolenghi, Ann Demeulemeester en Vincent Van Duysen. De manier waarop je je gerechten presenteert is net zo belangrijk als het eten zelf, en dat hebben deze ontwerpers stuk voor stuk begrepen.

Sergio Herman ontwierp de afgelopen jaren niet een maar twee collecties voor het merk. Voor de Surface-collectie vond hij inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland. De potten, pannen en ovenschalen zijn gemaakt uit gietijzer met een zeer sterke glazuurlaag die bestand is tegen hoge temperaturen en de warmte lang vasthoudt. Daardoor trekken de smaken beter in en zijn de producten gemakkelijk schoon te maken. In zijn brasserie Le Pristine gebruikt de kok zijn Inku tableware, die voortkomt uit zijn tweede samenwerking met Serax. De borden, in de kleuren schelpwit, matzwart en grijsgroen, zijn geïnspireerd door de Japanse visie op verfijning en imperfecte perfectie. Ook leuke verwijzingen naar schelpvormen, Japanse bloesems en de abstracte structuur van de natuur vind je hierin terug. De collectie oogt daardoor iets vrouwelijker, poëtischer en fijnzinniger dan Surface en maakt van een etentje thuis meteen een luxueuze ervaring. 

Voor de Surface-collectie vond Sergio Herman inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland

Een heel andere collectie, maar daarom niet minder interessant, is die van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi. Zijn FEAST-collectie voor Serax weerspiegelt zijn visie volledig: met een uitgebreide waaier aan vrolijke kleuren en creatieve prints roept deze tableware meteen positieve vibes op. Voor de kok moesten zijn eerste officiële borden ongewoon, hedendaags, mooi en toch praktisch zijn. Daarvoor sloeg Ottolenghi de handen in elkaar met de Italiaanse kunstenaar Ivo Bisignano. Twee vormen komen doorheen de collectie vaak terug. Een eerste is de zwierige, O-vormige penseelstreek, waar Bisignano een grote fascinatie voor heeft. Omdat groenten een belangrijke plaats innemen in de keuken van de kok, ontwierp de kunstenaar ook abstracte afbeeldingen van groenten. De borden zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in opvallende kleuren en patronen, wat het typische Ottolenghi-gevoel van uitbundige eenvoud perfect representeert.

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft ondertussen een bloeiende samenwerking met het merk uitgewerkt, en die begon met tableware, glazen en bestek. Toen Demeulemeester haar modelabel vaarwelzei, bestudeerde ze oude technieken om porselein te maken en bracht ze veel tijd door met boetseren. Uiteindelijk besloot ze om die unieke stukken in samenwerking met Serax te produceren. De borden uit de RA Tableware-collectie staan op een voetstukje, waardoor je eetervaring letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt gebracht. Strakke, sculpturale vormen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren als ivoor, zwart en groen. Het leuke contrast tussen de matte en glanzende afwerking en zwart en wit is typisch voor de ontwerpster en maakt deze collectie heel herkenbaar. Ook in de Dé Tableware-collectie vinden we die interessante contrasten tussen licht en schaduw terug. De borden doen denken aan schaduwrijke schilderijen op porselein. De randen hebben een dégradé, dat met de hand is geschilderd in verschillende lagen.

Tot slot mag ook de Cena-collectie van de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen zeker niet ontbreken. Voor hem geen opvallende kleuren en texturen of gewaagde vormen. Zijn pure, gesofisticeerde en tijdloze stijl komt duidelijk naar voren in zijn verschillende collecties met het merk. Naast prachtige meubelstukken ontwierp hij voor hen ook een collectie tableware. Cena is Italiaans voor ‘diner’ en de ontwerper liet zich inspireren door de gezelligheid van familiediners. Het Cena-servies benadrukt de warmte en gezelligheid van een gedeeld diner en werkt verder op de archetypes van kopjes, borden en kommen. Met materialen als geglazuurd porselein, hout en gerookt glas en zijn gekende kleurenpalet van gebroken wit en greige slaagde hij erin om zijn populaire stijl in deze collectie over te brengen en elegantie aan de eettafel toe te voegen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Sera

Meer stories…

Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…
Gezonde voeding voor het gezicht

Sinds 1926 is Weleda’s iconische Skin Food een vaste waarde voor iedereen die op zoek is naar rijke, natuurlijke verzorging. De alles-in-één crème veroverde de harten van visagisten, celebrities en liefhebbers van pure huidverzorging wereldwijd. Vandaag krijgt deze klassieker een

Lees meer…
De wereld rond met Tooku

Sommige plekken lijken gemaakt om alles achter je te laten. Waar je op elk moment van de dag op je gemak bent, ongeacht of je nu geniet van een uitgebreid diner op een panoramisch terras of je je volledig wil

Lees meer…
Dineren in de duinen

Voor een bezoek aan restaurant Dunas Dine in Knokke-Heist is geen grootse aankondiging nodig. Het is eerder een ontdekking, eentje die stil maar trefzeker indruk maakt. In een kustgemeente waar traditie en elegantie elkaar vaak vinden aan tafel, biedt Dunas

Lees meer…
Interieur als tweede huid

Bij SKIN interior draait alles om het creëren van een thuis die naadloos aansluit bij wie je bent. Interieurarchitecte en oprichtster Jelke De Mey staat bekend om haar persoonlijke benadering waarbij de levensstijl van de klant centraal staat. Haar visie?

Lees meer…
sistem viert vijfjarig bestaan

Het Belgische keukenmerk sistem blaast dit jaar vijf kaarsjes uit en vierde dat met de opening van een gloednieuwe showroom in Gent op 25 april. De oprichters, broers Pieterjan en Frederik Saey, startten het merk in 2020 vanuit een gedeelde

Lees meer…
Thuiskomen in smaak en herinnering

Maison Colette is geen klassiek restaurant — het is een huis, een verhaal, een gevoel. Alles begint bij een diepe verbondenheid met smaak en herkomst. Chef Thijs Vervloet laat zich leiden door de elegantie van de Franse keuken, maar vermijdt

Lees meer…
Twee stemmen, één ontwerp

Het Belgische bureau Robi Interior heeft zijn naam niet gestolen. Opgericht door partners Robbie Jennen en Rob Reynders, combineert het bureau hun complementaire expertise om klanten te begeleiden bij uiteenlopende projecten. Samen creëren ze interieurs die niet alleen mooi zijn,

Lees meer…
Tussen zee en beton

De liefde voor ontwerpen ontstond niet in een creatief nest, maar bij de buurvrouw. Als kind liep Pauline Van de Velden vaak binnen in het atelier van haar tante, een designer met een grote werkruimte en nog grotere impact. Die

Lees meer…