Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven. Hier ontspan je te midden van magnifieke smaken en excellente bereidingen, zonder een onnodige stijve bedoening. We spraken met de chef over hun beste troeven, de herfstklassieker op het menu en het beste compliment tot nu toe.

Het is geen toeval dat caillou Frans is voor ‘steen’. Als naam van het restaurant verwijst het naar de bouwsteen die de zaak is in de carrières van de culinaire talenten die er werkzaam zijn. Chef Sander Van de Walle legde echter al een indrukwekkend parcours af voordat hij hier achter het fornuis kwam te staan. Reeds als kind vond hij zijn passie in de keuken en had hij een zwak voor desserts. Allesbehalve verbazend dus dat hij later een opleiding volgde aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daar kreeg hij voor het eerst voeling met hoogstaande gastronomie, en al snel besefte hij dat ook zijn eigen ambities daar lagen. Vooraleer hij bij Caillou terechtkwam, deed hij ervaring op bij een selectie gerenommeerde zaken, waaronder ’t Hof van Cleve, De Oosthoek, De Lijsterbes en The Chocolate Line.
Acht jaar lang was hij actief in Sel Gris, waar hij de rechterhand werd van Frederik Deceunick, die later restaurant Caillou zou oprichten en Sander er met vertrouwen het team laat leiden. Een juiste beslissing, want de voorbije jaren mocht die laatste nog enkele grote verwezenlijkingen op zijn naam zetten. Zo was hij in 2018 de eerste Belgische kok om de titel van Prosper Montagné te bemachtigen, en recent mocht hij toetreden tot de Thirty Three Masterchefs, de oudste culinaire vereniging van België. Hier in Knokke-Heist wordt hij bijgestaan door Camille Steenhuyse als gastvrouw. Ook zij deed onder andere ervaring op in Sel Gris, en met haar kennis en spontaniteit loodst ze je door een memorabele avond.
Chef Sander geeft zijn mensen de ruimte om op hun eigen tempo te werken
Doorheen het jaar beantwoordt de menukaart van Caillou aan de seizoensingrediënten van het moment. Dat gaat gepaard met een ruim aanbod van Europese wijnen, afgestemd op verschillende soorten budgetten. Naast à la carte bestellen kunnen gasten opteren voor het Mijn Handen en Smaken-menu, een opeenvolging van vier of vijf gangen begeleid door een keuze uit diverse wijnen. Ieder gerecht vertelt een passage uit een compleet verhaal. De essentie van gastronomie primeert, altijd. Elk bord dat de keuken verlaat, leeft de regels van de kunst na en getuigt van een uitmuntende beheersing van smaak en techniek.

Laat dat echter geen reden zijn om te denken dat de aankleding en de bediening onpersoonlijk zijn, integendeel. Het was namelijk de intentie om een benaderbare en ontspannen omkadering te bieden. Daarom werken ze bijvoorbeeld niet met tafellakens en dragen de zaalmedewerkers geen maatpakken. Warmte en ongedwongenheid primeren, samen met een pure smaakervaring. Het voltallige team streeft ernaar om elke klant een relaxerende culinaire beleving te bezorgen.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees meer in de oktobereditie van Real Living. Verkrijgbaar via onze webshop!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Jacobs

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…