Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het is op dit decor waar de drie ontwerpers zich wagen aan het verkennen van de grenzen tussen materiaal en betekenis. Dit is de setting voor STRATA, een tentoonstelling die je van 7 tot 13 april 2025 kunt bezoeken tijdens de beroemde Salone del Mobile - dé designbeurs die wereldwijd toonaangevend is en altijd de nieuwste trends en innovaties in de designwereld tentoonstelt. Elk jaar trekt het duizenden designliefhebbers en professionals die de kans krijgen om de meest vooruitstrevende ontwerpen te ontdekken.
In 2025 neemt de tentoonstelling STRATA de bezoekers mee op een tastbare reis door de wereld van materialen, vakmanschap en samenwerking. De ontwerpstudio’s van de drie curatoren achter deze bijzondere tentoonstelling hebben ieder een unieke benadering van design en delen een gemeenschappelijk belang in textuur en de puurheid van materialen. De rode draad die de artiesten verbindt is de sensatie van openheid dat door elk werk loopt. STRATA biedt de ontwerpers de mogelijkheid om hun werk in dialoog te brengen met elkaar en met de ruimte, waarbij de uniforme scenografie voor een harmonie zorgt die alles met elkaar verbindt. Tim Vranken, een Belgische meubelontwerper, wordt rijkelijk gevierd om zijn benadering van massief hout. Zijn ontwerpen zijn doordrenkt met respect voor de natuurlijke schoonheid van het materiaal: zo weigert hij imperfecties van het hout te verbergen en opteert hij er net voor om ze extra in de kijker te zetten, waarbij de houtnerf en de natuurlijke processen van het materiaal een essentieel onderdeel van het ontwerp worden.
Vrankens werk heeft altijd de kracht van eenvoud, waarbij de vorm en de functie elkaar perfect aanvullen zonder overbodige versieringen. Middernacht & Alexander brengen een andere benadering van textuur en materiaal in confronterende ontwerpen die de ogenschijnlijke paradox van “robuuste verfijning” doorbreken. Zo spelen hun designs met gerecycled staal en cureert het duo zodoende objecten die naadloos aansluiten bij deze paradox. Deze aanpak benadrukt duurzaamheid en de schoonheid van het hergebruikte materiaal, met een strakke esthetiek die toch zachtheid en tactiliteit uitstraalt. De objecten die ze creëren hebben een geraffineerde industriële uitstraling die de ruwe texturen van het metaal verzacht en een nieuwe dimensie toevoegt. Linde Freya Tangelder, oprichter van het designstudio Destroyers/Builders, vervolledigt de tentoonstelling met haar contradictorische en vernieuwende ontwerpen. Haar designs prediken brutale poëzie, wat provoceert en aanzet tot een diepere reflectie. Haar werk is een verkenning van de relaties tussen materialen en menselijke handelingen, waarbij ze texturen en vormen creëert die zowel organisch als geconfigureerd zijn. Haar ontwerpen hebben een krachtige uitstraling die het materiaal zelf als een eigen leven doet spreken.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.