Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Chocolade is een product dat geen seizoenen nodig heeft, maar toch vraagt de herfst een tikkeltje meer om al het lekkers dat ons comfort biedt. Voor wie de meerwaarde van goede chocolade apprecieert, hebben we goed nieuws. Want op 5 oktober opent The Chocolate Maker zijn deuren in het levendige Graffitistraatje in Gent, en dat betekent dat er een nieuwe chocolade walhalla te ontdekken is. Bereid je voor op een avontuur waarin cacaobonen de sterren van de show zijn, en een magische transformatie ondergaan van boon tot gerenommeerde reep. Onder leiding van de getalenteerde Jannes Deduytschaever, gekroond tot beste chocolatier van Vlaanderen, werd een succes-recept gecreëerd, een chocolade-belevingsatelier met als ingrediënten: duurzaamheid, kwaliteit, transparantie en een flinke dosis passie.

Jannes Deduytschaever begon zijn carrière bij Chocolatier M in Knokke, waar hij zijn passie voor chocolade verder liet rijpen. Tijdens zijn studies aan Ter Groene Poorte en de Hotelschool Gent ontdekte hij ‘de kunst van het chocolade maken’, en in 2020 besloot hij zijn eigen chocoladewinkel, Chocolatier Deduytschaever, te openen in Gent. Al snel viel zijn creativiteit en vakmanschap op, wat resulteerde in meerdere prijzen, waaronder een uitzonderlijk snelle erkenning van Gault&Millau. Zijn partner, Karen Van Lysebeth, smolt mee in het verhaal, waardoor een heerlijk nieuw commercieel recept werd gecreëerd: The Chocolate Maker.
In hun prachtige chocolade-kind ‘The Chocolate Maker’ draait alles rond het bean-to-bar principe, een proces waarbij elk aspect van de chocoladeproductie beheert wordt door Jannes. Dit begint met de zorgvuldige selectie van biologische en fairtrade cacaobonen, rechtstreeks van kleine boeren wereldwijd. Van Vietnam tot Venezuela, de bonen zijn hand-picked, wat niet alleen zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren, maar ook de kwaliteit van de chocolade waarborgt. Jannes legt de nadruk op het ontwikkelen van complexe en gelaagde smaken. “Het maken van chocolade is een alchemistisch proces,” zegt hij. “Net zoals wijnmakers, haal ik het beste uit elke boon.” Deze filosofie stroomt verder in zijn keuze om geen witte chocolade te maken, zodat de authentieke cacaosmaak kan uitblinken. Het productieproces van The Chocolate Maker is een waar succesrecept. Jannes leidt elke stap van fermenteren en drogen tot roosteren, malen en concheren. Het concheren, waarbij de chocolade urenlang wordt geroerd om een zijdezachte textuur en verfijnde smaak te creëren, is cruciaal voor zijn eindproduct. “Elke stap is van belang om de unieke smaken van de bonen volledig tot hun recht te laten komen,” legt hij uit.
Het interieur van de winkel weerspiegelt de rauwe schoonheid van het pand
Het resultaat zijn chocoladerepen die de karaktervolle smaken van hun oorsprong weerspiegelen, en de ambacht en vakmanschap van de chocolademaker laten doorsmaken. “Ik droomde altijd van werken met kwaliteitsvolle grondstoffen. Dit concept laat dat toe”. En dat wil Jannes graag met iedereen delen die van chocolade houdt. The Chocolate Maker is daarom een compleet en transparant belevingsatelier waar bezoekers betrokken worden, en het volledige chocoladeproductieproces kunnen volgen. Cacaobonen worden ter plaatse geroosterd en verwerkt tot medaillons en repen, waardoor er geen chocoladegeheim bewaard blijft. 

Wil je graag meer weten over The Chocolate Maker? Lees dan zeker de herfst/winter 2024 editie

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Tijs Vervecken

Meer stories…

Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…
Gezonde voeding voor het gezicht

Sinds 1926 is Weleda’s iconische Skin Food een vaste waarde voor iedereen die op zoek is naar rijke, natuurlijke verzorging. De alles-in-één crème veroverde de harten van visagisten, celebrities en liefhebbers van pure huidverzorging wereldwijd. Vandaag krijgt deze klassieker een

Lees meer…
De wereld rond met Tooku

Sommige plekken lijken gemaakt om alles achter je te laten. Waar je op elk moment van de dag op je gemak bent, ongeacht of je nu geniet van een uitgebreid diner op een panoramisch terras of je je volledig wil

Lees meer…
Dineren in de duinen

Voor een bezoek aan restaurant Dunas Dine in Knokke-Heist is geen grootse aankondiging nodig. Het is eerder een ontdekking, eentje die stil maar trefzeker indruk maakt. In een kustgemeente waar traditie en elegantie elkaar vaak vinden aan tafel, biedt Dunas

Lees meer…
Interieur als tweede huid

Bij SKIN interior draait alles om het creëren van een thuis die naadloos aansluit bij wie je bent. Interieurarchitecte en oprichtster Jelke De Mey staat bekend om haar persoonlijke benadering waarbij de levensstijl van de klant centraal staat. Haar visie?

Lees meer…
sistem viert vijfjarig bestaan

Het Belgische keukenmerk sistem blaast dit jaar vijf kaarsjes uit en vierde dat met de opening van een gloednieuwe showroom in Gent op 25 april. De oprichters, broers Pieterjan en Frederik Saey, startten het merk in 2020 vanuit een gedeelde

Lees meer…
Thuiskomen in smaak en herinnering

Maison Colette is geen klassiek restaurant — het is een huis, een verhaal, een gevoel. Alles begint bij een diepe verbondenheid met smaak en herkomst. Chef Thijs Vervloet laat zich leiden door de elegantie van de Franse keuken, maar vermijdt

Lees meer…
Twee stemmen, één ontwerp

Het Belgische bureau Robi Interior heeft zijn naam niet gestolen. Opgericht door partners Robbie Jennen en Rob Reynders, combineert het bureau hun complementaire expertise om klanten te begeleiden bij uiteenlopende projecten. Samen creëren ze interieurs die niet alleen mooi zijn,

Lees meer…
Tussen zee en beton

De liefde voor ontwerpen ontstond niet in een creatief nest, maar bij de buurvrouw. Als kind liep Pauline Van de Velden vaak binnen in het atelier van haar tante, een designer met een grote werkruimte en nog grotere impact. Die

Lees meer…