Liefde voor desem

Liefde voor desem

Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk zuurdesembrood, eigenwijze cinamon rolls, en een uitzonderlijke ​​“baguette de tradition française". Door liefde voor ambacht en geduld op de eerste plaats, keren mensen vandaag de dag op het einde van de straat terug voor een extra gebakje. Hoe Mathieu dat verwezenlijkt heeft, geeft hij in dit artikel aan ons prijs.

Mathieu Dierick vond de inspiratie voor deze bijzondere plek in de schaduw van een persoonlijke crisis. “Na een moeilijke periode besloot ik terug naar België te verhuizen. De COVID-periode gaf me de ruimte om na te denken over wat ik écht wil,” vertelt Mathieu. Al vanaf zijn achtste droomde hij van het bakken. Hij had een diploma op zak, maar in de loop der jaren had hij zich steeds meer gericht op patisserie en chocolade. Uiteindelijk was het de bakkerij, en vooral het werken met desem, waarin hij zichzelf opnieuw in kon verliezen en zichzelf tegelijk in terugvond. Met grote passie voor zijn vak en een overheersend nostalgiegevoel voelt Mathieu dagelijks de honger om te leren maar misschien nog een grotere drang om zijn kennis door te geven zodat ‘artisans’ als zichzelf kunnen blijven bestaan.
Met een achtergrond van klassieke training aan Ter Groene Poorte in Brugge en ervaringen in gerenommeerde zaken zoals Oberweis in Luxemburg en het restaurant van Gordon Ramsay in Londen, brengt Mathieu zijn expertise in elk brood dat hij bakt. “De belangrijkste eigenschappen van goed brood zijn een krokante korst en een lichte, smaakvolle kruim,” aldus Mathieu. “Het moet niet té overheersend zijn, maar vooral de smaak van het graan laten spreken.” Hij is er van overtuigd dat de smaak van een goed brood het resultaat is van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en een liefdevolle benadering van het bakproces.
Bij Kultur Bakery draait alles om ambacht. Mathieu en zijn team maken alles op basis van desem, niet alleen het brood, maar ook croissants en andere lekkernijen. Het assortiment is inmiddels een stukje uitgebreider geworden, met specialiteiten als het aromatische stokbrood, vegan cinnamon rolls, en de decadente eclairs en Bostok brioche waar klanten van ver buiten Gent met plezier een tripje voor maken. “Mensen komen van ver voor ons brood en de cinnamon rolls,” zegt Mathieu met trots. Het idee om te werken met desem komt voort uit een verlangen naar authenticiteit en kwaliteit. “De fermentatie zorgt voor een diepte in smaak en een betere verteerbaarheid, iets dat niet te bereiken is met commerciële gist.”
“Kultur” verwijst naar bacteriën die essentieel zijn voor het desem
En net dat is ook wat Kultur Bakery onderscheid van andere bakkerijen. Met desem werken is volgens Mathieu een oude methode van brood maken die ver teruggaat in de tijd, een die we bijna vergeten waren. “Anderen werken met gist, alles gestandaardiseerd en machinaal, zonder lange rusttijden wat de smaak, de textuur en de gezondheid van het brood niet ten goede komt. Doordat we met desem werken en lange rusttijden toepassen wordt de bloem en het meel afgebroken en komen de nutriënten van het graan vrij, een fermentatie die niet meteen leidt tot groter brood, zoals met gist, maar vooral voor een beter verteerbaar brood en automatisch een smaakvoller brood.”, legt Mathieu uit.
Benieuwd naar het hele artikel? Lees meer in de oktobereditie van Real Living. Verkrijgbaar via onze webshop!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Celien Hemelaer
Fotografie: Charlotte Lauwers

Meer stories…

Koken met liefde

In het landschap van hedendaags design onderscheidt Nordiska Kök zich met een vernieuwende visie op wat een keuken kan zijn: persoonlijk, tijdloos en volledig op maat. Waar de meeste keukens uit gestandaardiseerde systemen worden opgebouwd, kiest dit Zweedse merk resoluut

Lees meer…
Jubileum van papier

Sommige kunstenaars schilderen met verf, anderen boetseren met klei of hakken in steen. Guy Leclef koos een ander pad. Zijn materiaal is papier – fragiel, alledaags en vergankelijk. Wat voor velen een drager is van woorden of beelden, wordt in

Lees meer…
Provençaalse rust

Aan de rand van de Presqu’île de Giens, waar de oude zoutpannen van Les Pesquiers overgaan in de uitgestrekte zandstranden van Almanarre, ligt Hôtel Le Provençal. Het hotel is een landschap op zich, een samenspel van zee, kreken en dennenbossen,

Lees meer…
Spaans vastgoed met een persoonlijk kompas

Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar een woning aan de Costa Blanca, groeide uit tot een vastberaden missie. Toen Cindy en Bart in 2015 definitief naar Spanje verhuisden, ontdekten ze dat het kopen van vastgoed in het buitenland meer

Lees meer…
Neo-klassieke poëzie in hedendaags interieur

Boven de bomen van de Place de la Sorbonne ontvouwt Fleur Delesalle haar nieuwste creaties. Haar werk straalt kleur en zachtheid uit, voortbordurend op de neo-klassieke inspiratie die haar handtekening is geworden. De ontwerpen balanceren tijdloze elegantie met een speelse,

Lees meer…
Verlengd succes

Na het succes van COBRA aan de Antwerpse Leopoldplaats breidt het team achter het restaurant zijn universum uit met COBRA HOUSE. De nieuwe locatie aan de Markgravelei zet een volgende stap in de evolutie van het merk: vertrouwd in energie,

Lees meer…
Brussel op een nieuwe frequentie

In de Brusselse wijk Ukkel heeft zich een nieuw adres genesteld dat evenveel aandacht vraagt van het oor als van de smaakpapillen. Boaboa Records Café is geen doorsnee bar of restaurant, maar een zorgvuldig gecomponeerde ruimte waar gastronomie wordt ondersteund

Lees meer…
Brusselse grandeur in een nieuw jasje

Aan de Koningsstraat herleeft een hoofdstuk uit de Brusselse geschiedenis. Het voormalige Hôtel Astoria, gebouwd in opdracht van koning Leopold II en ontworpen door Henri van Dievoet in 1910, opende opnieuw zijn deuren als Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels. Na

Lees meer…
Van zomerse pop-up naar vaste waarde

Wat begon als een zomerexperiment aan de Antwerpse kaaien, heeft zich ontpopt tot een vaste hotspot in de stad. FOUR, aanvankelijk een tijdelijk restaurantconcept binnen de levendige zomerbar Sommar aan het Eilandje, heeft zijn plek gevonden tegenover het MAS –

Lees meer…
De nieuwe standaard

Met zijn komst naar Brussel breidt The Standard zijn Europese aanwezigheid verder uit, en dat op een plek die symbool staat voor vernieuwing. In het hart van het Noordkwartier, ooit het domein van overheidsgebouwen en kantoortorens, opent het iconische hotelmerk

Lees meer…