Table d’Amis: waar gastronomie en kunst samensmelten

Table d’Amis: waar gastronomie en kunst samensmelten

Table d’Amis: waar gastronomie en kunst samensmelten

De pittoreske straatjes van het historische centrum van Kortrijk zijn bijzonder uitnodigend voor een ontspannen wandeling. Ze worden echter nog aantrekkelijker als je op weg bent naar het restaurant Table d’Amis, gelegen naast de Sint-Maartenskerk. Net zoals deze kerk reikt ook Table d’Amis naar de sterren, wat ze reeds behaald hebben: in maart 2023 werd het restaurant immers bekroond met een Michelinster.

Table d’Amis doet zijn naam eer aan door de intieme en ongedwongen sfeer die in het restaurant heerst. Met slechts 26 zitplaatsen en een private dining ruimte, waar tot 16 gasten terecht kunnen voor een culinaire ervaring, wordt de nadruk gelegd op een familiaire stemming. Verder kan het restaurant – zoals het een goede vriend bekoort – zich omvormen om aan de wensen van de klanten te voldoen. Zo kan het menu aangepast worden naar een vegetarische of pescotarische versie en kan het restaurant eveneens afgehuurd worden voor evenementen waarbij de klant een “restaurantervaring op maat” kan aanvragen met een persoonlijke combinatie van cocktails, gerechten en wijnen. Dit zijn nog niet alle faciliteiten die de zaak aanbiedt: immers, als de klant niet tot Table d’Amis komt, dan komt Table d’Amis naar de klant. Zo wordt ook catering op locatie aangeboden op een bestemming naar keuze

Table d’Amis is een plek waar gastronomie en kunst elkaar zoeken, vinden, verliezen en weer heruitvinden

Dat chef Matthieu Beudaert zijn ziel in dit restaurant heeft gestoken blijkt reeds uit zijn verfijnde keuken en charismatische uitstraling. “Artistiek, elegant en geraffineerd” zijn dan ook drie adjectieven die de zaak adequaat beschrijven. De ultieme ervaring die Beudaert hoopt mee te geven aan zijn klanten is dan ook “een moment van geluk, bezinning en rust”. Dit hoopt hij te bereiken door het zeldzame purisme dat in zijn keuken belichaamt wordt. De echo’s van zijn verleden als kunsthistoricus weergalmen regelmatig in zijn gerechten: zo tracht hij de kunstwereld te integreren in zijn keuken om zodoende een antwoord te vinden op de vraag die elke gecultiveerde kok achtervolgt: hoe kunnen gastronomie en kunst verbonden zijn met elkaar? De grootste inspiratiebron voor Beudaert is kunstenaar Guiseppe Penone, wiens werken bekend staan om hun onderzoek naar en nadruk op de relatie tussen mens en natuur – een idee dat in Beudaert’s keuken evenzeer opgemerkt kan worden.

Een geliefd signatuurgerecht van het sterrenrestaurant zijn de kalfszwezeriken gerookt op tabaksblad met een saus van vermouth en koffie. Met deze gang vertegenwoordigt Beudaert zijn uitspraak dat elke creatie bij Table d’Amis een “reflectie op het verleden en een vraag naar de toekomst” is: zo toont hij zijn klassieke kennis aan met de geroomde espressosaus geserveerd met vermout terwijl hij er een moderne twist aan geeft door innovatieve garnituren en gepaste kruidingen aan toe te voegen.

Kortom, wie op zoek is naar een culinaire reis die zowel het hart als de zintuigen raakt, is bij Table D’Amis op de ideale bestemming waar elke maaltijd een ode is aan het product. Als een plek waar gastronomie en kunst elkaar zoeken, vinden, verliezen en weer heruitvinden, vormt het een ware gastronomische ervaring.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Laurane Daerden
Fotografie: Piet Dekersgieter

Meer stories…

Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…
Gezonde voeding voor het gezicht

Sinds 1926 is Weleda’s iconische Skin Food een vaste waarde voor iedereen die op zoek is naar rijke, natuurlijke verzorging. De alles-in-één crème veroverde de harten van visagisten, celebrities en liefhebbers van pure huidverzorging wereldwijd. Vandaag krijgt deze klassieker een

Lees meer…
De wereld rond met Tooku

Sommige plekken lijken gemaakt om alles achter je te laten. Waar je op elk moment van de dag op je gemak bent, ongeacht of je nu geniet van een uitgebreid diner op een panoramisch terras of je je volledig wil

Lees meer…
Dineren in de duinen

Voor een bezoek aan restaurant Dunas Dine in Knokke-Heist is geen grootse aankondiging nodig. Het is eerder een ontdekking, eentje die stil maar trefzeker indruk maakt. In een kustgemeente waar traditie en elegantie elkaar vaak vinden aan tafel, biedt Dunas

Lees meer…
Interieur als tweede huid

Bij SKIN interior draait alles om het creëren van een thuis die naadloos aansluit bij wie je bent. Interieurarchitecte en oprichtster Jelke De Mey staat bekend om haar persoonlijke benadering waarbij de levensstijl van de klant centraal staat. Haar visie?

Lees meer…
sistem viert vijfjarig bestaan

Het Belgische keukenmerk sistem blaast dit jaar vijf kaarsjes uit en vierde dat met de opening van een gloednieuwe showroom in Gent op 25 april. De oprichters, broers Pieterjan en Frederik Saey, startten het merk in 2020 vanuit een gedeelde

Lees meer…
Thuiskomen in smaak en herinnering

Maison Colette is geen klassiek restaurant — het is een huis, een verhaal, een gevoel. Alles begint bij een diepe verbondenheid met smaak en herkomst. Chef Thijs Vervloet laat zich leiden door de elegantie van de Franse keuken, maar vermijdt

Lees meer…
Twee stemmen, één ontwerp

Het Belgische bureau Robi Interior heeft zijn naam niet gestolen. Opgericht door partners Robbie Jennen en Rob Reynders, combineert het bureau hun complementaire expertise om klanten te begeleiden bij uiteenlopende projecten. Samen creëren ze interieurs die niet alleen mooi zijn,

Lees meer…
Tussen zee en beton

De liefde voor ontwerpen ontstond niet in een creatief nest, maar bij de buurvrouw. Als kind liep Pauline Van de Velden vaak binnen in het atelier van haar tante, een designer met een grote werkruimte en nog grotere impact. Die

Lees meer…