Latijns-Amerika op je bord

Latijns-Amerika op je bord

Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks is overgebracht vanuit het hart van Mexico. Hier ontmoet je geen kater, maar een feest voor de zintuigen dat je meevoert naar verre oorden.

© Banafshe Eslami

Restaurant Choclo ademt de levendigheid van Tulum, een magische plek in Mexico, en weerspiegelt dit in elk detail van het interieurontwerp. Ruwe materialen zoals ongepolijste baksteen en grof schilderwerk brengen een stukje Mexicaanse charme naar Vlaanderen. Het riet in de kamer brengt de geuren van beide werelden samen, terwijl de cactussen je doen dromen van een zonovergoten, zuiderse vakantie. Maar de ware ster is ongetwijfeld de bar, volledig opgetrokken uit bakstenen, als eerbetoon aan de ongepolijste schoonheid van de favela’s, de term gebruikt voor de lokale sloppenwijken. Bij Choclo draait alles om een laagdrempelige en intieme sfeer, waar je de tijd van je leven beleeft. Het subtiel geplaatste, indirecte licht en de zorgvuldig uitgekozen tafellampen dragen bij aan de gezelligheid. Hier wordt eten en drinken een ware beleving, een reis door de smaken en geuren van Latijns-Amerika. Eén ding is zeker: het is niet zomaar een restaurant. Het is een passieproject dat zijn oorsprong vond in de ontmoeting tussen chef-kok Edgar Orduño en de oprichters van Nude en Spicy Lemon, twee andere horecazaken. Edgar bracht de geheimen van de Mexicaanse keuken mee naar België na zijn culinaire stage bij Hertog Jan. Samen werken ze hard om traditionele ingrediënten, recepten en technieken te verweven in elk gerecht dat je hier proeft. Hier draait het niet alleen om eten, maar ook om verbinden. Gastvrijheid is er de universele taal die culturen met elkaar samenbrengt en de wereld als een familie omhelst. Als bewijs van hun toewijding aan een betere wereld doneert Choclo voor elke bestelde waterfles €0,50 aan charity: water. Deze plek is niet zomaar een restaurant; het is een viering van de rijke diversiteit van Latijns-Amerika, een ode aan de ambachtelijke keuken en een plek waar herinneringen worden geboren. Stap binnen en laat je betoveren door de smaken, geuren en gastvrijheid die hier samenkomen.

Gastronomie is meer dan de smaken alleen
vlnr: © Cafeine / © Nicolas Legein / © Nicolas Legein / © Cafeine

Gastronomie is meer dan de smaken alleen. Dat idee is een echte pijler voor dit adres. Het is namelijk de bedoeling dat gasten een volledige onderdompeling ervaren die geen enkel zintuig onberoerd laat. Aroma’s, texturen en smaken spelen daarom de sleutelrol in een echt avontuur. Niet voor niets geven klanten te kennen dat ze een vakantie lijken te zijn binnengewandeld. Dat is exact het doel van de chef: mensen het idee geven dat ze neerzitten voor een gezellig diner ergens in het broeierige klimaat van Mexico, Peru of Colombia. De zuiderse keuken deinst niet terug voor pikante smaken, dus is het niet verbazend dat het restaurant gretig gebruik maakt van chilipepers. Naast hun vurige karakter zijn het de zoetigheid en de rokerige toetsen die dit ingrediënt voor hen zo ideaal maken. De naam van de zaak zal je misschien aan chocolade doen denken, hoewel het eigenlijk een verwijzing is naar een gelijknamig type maïs. Het concept brengt dus echt de eigenheid van het lokale op een oprechte manier naar voren en werkt op verschillende lagen om het beste van de cultuur te eren. Daarnaast maakt het interieur dat allemaal extra tastbaar, waardoor je bezoek van begin tot eind immersief wordt.

© Banafshe Eslami

Benieuwd naar meer? Lees het volledige verhaal in Real Living herfst 2023!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Elke Aerts
Fotografie: Hoofdbeeld: Photography by Banafshe Eslami / Overige: zie onderschrift

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…