Nage is een casual bistro in het centrum van Antwerpen waar je van vrijdag tot en met maandag aan tafel kan schuiven voor verrassende gerechten die toch dicht bij de eigenheid van hun ingrediënten blijven. Eigenaars Koen Lenaerts en Niki Van Sant verwelkomen je van harte in hun eigenzinnige concept, waar een belangrijke rol is weggelegd voor wijn, toegankelijkheid en een playlist die op zich al een reden is om terug te keren.
Casual bistro vibes, die drie woorden vangen de kern vanwaar Nage voor staat. Hier mag je je aan eenvoudige gerechten verwachten die tegelijkertijd een atypische stempel dragen. Niet meer dan drie of vier ingrediënten staan centraal, zodat alle smaken duidelijk uitgespeeld worden en je een helder zicht hebt op hetgeen je voorgeschoteld krijgt. Voor Koen Lenaerts stond het al sinds zijn kindertijd vast dat hij kok zou worden. Hoewel hij zijn studies aflegde aan PIVA, deed hij ook heel wat kennis op in de praktijk. Na stage te hebben gelopen en als student in verschillende brasseries en feestzalen te hebben gewerkt, bracht hij tijd door in Antwerpen. Daar leerde hij heel wat bij in Dôme en Veranda, en later richtte hij zich tot beenhouwerij De Laet & Van Haver om zijn kennis nog verder uit te breiden. Al die verschillende omgevingen stelden hem in staat om met een stevige fundering aan zijn eigen zaak te beginnen. Met de naam Nage verwijst hij naar de gelijknamige bereidingsterm uit de Franse keuken. Concreet is het een techniek om schaal- en schelpdieren in een bouillon te bereiden. In hun menu grijpen Koen en gastvrouw Niki Van Sant inderdaad regelmatig terug naar het Franse gebied, alsook naar alles dat uit de Noordzee komt.
De herfst is de perfecte periode om klassiekere ingrediënten op een frisse manier te benaderen
Beide eigenaars koesterden al lang de droom om ooit hun eigen restaurant te runnen. Ze bleken niet enkel een goede match op privé maar ook op professioneel vlak. Wanneer je het pand betreedt, ervaar je namelijk meteen dat de twee op perfect dezelfde golflengte zitten. Naast de lunch- en dinerservice die ze aanbieden, kan je Nage inhuren voor de catering van je evenement en is er de optie om het restaurant af te huren. Voor het interieur opteerden ze voor een sobere inkleding die zich mee vertaalt naar de gerechten die ze op tafel zetten. Specifiek hangt er een duidelijke voorkeur voor groen in de lucht, wat je al snel terugziet in de decoratie en de kunstwerken die er hangen.
Voorheen was er een ander restaurant in het pand ondergebracht, Lam & Yin. Aangezien Koen en Niki er toen zelf graag als klant over de vloer kwamen, besloten ze een speelse knipoog te voorzien in de vorm van de Chinese gelukkatjes die je op meerdere plekken kan spotten. Omdat ze ook veel belang hechten aan onzichtbare sfeer, spenderen ze bewust extra aandacht aan de muziek die ze in het restaurant spelen. Je zal merken dat het volume hier iets luider staat in vergelijking met andere zaken, en bovendien passeren er heel wat verschillende artiesten de revue – van Nick Cave tot The Beastie Boys. Het zijn inspanningen zoals deze die het verschil maken tussen louter een excellente keuken en een algehele ervaring die je mee naar huis neemt. “We hebben vaste gasten die terugkomen voor het eten en de wijn, maar ook voor de muziek. Dat vinden we een zeer groot compliment,” klinkt het trots.
Wil je graag meer weten over Nage? Lees dan zeker onze herfst 2024 editie!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Projected by M