Belgisch wijndomein Valke Vleug

Belgisch wijndomein Valke Vleug

Belgisch wijndomein Valke Vleug

Wijndomein Valke Vleug is een jonge, bruisende wijngaard van 4,5 ha in het landelijke Liezele. Dit wijn(t)huis van Vinetiq, wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen, is genoemd naar een beekje dat door de site stroomt. Daarbij is het een gemeenschappelijke investering van Jan Van Lancker, Pieter Raeymaekers en Johan Stoffels. Met een passie voor de plek en wijn werd dit domein een ware oase van architecturale rust.

De gebouwen van Wijndomein Valke Vleug zijn ontworpen door internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. Zijn stijl, filosofie en vakmanschap liggen helemaal in het verlengde van hun visie op wijn maken, namelijk purisme en het geraffineerd gebruik van materialen. Meer nog: zijn tijdloze ontwerpen vragen niet om aandacht, maar krijgen die toch vanwege de eenvoud zelve. Dat uit zich hier in gebouwen van lokale aarde die verwarmd worden door houten structuren. Het verbaasde ons dan ook niet dat ze hem vroegen om een kleinschalige, hedendaagse wijnhoeve te ontwerpen in harmonie met de lokale tradities en omgeving.

Photography by Anton Rodriguez / Food Creations by Kobe Desramaults

Het wijndomein bevat twee basisgebouwen: de centrale wijnhoeve en het wijnhuis. Deze volumes omsluiten het binnenhof, een oase met bomen, zitplekken en zichten op alle uithoeken van het domein. De wijnhoeve omvat de wijnmakerij, de wijnkelder en het wijnsalon. Het eerste is de vinificatieruimte waar de geoogste druiven toekomen, getrieerd en geperst worden. Daarna verhuist de jonge wijn naar de kelder die onder de hele hoeve doorloopt. Dit is het kloppende hart van Valke Vleug, een plek waar de lucht zwaar is van de aroma’s van rijpende wijnen. Hier voel je de magie van het wijn maken. Het salon bevindt zich een verdieping hoger en is voorzien van een gezellige leefruimte, professionele keuken, een uitnodigende wijnbar, open haard, zithoek en een beschut terras dat uitkijkt over de velden. Hier ontvangen ze gasten voor proeverijen, diners, vergaderingen en andere hoevemomenten.

Creëren van ruimtes in harmonie met de natuur. 

De details en het kleurenpalet van de gebouwen zijn gebaseerd op de aarde en op de conventies van voorgaande gebouwen. Beton, hout, lavasteen en metalen smelten samen in een gecoördineerd geheel. Een grijs en zwart kleurenpalet maakt de continuïteit compleet. Veel muren zijn bekleed met donker gebeitst hout, dat mooi afsteekt tegen de voorzichtige, ruwe betonnen oppervlakken van de vloeren en sommige muren.

Photography by Laura Willems & Stefanie Evenepoel

Chef Kobe Desramaults strijkt van 2 tot 13 augustus neer op het wijndomein. Te midden van de groene oase en de wijnranken zal hij zich laten inspireren door de natuur en lokale producten. Op het overdekte terras zal hij de grill aansteken voor een intiem diner van tien gangen. Samen met zijn rechterhand Tiziano Franchetta neemt hij je mee op culinaire reis waar hij de kunst van het koken op open vuur combineert met zijn eigen touch. Met een maximale capaciteit van een twintigtal gasten per diner, kan er in de exclusieve setting genoten worden van de uitmuntende creaties van Kobe Desramaults. Het diner met perfect passende wijnen zal ongetwijfeld zorgen voor een culinaire reis.

Photography by Nina Aru

Valke Vleug opent haar deuren voor alle levensgenieters en wijnliefhebbers. Weg van het drukke leven kan je hier genieten in alle rust. Zo kan je een blik achter de schermen krijgen van het Belgische wijndomein tijdens een unieke privébeleving. Zo sporen ze hun gasten graag aan om soms wat nieuwe smaken te ontdekken en wijn eens in een ander licht te zien. Kennis en plezier worden gecombineerd, maar dan op een ontspannen manier.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…