Een familieverhaal met sterren en smaak

Een familieverhaal met sterren en smaak

Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van de Bunt, heeft het restaurant een indrukwekkende reis afgelegd, van een charmante vakwerkboerderij tot een gastronomische bestemming van internationale allure.

Al in 1996 verdiende De Leuf zijn eerste Michelinster, gevolgd door een tweede in 2007. Sandra’s warme gastvrijheid werd in 2009 bekroond met de titel ‘Gastvrouw van het Jaar’ door Gault Millau. Het culinaire vakmanschap van Paul werd eveneens erkend: Meesterkok in 2012 en ‘Chef van het Jaar’ in 2013.
Na het plotselinge overlijden van Paul in 2014, besloot Sandra, gesterkt door haar team, het levenswerk voort te zetten. Zoon Robin keerde tijdelijk terug, terwijl chef Bas van Kranen de keuken leidde. Hun gezamenlijke toewijding resulteerde in het behoud van de Michelinster en zelfs winst van de prestigieuze Gouden Koksmuts. Het bewijs: De Leuf was springlevend.
In 2018 nam Robin definitief het roer over in de keuken, samen met jeugdvriend Thijs Gerards. Met een bagage vol internationale ervaring en een culinaire ontdekkingsreis door Azië, introduceerde Robin een nieuwe stijl: verfijnde Franse technieken gecombineerd met krachtige Aziatische smaken. Denk aan een Thaise toets bij elk menu en Japanse finesse in combinatie met lokale ingrediënten. Yuzu, boter en poedersuiker zijn inmiddels heilige elementen in hun keuken.

Het restaurant ademt rust en elegantie. “Asian aesthetics using local materials”, zoals architecten Tim Reiters en Adriaan Wings het treffend verwoorden. De serene sfeer sluit naadloos aan op de culinaire ervaring: een harmonieuze reis door Azië, geserveerd op handgemaakt keramiek, begeleid door perfect afgestemde pairings van wijn, sake of zelfs alcoholvrije alternatieven.

We hopen dat gasten zich meteen heel erg welkom, warm en thuis voelen bij ons
Signatuur? Zeker. De met liefde geserveerde ‘Like father like son’ is een ode aan Paul: klassieke zeevruchten op gestoofde prei met een beurre blanc van citroengras en limoenblad, naast een oester geïnspireerd op Vietnamese streetfood. Met een jong, gedreven team en een hernieuwde inrichting in 2022, is De Leuf toe aan hoofdstuk twee. Nieuwe plannen lonken: een uitbreiding van de keuken, renovatie van de private dining en steeds weer vernieuwen zonder het hart, familie, innovatie en Aziatische ziel, uit het oog te verliezen.
Bij De Leuf voel je je welkom, thuis en toch heel even ergens anders. Een moment van rust, verwondering en vooral: pure smaak.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Ine Simons
Fotografie: Guy Houben

Meer stories…

Huiselijk dineren in Les Deux

Verborgen in een rustige straat en gehuisvest in een voormalige woonkamer, bewijst Restaurant Les Deux uit Herenthout dat grootse culinaire belevingen niet noodzakelijk in grote ruimtes plaatsvinden. Met slechts zestien couverts ontvangen chef Jan en gastvrouw Anke hun gasten in

Lees meer…
Tiny house, grootse ambitie

Te midden van de uitgestrekte weilanden van Twente, waar de horizon zich eindeloos ontvouwt en de rust tastbaar wordt, ontwierp LDE Interiors een tiny house dat de essentie van luxe wonen op compacte schaal belichaamt. Dit architecturaal pareltje bewijst dat

Lees meer…
Familiehuis vol harmonie

Een plek waar je ‘s avonds na je werk in alle rust kunt toekomen en gezellig aan de avond kunt starten met je gezin, dat is de droom van elke familie. In het charmante Delden in Nederland is dat vanaf

Lees meer…
Sieraad aan de muur

Tijdens de befaamde designweek Fuorisalone 2025 in Milaan onthulde de Italiaanse ontwerpster Virginia Arlotto haar nieuwste creatie: Notearrings. Deze bijzondere collectie wandlampen verheft verlichting tot een sculpturale kunstvorm en vertaalt de elegantie van sieraden naar het interieur. Met haar kenmerkende

Lees meer…
Ongekunstelde fine dining

Nage is een casual bistro in het centrum van Antwerpen waar je van vrijdag tot en met maandag aan tafel kan schuiven voor verrassende gerechten die toch dicht bij de eigenheid van hun ingrediënten blijven. Eigenaars Koen Lenaerts en Niki

Lees meer…
Ster boven de stad

Op 73 meter boven Turnhout, waar het uitzicht even indrukwekkend is als het bord dat voor je staat, bevindt zich Restaurant Hert. In een sober interieur ontvouwt zich een gastronomische ervaring die draait om pure smaken, verfijnde techniek en een

Lees meer…
Een Italiaanse reis in het hart van Brussel

In een elegante, warme setting waar elk detail doordacht is, nodigt restaurant BACI zijn gasten uit voor een zintuiglijke reis naar Zuid-Italië, en meer bepaald naar de zonovergoten streek van de Pouilles. Dit restaurant is geen simpele ode aan de

Lees meer…