Ontsnappen bij citroenen

Ontsnappen bij citroenen

Ontsnappen bij citroenen

Een citroenboom draagt zijn vruchten geduldig, terwijl een zacht briesje zijn bladeren subtiel doet ritselen. Je bevindt je hier op een dakterras in Malilla, een wijk in Valencia. Interieurstudio Viruta Lab zag er het potentieel van een onderschatte buitenruimte en richtte het in als een moderne interpretatie van de landbouwtradities van de regio. Voeg daar een krachtig stadsuitzicht en mediterrane aroma’s aan toe, en je hebt ons volledig overtuigd.

María Daroz en David Puerta mogen trots zijn op deze recente realisatie. Het ontwerpersduo ging aan de slag met een terras op de tiende verdieping van een nieuwe wolkenkrabber in hun stad. Valencia kent een rijke geschiedenis van landbouw en boomgaarden, maar nieuwbouwprojecten zoals dit doen daar weinig van vermoeden, afgezien van het feit dat het terras uitkijkt op enkele agrarische activiteiten rondom. Daar wilden ze op verder bouwen, dus moest de plek op zijn eigen manier antwoorden aan die context. Tuinbedden op verschillende hoogtes verruimen het oorspronkelijke idee van een boomgaard en laten toe om groenten en fruit te kweken. Vanzelfsprekend staat de citroenboom mee centraal in deze opzet, en daarnaast versterkt die de verticale assen van het ontwerp. Verder heeft de vegetatie aangename voordelen voor meerdere zintuigen, want het terras geurt heerlijk naar een mix van natuurlijke componenten. Omdat er doorheen de dag niet veel zonlicht valt, plaatste het duo nauwkeurig verborgen verlichting tussen de tuinbedden. In plaats van artificieel te lijken, benadrukken de installaties de hoogte van de architectuur en krijgt de fauna nog een extra spotlight.
In lijn met de agrarische motivatie achter het project, kozen de ontwerpers voor materialen die de mediterrane indruk verder uitdiepen. Gebakken klei was daar een van de voornaamste middelen voor. Het meubilair werd op maat vervaardigd en gebruikt hetzelfde systeem als de tuinbedden, zodat enerzijds het comfort maximaal is en er anderzijds een sterke rode draad merkbaar werd. Gedempte kleuren in zand- en groentinten perfectioneerden de huiselijke sfeer die de studio iedere keer wilt oproepen. De ingebouwde banken zijn een meer dan geschikte plaats om te loungen met het stadsgebeuren onder je. Er is ook plaats voorzien om te eten of te werken, namelijk aan de bar en de tafel. Die laatste staat bovendien onder een met planten bedekte pergola en is vervoegd door bijpassende stoelen. Dankzij de functionele buitenkeuken hoef je niet naar binnen om een maaltijd te bereiden, maar kan je zoveel mogelijk tijd in openlucht doorbrengen. Terwijl de dag zich beneden op de grond voltrekt, kan je zelf de uren traag verteren in je eigen retraite waar geen enkel zintuig onberoerd blijft. Meer dan een mooie en functionele buitenruimte, mondde het proces uit in een plaats die het leven van de bewoners inhoudelijk verrijkt.
Tuinbedden op verschillende hoogtes verruimen het oorspronkelijke idee van een boomgaard
Viruta Lab keerde een oninteressant terras om tot een stedelijke oase in een moderne wijk van Valencia. Vanuit de intentie om de plaatselijke landbouwgewoontes een eigentijds alternatief te geven, lieten ze hun concept vorm krijgen aan de hand van tuinbedden en de frisse geur van citroenen. We wensen hun nog veel succes in de toekomst en kijken benieuwd uit naar wat er nog allemaal komen gaat.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Oleh Kardash

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…