Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Het is oud nieuws dat het niet geweldig gaat met de Vlaamse landbouw. Lokale producten verdienen meer aandacht dan ze nu vaak krijgen, en daarmee ook de mensen die het gezicht daarachter zijn. Real Living ging de conversatie aan met zowel een bedrijf dat de plaatselijke boeren ondersteunt als met een boerenfamilie zelf. We stelden hen enkele vragen over hun werking, wat de sector voor hen zo aantrekkelijk maakt en hoe het in de toekomst allemaal nog beter kan.

Stadsboerderij Kortrijk / Foto 1 © Leen Breda – Groep Ubuntu

Beginnen doen we bij Stadsboerderij Kortrijk, een coöperatie van consumenten en producten die het lokale boerenleven wil doen groeien en bloeien door verschillende activiteiten uit te werken en een hecht netwerk te vormen. Zo hebben ze een winkel in Heule waar biologische producten uit het binnenland worden verkocht, aangevuld met zorgvuldig geselecteerde buitenlandse zaken. De kern van de zaak draait bij hen echter rond Fruit op het Werk, een initiatief dat aan meer dan honderd bedrijven in de ruime omgeving van Kortrijk verse fruitpakketten bezorgt. Door alles zo biologisch en lokaal mogelijk aan te kopen, garanderen ze de best mogelijke steun aan een sector die het meer dan kan gebruiken. Recent hebben ze hun activiteiten nog uitgebreid door in oktober 2022 Lunchlocal over te nemen, waarmee bedrijven een beroep op hen kunnen doen voor gezonde, lokale en vegetarische lunches. In 2015 werd door de boerderij een gelijknamige VZW opgericht die bedoeld is om mensen te sensibiliseren, bijvoorbeeld op evenementen. Het vergt namelijk meer dan één dag om mensen er blijvend van te overtuigen om bewuster te gaan consumeren. Kortom, Stadsboerderij Kortrijk bevindt zich in de kern van de zaak wanneer het op eerlijke Belgische landbouw aankomt. We kregen de kans hen enkele vragen te stellen over hun missie en hun visie op de sector.

“Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot.”

Hoe proberen jullie plaatselijke landbouwers te ondersteunen?
“Indien mogelijk bestellen we rechtstreeks bij de lokale (bio)boeren, en dat uiteraard aan prijzen die voor hen eerlijk zijn. We sensibiliseren consumenten om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te kopen. We merken dat ze vaak de voeling met de realiteit kwijt zijn. We verwachten dat we op elk moment van het jaar alle soorten groenten en fruit kunnen kopen en weten niet meer in welk seizoen je welke producten bij ons kan vinden. Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot. Als je de huidige situatie vergelijkt met 25 jaar geleden, valt het op dat een gemiddeld gezin minder dan de helft aan voeding spendeerde, terwijl we wel meer consumeren.”

Stadsboerderij Kortrijk

Op welke manieren willen jullie de huidige werking nog uitbreiden in de toekomst?
“We willen inderdaad nog verder groeien, zowel in de diepte als in de breedte. Zo denken we bijvoorbeeld aan een keuken waar we zelf producten kunnen verwerken, een boerderij om eigen gewassen te telen en waar we mensen nog meer kunnen sensibiliseren en laten genieten van lokale gerechten. Dit zou tegelijkertijd de samenwerking met de sociale economie en de stad kunnen verbeteren. Daarbovenop zou het een manier zijn om directer met onze consumenten te communiceren en hen vanuit een aangename setting te informeren. Met Fruit op het Werk willen we de ruime regio graag nog verder uitbreiden. We stellen ons zeer flexibel op naar onze klanten en bieden elk bedrijf een pakket op maat. Producten die blijven liggen, vervangen we door degene die wel snel op zijn. Op die manier vermijden we samen met de klanten dat er zaken in de vuilbak belanden en kan iedereen zijn zin vinden in de fruitmanden. Deze manier van werken sluit duidelijk aan. Steeds meer bedrijven willen samen met ons voor lokaal en seizoensgebonden voedsel kiezen. Dit aspect is dan ook de meest rendabele component van onze werking, en een blijvende groei kan ons en onze producten natuurlijk enkel meer stabiliteit en zekerheid bezorgen.”

Vervolgens trokken we naar Ourobouros, een kleinschalig biodynamisch bedrijf. Voor hen gaat landbouw hand in hand met zorg voor planten, mensen en dieren. Met hun boerderij voorzien ze verse producten en ondersteunen ze zowel fysiek als mentaal welzijn. Sinds 2020 zijn ze namelijk ook begaan met begeleiding van mensen met een burn-out. Door de kracht van de natuur in te schakelen, staan ze zwaarbelaste personen bij in hun genezingsproces. Boeren met passie is de onderliggende fundering in alles wat ze doen, en uiteraard weten ze als geen ander hoe waardevol de lokale landbouwsector is. Onder de naam De Vroente bieden ze samen met twee andere biologisch-dynamische boerderijen in de buurt een groot assortiment met seizoensgebonden groenten, keukenkruiden en fruit aan. Belangrijk om te weten is dat ze letterlijk met de volledige familie in het boerenleven staan en dat de affiniteit met hun werk daarom een integraal deel van hun identiteit is. Oprichter Karel Houdmont stak met veel plezier van wal om ons alles te vertellen wat we wilden weten.

Waarom besloot je om landbouwer te worden? 
“Ik heb een ongewoon traject richting landbouw gevolgd: al mijn hele leven ben ik gefascineerd door planten en en de rijkdom van de natuur. Als kleine jongen heb ik tijdens een zomervakantie een tijd op de gemengde  boerderij van kennissen doorgebracht en dat heeft blijkbaar toch een kiem gelegd. Na mijn milieustudies  en een avondopleiding Herborist heb ik korte tijd als laborant gewerkt. Dat was niet echt bevredigend en toen besloot ik de opleiding Biologische en Biodynamisch Landbouw bij Landwijzer te volgen. Mijn plan was aanvakelijk om medicinale planten te gaan telen, maar de opleiding heeft mijn sluimerende liefde voor de landbouw doen oplaaien en vrij snel was de kruidenteelt nog maar een kleine tak van de boerderij, ten gunste van de groenten- en fruitteelt.”

Ourobouros

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Hoofdbeeld: Stadsboerderij Kortrijk / Overige zie onderschriften

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…