Smaakbom van culturen

Smaakbom van culturen

Smaakbom van culturen

Af en toe zoeken we graag verre oorden op om je te inspireren. Nobu Toronto is een restaurant in de gelijknamige stad dat bezoekers een maaltijd in een weelderige setting voorschotelt. Studio Munge had de touwtjes in handen voor het ontwerp en stelde allesbehalve teleur. Gedurfde materialen en proporties convergeren er in een concept waar je niet snel op uitgekeken bent.

Alessandro Munge is geen onbekende in Noord-Amerika. Zijn carrière omspant al meer dan twintig jaar en is een aaneenschakeling van projecten die hem tot over de landsgrenzen heen lof opleverden. Buiten de lijntjes is meer plek, want als ontwerper deinst hij er niet voor terug om kritisch te zijn voor de huidige standaard. Mettertijd is zijn portfolio een mix geworden van architectuur, productontwerp, interieur en landschap. Nobu Toronto is zeker niet het eerste commerciële project dat hij op zich nam, want in het verleden hielp hij al meerdere vijfsterrenhotels tot stand komen. Op die manier bepaalt Studio Munge mee de toekomst van luxe hospitality, en dat verspreid over verschillende continenten. Nobu Toronto bevindt zich vlak bij het nachtleven van de stad en vertegenwoordigt de culturele diversiteit die, misschien tegen je verwachtingen in, de regio rijk is. Het ontwerp wisselt namelijk af tussen Japanse, Peruaanse en Canadese invloeden. Verspreid over twee verdiepingen en een patio, biedt het restaurant plaats voor wel bijna 300 personen. Een onderneming van een aanzienlijke omvang dus, maar zeker niet onhaalbaar.
Reeds bij aankomst ervaren gasten een exotische toets in de vorm van een houten receptiemeubel dat met de hand werd gemaakt. Vooraleer je de eetzone bereikt, passeer je de bar. Daar laat de gebogen en hoge architectuur ruimte voor een haast sacrale indruk, geflankeerd door indigo barkrukken en bijpassende tafels. Naarmate je de andere zones betreedt, verdonkert de sfeer aanzienlijk. De lucht wordt een beetje zwaarder en de gesprekken dalen in volume. Een illustratief voorbeeld van Japans design is de kroonluchter die vanaf de mezzanine naar beneden rijkt. De vloeiende opeenstapeling van lagen is gelijkaardig aan stoffen gebruikt voor kimono’s. In dezelfde ruimte voegde de studio Japanse tegels toe waarmee de pilaren werden bedekt. Achter de bar kan je antieke spiegels en metalen accenten vinden, net als een uitgebreide selectie likeuren en gerijpte dranken. Via de trap kom je terecht op de genoemde mezzanine, waar de mogelijkheid is om een privédiner tot achttien personen te houden. Doorheen het restaurant maakte de ontwerper ook gebruik van Canadese iep. Samen met delicaat Japans schrijnwerk is het materiaal een ideale drager van de poëtische warmte waar de ontwerper op doelde.
Het ontwerp wisselt af tussen Japanse, Peruaanse en Canadese invloeden
Nobu Toronto is een restaurant dat enkel al voor het interieur een bezoek waard is. Studio Munge ontwierp een interieur dat blaakt van exclusiviteit en de ambitie om je een memorabele ervaring te geven. Authenticiteit vind je hier zowel op je bord als rondom.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: visualisaties door Binyan Studios, Nobu Toronto Restaurant door Studio Munge

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…