Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Eerste ‘van boon tot reep’ spot in België

Chocolade is een product dat geen seizoenen nodig heeft, maar toch vraagt de herfst een tikkeltje meer om al het lekkers dat ons comfort biedt. Voor wie de meerwaarde van goede chocolade apprecieert, hebben we goed nieuws. Want op 5 oktober opent The Chocolate Maker zijn deuren in het levendige Graffitistraatje in Gent, en dat betekent dat er een nieuwe chocolade walhalla te ontdekken is. Bereid je voor op een avontuur waarin cacaobonen de sterren van de show zijn, en een magische transformatie ondergaan van boon tot gerenommeerde reep. Onder leiding van de getalenteerde Jannes Deduytschaever, gekroond tot beste chocolatier van Vlaanderen, werd een succes-recept gecreëerd, een chocolade-belevingsatelier met als ingrediënten: duurzaamheid, kwaliteit, transparantie en een flinke dosis passie.

Jannes Deduytschaever begon zijn carrière bij Chocolatier M in Knokke, waar hij zijn passie voor chocolade verder liet rijpen. Tijdens zijn studies aan Ter Groene Poorte en de Hotelschool Gent ontdekte hij ‘de kunst van het chocolade maken’, en in 2020 besloot hij zijn eigen chocoladewinkel, Chocolatier Deduytschaever, te openen in Gent. Al snel viel zijn creativiteit en vakmanschap op, wat resulteerde in meerdere prijzen, waaronder een uitzonderlijk snelle erkenning van Gault&Millau. Zijn partner, Karen Van Lysebeth, smolt mee in het verhaal, waardoor een heerlijk nieuw commercieel recept werd gecreëerd: The Chocolate Maker.
In hun prachtige chocolade-kind ‘The Chocolate Maker’ draait alles rond het bean-to-bar principe, een proces waarbij elk aspect van de chocoladeproductie beheert wordt door Jannes. Dit begint met de zorgvuldige selectie van biologische en fairtrade cacaobonen, rechtstreeks van kleine boeren wereldwijd. Van Vietnam tot Venezuela, de bonen zijn hand-picked, wat niet alleen zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren, maar ook de kwaliteit van de chocolade waarborgt. Jannes legt de nadruk op het ontwikkelen van complexe en gelaagde smaken. “Het maken van chocolade is een alchemistisch proces,” zegt hij. “Net zoals wijnmakers, haal ik het beste uit elke boon.” Deze filosofie stroomt verder in zijn keuze om geen witte chocolade te maken, zodat de authentieke cacaosmaak kan uitblinken. Het productieproces van The Chocolate Maker is een waar succesrecept. Jannes leidt elke stap van fermenteren en drogen tot roosteren, malen en concheren. Het concheren, waarbij de chocolade urenlang wordt geroerd om een zijdezachte textuur en verfijnde smaak te creëren, is cruciaal voor zijn eindproduct. “Elke stap is van belang om de unieke smaken van de bonen volledig tot hun recht te laten komen,” legt hij uit.
Het interieur van de winkel weerspiegelt de rauwe schoonheid van het pand
Het resultaat zijn chocoladerepen die de karaktervolle smaken van hun oorsprong weerspiegelen, en de ambacht en vakmanschap van de chocolademaker laten doorsmaken. “Ik droomde altijd van werken met kwaliteitsvolle grondstoffen. Dit concept laat dat toe”. En dat wil Jannes graag met iedereen delen die van chocolade houdt. The Chocolate Maker is daarom een compleet en transparant belevingsatelier waar bezoekers betrokken worden, en het volledige chocoladeproductieproces kunnen volgen. Cacaobonen worden ter plaatse geroosterd en verwerkt tot medaillons en repen, waardoor er geen chocoladegeheim bewaard blijft. 

Wil je graag meer weten over The Chocolate Maker? Lees dan zeker de herfst/winter 2024 editie

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Tijs Vervecken

Meer stories…

Kracht van maturiteit

Intussen is het oud nieuws dat TJIP interior architects ontwerpen presenteert die hun locatie en architectuur maximaal ondersteunen en incorporeren, hoewel ze daar iedere keer in blijven verrassen. Deze nieuwbouwwoning in Izegem illustreert die discipline wederom. Aangezien het team betrokken

Lees meer…
Italiaans design in München

In het historische centrum van München, te midden van imposante neorenaissancegebouwen en luxe boetieks, opent Molteni&C de deuren van zijn nieuwste flagshipstore. De Italiaanse interieurspecialist bevestigt hiermee zijn positie in het Europese designlandschap en biedt bezoekers een ruimte waarin verfijnde

Lees meer…
Tien op tien

Een architectenbureau dat voortdurend streeft naar uitmuntendheid, innovatie en balans, zoals TENARCHITECTS, kan bouwen op een reeks waardevolle ervaringen en leermomenten die hun traject hebben gevormd. Hun verhaal is er een van visie, vakmanschap en toewijding aan hun kernwaarden. De

Lees meer…
Hoogstaand dineren bij Hotel Beaverbrook

Deze zomer verrast Hotel Beaverbrook zijn gasten opnieuw met een buitengewone culinaire ervaring in de tuinen van het Engelse landgoed. Onder de titel Fanning The Flame worden zes stilstaande heteluchtballonnen opgesteld in de Italiaanse tuin, als onderdeel van de jaarlijkse

Lees meer…
Verliefd op Ibiza

Los Enamorados is meer dan een hotel met uitzicht op zee; het is een plek waar ontspanning, smaakvolle gastronomie en zorgvuldig samengestelde beleving bijeenkomen. In het kleine, romantische haventje van Portinatx, in het noorden van Ibiza, combineert deze bijzondere locatie

Lees meer…
3 dagen Muller Van Severen

Tijdens de designbeurs 3daysofdesign in Kopenhagen presenteert Muller Van Severen zes nieuwe collecties in samenwerking met gerenommeerde internationale merken. Het Belgische duo, bekend om hun sculpturale vormentaal en unieke kleurgebruik, brengt werk met OFFICE KGDVS en BD Barcelona Design, valerie_objects,

Lees meer…
De natuur tegen imperfecties

Nu skincare in opmars is en we ons steeds vaker spiegelen aan (al dan niet bewerkte) schoonheidsidealen, besteden ook wij steeds meer aandacht aan onze huid. Van tieners tot volwassenen, voor de miljoenen mensen die kampen met huidonzuiverheden lanceert Yves

Lees meer…
Een landgoed vol verhalen en verwennerij

In het hart van de Surrey Hills ligt Beaverbrook, een betoverend Engels landgoed waar verleden en verwenning elkaar ontmoeten. Wat ooit het statige thuis was van Lord Beaverbrook — mediamagnaat, politicus en vriend van Churchill — is vandaag een charmant

Lees meer…
Tastbaar tijdloos

In een sector waarin trends elkaar in hoog tempo opvolgen, houdt TEN ARCHITECTS al bijna twee decennia stand met een consequente visie. Onder leiding van architect Elke Van Goel bouwt het Antwerpse bureau aan een oeuvre dat rust uitstraalt zonder

Lees meer…
Een dialoog tussen materialen in hartje Antwerpen

In zijn indrukwekkende showroom in Antwerpen nodigt de Belgische ontwerper Arno Declercq dit voorjaar de Britse kunstenaar Harry Morgan uit voor een bijzondere duo-expositie. Op die manier verenigen de twee hun wereld van sculptuur, vakmanschap en materiaalonderzoek tot een intrigerend

Lees meer…