Latijns-Amerika op je bord

Latijns-Amerika op je bord

Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks is overgebracht vanuit het hart van Mexico. Hier ontmoet je geen kater, maar een feest voor de zintuigen dat je meevoert naar verre oorden.

© Banafshe Eslami

Restaurant Choclo ademt de levendigheid van Tulum, een magische plek in Mexico, en weerspiegelt dit in elk detail van het interieurontwerp. Ruwe materialen zoals ongepolijste baksteen en grof schilderwerk brengen een stukje Mexicaanse charme naar Vlaanderen. Het riet in de kamer brengt de geuren van beide werelden samen, terwijl de cactussen je doen dromen van een zonovergoten, zuiderse vakantie. Maar de ware ster is ongetwijfeld de bar, volledig opgetrokken uit bakstenen, als eerbetoon aan de ongepolijste schoonheid van de favela’s, de term gebruikt voor de lokale sloppenwijken. Bij Choclo draait alles om een laagdrempelige en intieme sfeer, waar je de tijd van je leven beleeft. Het subtiel geplaatste, indirecte licht en de zorgvuldig uitgekozen tafellampen dragen bij aan de gezelligheid. Hier wordt eten en drinken een ware beleving, een reis door de smaken en geuren van Latijns-Amerika. Eén ding is zeker: het is niet zomaar een restaurant. Het is een passieproject dat zijn oorsprong vond in de ontmoeting tussen chef-kok Edgar Orduño en de oprichters van Nude en Spicy Lemon, twee andere horecazaken. Edgar bracht de geheimen van de Mexicaanse keuken mee naar België na zijn culinaire stage bij Hertog Jan. Samen werken ze hard om traditionele ingrediënten, recepten en technieken te verweven in elk gerecht dat je hier proeft. Hier draait het niet alleen om eten, maar ook om verbinden. Gastvrijheid is er de universele taal die culturen met elkaar samenbrengt en de wereld als een familie omhelst. Als bewijs van hun toewijding aan een betere wereld doneert Choclo voor elke bestelde waterfles €0,50 aan charity: water. Deze plek is niet zomaar een restaurant; het is een viering van de rijke diversiteit van Latijns-Amerika, een ode aan de ambachtelijke keuken en een plek waar herinneringen worden geboren. Stap binnen en laat je betoveren door de smaken, geuren en gastvrijheid die hier samenkomen.

Gastronomie is meer dan de smaken alleen
vlnr: © Cafeine / © Nicolas Legein / © Nicolas Legein / © Cafeine

Gastronomie is meer dan de smaken alleen. Dat idee is een echte pijler voor dit adres. Het is namelijk de bedoeling dat gasten een volledige onderdompeling ervaren die geen enkel zintuig onberoerd laat. Aroma’s, texturen en smaken spelen daarom de sleutelrol in een echt avontuur. Niet voor niets geven klanten te kennen dat ze een vakantie lijken te zijn binnengewandeld. Dat is exact het doel van de chef: mensen het idee geven dat ze neerzitten voor een gezellig diner ergens in het broeierige klimaat van Mexico, Peru of Colombia. De zuiderse keuken deinst niet terug voor pikante smaken, dus is het niet verbazend dat het restaurant gretig gebruik maakt van chilipepers. Naast hun vurige karakter zijn het de zoetigheid en de rokerige toetsen die dit ingrediënt voor hen zo ideaal maken. De naam van de zaak zal je misschien aan chocolade doen denken, hoewel het eigenlijk een verwijzing is naar een gelijknamig type maïs. Het concept brengt dus echt de eigenheid van het lokale op een oprechte manier naar voren en werkt op verschillende lagen om het beste van de cultuur te eren. Daarnaast maakt het interieur dat allemaal extra tastbaar, waardoor je bezoek van begin tot eind immersief wordt.

© Banafshe Eslami

Benieuwd naar meer? Lees het volledige verhaal in Real Living herfst 2023!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Elke Aerts
Fotografie: Hoofdbeeld: Photography by Banafshe Eslami / Overige: zie onderschrift

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…