Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Het was tijdens de coronacrisis dat topchef Jürgen Aerts reflecteerde over zijn succesvolle culinaire carrière en tot het besef kwam dat bepaalde dingen anders moesten. In de eerste plaats wilde hij meer tijd maken voor zijn geliefden, en dat idee hoopte hij ook door te trekken naar zijn klanten. Zijn gerenommeerde restaurant Kok au Vin sluiten was geen eenvoudige keuze, maar wel een waar hij nog steeds volledig achter staat. In 2020 werd Locàle op dezelfde plek geboren, met het idee om mensen dichter bij elkaar te brengen en hen bewuster tijd te doen maken voor elkaar. Combineer dat met de focus op lokale producten en het is duidelijk dat je hier kan genieten van een intiem, gezellig kader en een eerlijke keuken. In dit trendy restaurant in het hart van Brugge kom je voor de eigentijdse, speelse gerechten die hun zuivere producten en oorsprong volop eren.

Locàle komt voort uit een samenwerking tussen chef, eigenaar en gastheer Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker. Het dynamische duo zet in op een ongedwongen sfeer en uitzonderlijke smaakcombinaties met verrassende gerechten. De ervaring van zeventien jaar Kok au Vin laat Jürgen zeker niet zomaar achter. Er werd een nieuw sharing-concept opgesteld dat is gestoeld op dezelfde kernwaarden als zijn eerste populaire zaak. Zo blijft het team continu op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en een topservice, en dat steeds met het idee van gezellig samen tafelen en een oprechte verbinding met en tussen hun klanten in het achterhoofd. Om dat te stimuleren, biedt hun kaart gerechten aan die je gemakkelijk met je gezelschap kan delen. Hier vind je dus geen traditionele indeling in voor- en hoofdgerechten en desserts of strikte menu’s, maar wel een iets informelere keuken zonder al te veel klassieke patronen. Ook wat de producten betreft, volgt het team een duidelijke filosofie. In Locàle vind je pure smaken, biologische, regionale producten en zelfgemaakte ingrediënten. Dat lokale – de naam van het restaurant zegt het natuurlijk zelf al – is één van de eigenschappen waarop hun concept is gebouwd, net als respect voor de natuur en een seizoensgebonden manier van werken.

Authenticiteit ligt aan de basis van alles wat ze hier doen

Zijn liefde voor koken ontdekte Hendrik al op de lagere school en evolueerde daarna geleidelijk naar een carrière als chef. Smaken primeren bij de kok, eerder dan hoe een gerecht eruit zal zien. Ideeën voor nieuwe gerechten ontstaan vooral na een creatief proces dat uit twee fases bestaat. Eerst is er een ruw idee dat moet groeien, daarna kan die visie worden uitgewerkt tot een volwaardig gerecht. Omdat de chef al heeft gemerkt dat hun sharing concept vooral bij vrouwen erg in de smaak valt, laat hij gerechten met een iets mannelijkere toets, zoals een paté, eerder achterwege. Verder is de chef grote fan van dille, een kruid dat volgens hem bij veel verse groenten past. Koriander slaat hij liever over, want “de smaak daarvan vind ik persoonlijk veel te overheersend”. Net als bij hun gerechten heeft het restaurant een duidelijke visie wat hun dranken betreft. Ze werken namelijk enkel met Europese wijnen, en sinds kort hebben ze ook een aantal Belgische wijnen in het aanbod. De matching mocktails van The Mocktail Club maken het plaatje helemaal af. Hoe zien Jürgen en Hendrik tot slot de toekomst van Locàle? “We willen verder blijven doen waar we mee bezig zijn en een goede balans vinden tussen werk en privé. Daarom hebben we ook gekozen voor een werkweek van vier dagen,” vertellen ze. Het idee past binnen hun concept, waarin meer genieten en een betere connectie centraal staan. Hun nieuwe aanpak bewees zijn succes al te hebben bij het publiek en werd beloond met mooie recensies van Gault&Millau en Michelin. We wensen het team in ieder geval veel succes met het verwezenlijken van hun toekomstplannen en hopen dat hun filosofie veel levensgenieters kan bereiken en inspireren.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Piet De Kersgieter

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…