Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven. Hier ontspan je te midden van magnifieke smaken en excellente bereidingen, zonder een onnodige stijve bedoening. We spraken met de chef over hun beste troeven, de herfstklassieker op het menu en het beste compliment tot nu toe.

Het is geen toeval dat caillou Frans is voor ‘steen’. Als naam van het restaurant verwijst het naar de bouwsteen die de zaak is in de carrières van de culinaire talenten die er werkzaam zijn. Chef Sander Van de Walle legde echter al een indrukwekkend parcours af voordat hij hier achter het fornuis kwam te staan. Reeds als kind vond hij zijn passie in de keuken en had hij een zwak voor desserts. Allesbehalve verbazend dus dat hij later een opleiding volgde aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daar kreeg hij voor het eerst voeling met hoogstaande gastronomie, en al snel besefte hij dat ook zijn eigen ambities daar lagen. Vooraleer hij bij Caillou terechtkwam, deed hij ervaring op bij een selectie gerenommeerde zaken, waaronder ’t Hof van Cleve, De Oosthoek, De Lijsterbes en The Chocolate Line.
Acht jaar lang was hij actief in Sel Gris, waar hij de rechterhand werd van Frederik Deceunick, die later restaurant Caillou zou oprichten en Sander er met vertrouwen het team laat leiden. Een juiste beslissing, want de voorbije jaren mocht die laatste nog enkele grote verwezenlijkingen op zijn naam zetten. Zo was hij in 2018 de eerste Belgische kok om de titel van Prosper Montagné te bemachtigen, en recent mocht hij toetreden tot de Thirty Three Masterchefs, de oudste culinaire vereniging van België. Hier in Knokke-Heist wordt hij bijgestaan door Camille Steenhuyse als gastvrouw. Ook zij deed onder andere ervaring op in Sel Gris, en met haar kennis en spontaniteit loodst ze je door een memorabele avond.
Chef Sander geeft zijn mensen de ruimte om op hun eigen tempo te werken
Doorheen het jaar beantwoordt de menukaart van Caillou aan de seizoensingrediënten van het moment. Dat gaat gepaard met een ruim aanbod van Europese wijnen, afgestemd op verschillende soorten budgetten. Naast à la carte bestellen kunnen gasten opteren voor het Mijn Handen en Smaken-menu, een opeenvolging van vier of vijf gangen begeleid door een keuze uit diverse wijnen. Ieder gerecht vertelt een passage uit een compleet verhaal. De essentie van gastronomie primeert, altijd. Elk bord dat de keuken verlaat, leeft de regels van de kunst na en getuigt van een uitmuntende beheersing van smaak en techniek.

Laat dat echter geen reden zijn om te denken dat de aankleding en de bediening onpersoonlijk zijn, integendeel. Het was namelijk de intentie om een benaderbare en ontspannen omkadering te bieden. Daarom werken ze bijvoorbeeld niet met tafellakens en dragen de zaalmedewerkers geen maatpakken. Warmte en ongedwongenheid primeren, samen met een pure smaakervaring. Het voltallige team streeft ernaar om elke klant een relaxerende culinaire beleving te bezorgen.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees meer in de oktobereditie van Real Living. Verkrijgbaar via onze webshop!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Jacobs

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…