Zee van bloemen

Zee van bloemen

Zee van bloemen

Bij Jasmijn Bloembinders staan bloemen het hele jaar door op nummer één. Wanneer je hun winkel in Haarlem in Nederland binnenstapt, kijk je uit over een zee van kleuren en vormen. De bloemenliefhebbers stellen het ene flamboyante boeket na het andere samen, en dat met een creativiteit die nooit liggen gaat. Wij spraken met eigenaresse Pien Valk over de liefde voor haar beroep en het reilen en zeilen van de zaak.

Voor Pien Valk was het al van jongs af duidelijk dat ze verliefd was op kleur; als klein meisje keek ze elk weekend haar ogen uit in de bloemenstal vlak bij haar huis.  Samen met haar partner Patrick opende ze in 1998 de deuren van haar eigen winkel genaamd Jasmijn Bloembinders. Na intussen 25 jaar te bestaan, hebben ze een team van toegewijde bloemenliefhebbers opgebouwd waar ze altijd op kunnen rekenen. Je kan bij hen voor meer dan boeketten terecht, want ook planten, potten, vazen en objecten kan je er vinden. Bovendien beperkt hun werk zich niet tot afzonderlijke boeketten. Al voor verschillende klanten gingen ze met geduld op zoek naar de finishing touch voor hun woning, kantoor of winkel. Zo komen ze zelfs ter plaatse om de uiteenlopende opties ter plekke af te toetsen en zoeken ze samen met jou naar de juiste balans en kleur. Daarnaast zijn ze betrokken bij meerdere soorten projecten. Huwelijken, jubilea, musea en openingen van hotels en restaurants passeerden allemaal al uitgebreid de revue. Iedere keer is anders dan de vorige, waardoor ze nooit tweemaal hetzelfde doen.
“Ga niet voor iets gewoontjes of algemeen, dat zie je al genoeg”
Hoewel elke bezoeker verschillend is, kan het duo rekenen op een uitstekende mensenkennis waarmee ze iedereen aan het ideale boeket helpen. Heel fijn natuurlijk is het feit dat vele mensen al jaren terugkeren en daardoor bekende gezichten zijn geworden. Na al die tijd weet Pien exact waar ze naar op zoek zijn. Bij nieuwe bezoekers slaagt ze er dan weer in de juiste vragen te stellen, waardoor ze ook van nul beginnende al snel een correct beeld van iemands stijl en wensen voor ogen heeft. We vroegen haar hoe het samenstellen van een boeket ongeveer in zijn werk gaat. Allereerst kijk je naar de grote bloemsoorten, of bloesemtakken of bladeren. Daarna draai je het boeket beetje bij beetje en verwerk je geduldig de rest van de bloemen in het geheel. “Wij houden van een natuurlijk boeket; bijvoorbeeld met heel veel groen en een beetje nonchalance. Nu is het ook populair om een toffe vaas te nemen en er een paar losse bloemen in te steken in plaats van een volledig boeket.” Evengoed kies je natuurlijk voor een prachtige plant of snuister je door de collectie met vazen, potten, kaarsen en speciale decoratiestukken zoals beschilderde wandborden. Bovendien hebben ze sinds kort amper een deur verder hun tweede winkel onder de naam Bij Jasmijn, waar je ook allerlei producten vindt.
Elk seizoen zet andere bloemsoorten in de kijker. De bestsellers zijn daarom altijd afhankelijk van de tijd van het jaar. Op hun Instagrampagina deelt Pien op dagelijkse basis aanstekelijke filmpjes en foto’s om reclame te maken. “Ik houd zelf erg van eigenwijze bloemen die groeien en veranderen,” klinkt het. “Anderen vinden dat soms net irritant, maar ik ben er juist gek op.” Wanneer we polsen naar haar inspiratiebronnen, haalt ze de beurzen aan waar ze altijd hun inkoop doen, waaronder ook internationale evenementen waar de nieuwste trends qua materiaal en kleur te zien zijn. Bezoekjes aan steden zoals Parijs, Milaan en Frankfurt brachten de bloemiste al heel wat creatieve stof op. Dat zijn echter niet de enige plaatsen waar ze ideeën krijgt, want evengoed spreken hotels, musea en restaurants tot haar. Gecombineerd met haar eigen originaliteit is dat alles goed voor een continue stroom van ingevingen en ideeën. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, hoeft het in de winkel niet altijd om bombastische boeketten te gaan. Zelfs met maar één tak of bloem kan je al een statement maken, zolang je voor kleur en iets bijzonders kiest. Het belangrijkste is om er plezier mee te hebben en niet te voorzichtig te werk te gaan. “Ga niet voor iets gewoontjes of algemeen, dat zie je al genoeg,” zegt Pien al lachend.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Beelden eigendom van Jasmijn Bloembinders

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…