Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…