Panoramisch diner in Haut

Panoramisch diner in Haut

Panoramisch diner in Haut

Restaurant Haut in Oostende schiet de hoogte in. Dat mag je letterlijk nemen, aangezien het zich op de 28ste verdieping van SKY Tower One bevindt, maar ook het interieur laat concurrenten achter op de begane grond. De interieurarchitecten van TJIP bewezen hier nogmaals dat zij en de zee iets speciaals hebben onderling. Met een moeilijk te evenaren panorama op de Belgische kust en een ontwerp dat het leven beneden even on hold zet, slaagden ze wederom in hun opzet.

Sinds 2012 verenigen Jakob Vyncke en Thomas Meesschaert zich achter TJIP, de studio waarmee ze projecten ontwerpen die hun gedeelde filosofie keer op keer een indrukwekkende tastbare vorm geven. Verspreid over binnen- en buitenland zijn ze een gewilde naam voor projectontwikkeling, particuliere woningen en hospitality concepten. Restaurant Haut valt in die laatste categorie. Hoewel de hoge locatie een primeur was, waren ze al geoefend in strandzichten volledig tot hun recht laten komen door het een vitaal element van een interieurontwerp te maken. Dat doen ze door de omgeving te prioriteren en erop toe te zien dat binnen en buiten een intensieve relatie aangaan met elkaar. Wanneer je een van hun projecten betreedt, hopen ze je het gevoel te bezorgen dat de rest van de wereld tijdelijk vervaagt en je helemaal opgaat in de speciale plek die ze hebben gecreëerd. Of ze dat deze keer opnieuw mogen zeggen, duldt geen twijfel. Samen met de exceptionele gastronomie van chef-kok Dimitri Proost en maître d’hôtel Randy Degroote leverden ze een inspanning goed voor een restaurant zonder gelijke. Belangrijk was dat allereerst het organisatorische luik volledig klopte. Het team moest namelijk vlot aan culinaire magie kunnen doen, terwijl de gasten net helemaal willen opgaan in de ervaring. Praktisch inzicht, comfort en het logisch ineenvloeien van de verschillende zones culmineerden in een vloerplan dat aan meerdere prioriteiten beantwoordt.
De visuele rust die hier bereikt werd door middel van zorgvuldig uitgedokterde verhoudingen wordt daarnaast versterkt door het uitzicht op de kust, en vice versa. Daarbovenop koos het duo bewust voor materialen die enerzijds stroken met de karakteristieken van de locatie en anderzijds een stabiele harmonie genereren. Textiel en natuursteen in zanderige tinten, warm fineer en uiteraard omvangrijke ramen die het daglicht in volle glorie binnenlaten, domineren het interieur. Om te vermijden dat het totale plaatje eentonig werd, selecteerden de ontwerpers donker suède voor de stoffering van de zitbanken. Hoewel het hier de bedoeling is om je even af te zonderen van het dagelijkse leven beneden, betekent dat allerminst dat er geen voeling moet zijn met de buitenomgeving. Daarom baadt het restaurant overdag in overvloedig daglicht dat je zintuigen scherpstelt en de locatie van begin tot eind mee onderdeel van de beleving is. Van zodra het donker wordt, ontsteken ze atmosferische verlichting, en soms zelfs kaarsen. In de late uurtjes ontwikkelt de zaak een speciale ambiance, alsof je met de andere eters even alleen bent op de wereld. Een speciale vermelding gaat nog uit naar het buitenterras en de afgezonderde ruimte voor privédiners.
De visuele rust die hier bereikt werd, wordt versterkt door het uitzicht op de kust
De creatieve geesten van TJIP waren de enige juiste keuze om restaurant Haut in Oostende deze serene invulling te geven. Met dit verzorgde en doelbewuste interieurconcept gaven ze deze jonge gastronomische parel aan zee alle tools in handen om geschiedenis te schrijven. Wie graag kennismaakt met de fijnzinnige genialiteit van de chef, doet dat in een omkadering die de hele ervaring fenomenaal versterkt.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Alice Mesguich, styling: Aurore Lameyre

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…