Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Wie in het hippe Wyck in Maastricht rondstruint, wordt aan het eind van de Rechtstraat verrast door een culinaire parel: BIKKE. Gevestigd in een prachtig 17e-eeuws pand op de hoek van de Hoogbrugstraat en de Ruiterij, brengt deze Scandinavische restobar een frisse, stijlvolle wind door het Maastrichtse horeca landschap.

De eetgelegenheid, opgericht door Michiel de Vries en Lynn van der Velde, is veel meer dan een restaurant: het is een plek waar de Scandinavische lifestyle, keuken en esthetiek samenkomen. Vanaf het ontbijt tot het diner ben je welkom om je onder te dompelen in Nordic vibes. Denk: geurige kaneelbroodjes bij de koffie, smørrebrød met haring of gravad zalm voor lunch, en ’s avonds verrassende gerechten uit de New Nordic Kitchen, met pure smaken, lokale ingrediënten en creatieve twists. Ze streven een all day-concept na, en dat zie je niet vaak in combinatie met Scandinavische invloeden, vertellen ze ons. Hun ontbijt- en lunchkaart is totaal anders dan die voor het diner. En dat maakt het elke dag opnieuw spannend.

In de keuken, geleid door chef Thijs Offermans en sous chef Sven Walter, wordt gewerkt met klassieke technieken, maar steeds met een creatieve benadering. Neem bijvoorbeeld de gravad wortel, een vegetarisch eerbetoon aan de klassieke gravad lax, of een transparant crackertje van parelgort, dat door een nauwgezet proces van koken, blenden en drogen ontstaat. Het keukenteam, met ervaring variërend van eetcafés tot sterrenzaken zoals Inter Scaldes en Parkheuvel, weet op alle niveaus kwaliteit neer te zetten. En dat proef je.

In de lente en zomer schitteren ingrediënten als witte asperges, rabarber en aardbeien, soms klassiek bereid, soms op verrassende wijze. Wat ze niet doen is werken met ingrediënten die niet tot de Scandinavische keuken behoren zoals avocado of ananas, want dat past gewoon niet in hun concept. Heilige ingrediënten? Die zijn er eigenlijk niet. Zolang het maar vers is en vol smaak. Het interieur is Scandinavisch strak maar warm, en werd ontworpen in samenwerking met Reiters-Wings. Denk: minimalistische vormen, veel hout en zachte tinten. Ze wilden een sfeer creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen, maar ook geïnspireerd raken. Het restaurant voelt dan ook aan als een verlengde huiskamer, stijlvol, maar zonder opsmuk. De ideale plek voor een kop koffie in de ochtendzon, een uitgebreide apéro op het terras of een verrassend diner.

We willen een ongedwongen doch stijlvolle uitstraling overbrengen met Scandinavisch design als basis
Gerechten die het goed doen? Die lopen uiteen. Soms is het de klassieke steak tartaar, soms een spannend nieuw gerecht waar ze vooraf nog twijfels over hadden. En dan blijkt het een publiekslieveling. De huidige favoriet van de chef is een vegan taartje van daslook met kikkererwtenmeel, uiencompote en uienschuim. De weg naar de opening op 1 april 2022 was er één van (bikke)len. “Twee dagen voor de opening was de elektricien nog bezig, stonden er overal dozen…” Het was een race tegen de klok, wordt ons verteld. Toch stond alles op tijd klaar, inclusief een pre-opening met vrienden en familie, die iets later eindigde dan gepland. Inmiddels draait de eetgelegenheid op volle toeren. Het team werkt keihard, maar met zichtbaar plezier. Ze willen vooral blijven doen wat ze doen, iedere dag streven naar het beste en daar samen van genieten.
Wat gasten mee naar huis nemen na een bezoek aan BIKKE? Een gevoel van gastvrijheid, goed eten en aandacht voor detail. Het is dan ook geen verrassing dat veel bezoekers vaste gasten worden. Sommigen komen wekelijks of zelfs dagelijks. En of het nu gaat om een uitgebreid voorgerecht, een goed glas bubbels of een zomerse apéro in de namiddagzon: BIKKE is een plek waar je telkens weer nieuwe smaken en inspiratie ontdekt.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Ine Simons
Fotografie: Enrique Meesters

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…