Twee Belgische groenterestaurants trots in top 10 top wereld

Twee Belgische groenterestaurants trots in top 10 top wereld

Twee Belgische groenterestaurants trots in top 10 top wereld

De We’re Smart Awards 2024 hebben de beste groenterestaurants wereldwijd bekroond, en België kan trots zijn op twee restaurants die een top 10-positie hebben behaald. Deze prestatie onderstreept de groeiende invloed van plantaardige gastronomie in ons land. Laten we kijken naar de twee Belgische restaurants die zich in de top bevinden.

humus x hortense
Op nummer 4 in de We’re Smart Top 100 vinden we Vrijmoed, het restaurant van chef Michaël Vrijmoed in Gent. Het staat bekend om zijn creatieve en verfijnde aanpak van groenten, waarbij deze de hoofdrol spelen in een menu dat voor het grootste deel uit plantaardige gerechten bestaat. Het restaurant kiest bewust voor seizoensgebonden, lokale en biologische ingrediënten, wat de ecologische voetafdruk minimaliseert. Vrijmoed laat zien dat groenten niet alleen voedzaam zijn, maar ook culinair uitdagend en veelzijdig kunnen zijn. De gerechten zijn een kunstwerk op zich, waarin groenten in allerlei verrassende vormen en smaken tot hun recht komen. De focus op duurzaamheid en het respect voor het milieu dragen bij aan de reputatie van het restaurant als een pionier op het gebied van plantaardige haute cuisine.
Plantaardig eten is de toekomst van de gastronomie, en België staat aan de frontlinie
humus x hortense
Op de 9e plaats vinden we Humus x Hortense in Brussel, een ander Belgisch restaurant dat zich richt op plantaardige gastronomie. Geleid door chef Nicolas Decloedt en Caroline Baerten, biedt Humus x Hortense een innovatieve, seizoensgebonden menukaart die groenten en planten centraal stelt. Het restaurant staat bekend om zijn verfijnde kooktechnieken en zijn focus op minimalisme, waarbij de pure smaken van groenten optimaal tot hun recht komen. De gerechten zijn vaak verrassend en zetten de beleving van plantaardig eten op een geheel nieuw niveau. Door de nadruk te leggen op duurzaamheid en lokale producten, maakt Humus x Hortense duidelijk dat de toekomst van de gastronomie zowel lekker als verantwoord kan zijn. Meer lezen? Eerder brachten we hieromtrent een artikel in ‘Real Living Winter 2023’, deze is verkrijgbaar in onze webshop: shop.imagicasa.be.
Vrijmoed
De plaats van Vrijmoed en Humus x Hortense in de We’re Smart Top 10 is een enorme prestatie en bevestigt de opkomst van Belgische restaurants die zich onderscheiden door hun focus op plantaardig eten en duurzaamheid. Beide restaurants tonen aan dat groenten niet alleen gezond, maar ook culinair spannend kunnen zijn. Ze zetten de lat hoog voor de internationale gastronomie en zijn een bewijs van de steeds grotere interesse in plantaardige haute cuisine.
Vrijmoed
Deze erkenning is een opsteker voor de Belgische gastronomie en toont aan hoe Belgische chefs creatief en verantwoord omgaan met plantaardige gerechten. Voor fijnproevers die op zoek zijn naar een luxueuze en duurzame eetervaring, zijn Vrijmoed en Humus x Hortense twee topbestemmingen. Zij zijn de belichaming van de verschuiving naar een duurzamere en gezondere toekomst voor de gastronomie.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Ine Simons
Fotografie: Startbeeld: Restaurant humus x hortense © Kris Vlegels
Beelden restaurant humus x hortense © Kris Vlegels en Maurine Buchet
Beelden restaurant Vrijmoed © Heikki Verdurme

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…