Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Na een heerlijke dag gepasseerd te hebben aan de kust van Knokke-Heist is er slechts één etablissement dat deze “heerlijke dag” kan omtoveren tot een volmondige  “geslaagde dag”. Dat etablissement vindt men op de Zeedijk 267 onder de naam Bartholomeus: dit Michelin restaurant ademt een intieme en uitnodigende sfeer dat nog verder versterkt wordt door de uitmuntende keuken, uitgebaat door de chef koks Bart Desmidt en Philip Vandamme. Na 27 jaar een klassiek restaurant uitgebaat te hebben was het voor Desmidt tijd voor verandering. Samen met partner in crime Vandamme en echtgenote Sandra Vandegeuchte- die werkt als sommelier en de tafels minutieus verzorgt - is Desmidt begonnen met een schone lei.

Het restaurant heeft een sublieme ligging: na de kunstwerkjes die op de borden verschijnen genoeg bewonderd te hebben, hoeven de klanten hun blik maar op het raam te richten om een idyllisch tafereel van strand en zee te aanschouwen. Het interieur van de zaak kan tevens concurreren met de esthetiek van de gerechten en de dijk: Desmidt had eerder zijn wens geformuleerd om een “gezellige ongedwongen sfeer” over te brengen in het restaurant, wat door Glenn Sestig Architects zeer goed in acht is genomen. Zo centreert het design van het restaurant zich voornamelijk rond de bar en volgt het een open-plan layout dat de keuken en de eetruimte met elkaar verbindt. De klanten kunnen plaatsnemen aan de bar, wat zorgt voor een gemoedelijke sfeer aangezien deze eerder informele setting een huiselijk scenario nabootst.
“Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant
“Simpel maar goed” zijn de drie krachtige woorden waarmee Desmidt het restaurant beschrijft. In Bartholomeus wordt er zeer veel waarde gehecht aan het gebruik van verse producten en blijft men de klassieke sauzen en bereidingen trouw. Culinaire ornamenten zijn dan ook overbodig voor dit sterrenrestaurant: hier spreekt de kwaliteit van het product voor zich. Met hun heerlijke keuken en aantrekkelijke inrichting hopen de uitbaters van Bartholomeus voornamelijk hun klanten gelukkig te maken, en het mooiste compliment dat zij op een werkdag kunnen ontvangen zijn klanten die met plezier terugkomen voor een volgende gastronomische pupillenexplosie. De voorkeur voor een simpele keuken wordt tevens gereflecteerd in het favoriete wintergerecht van Desmidt: niets waar je hem meer mee kan verleiden dan met een klassieke waardige stoofpot.
De uitbaters van Bartholomeus werken duidelijk zeer graag, maar ook minstens even hard: vier dagen per week start de dag reeds om 7u30 in de keuken om vervolgens om 2 uur ‘s nachts ten einde te lopen. Deze intense werkweek wordt mede mogelijk gemaakt door het diepe respect en de inspiratie die de bezielers van het restaurant in elkaar vinden. Zo geeft Desmidt ontwapenend toe dat Philip en Sandra zijn grootste inspiratiebronnen zijn.
We kunnen aldus veilig stellen dat deze drie-eenheid hun jarenlange expertise gebundeld en vermenigvuldigd heeft om Bartholomeus om te vormen tot een visuele en gastronomische sensatie. “Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Laurane Daerden
Fotografie: Heikki Verdurme

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…