Na een heerlijke dag gepasseerd te hebben aan de kust van Knokke-Heist is er slechts één etablissement dat deze “heerlijke dag” kan omtoveren tot een volmondige “geslaagde dag”. Dat etablissement vindt men op de Zeedijk 267 onder de naam Bartholomeus: dit Michelin restaurant ademt een intieme en uitnodigende sfeer dat nog verder versterkt wordt door de uitmuntende keuken, uitgebaat door de chef koks Bart Desmidt en Philip Vandamme. Na 27 jaar een klassiek restaurant uitgebaat te hebben was het voor Desmidt tijd voor verandering. Samen met partner in crime Vandamme en echtgenote Sandra Vandegeuchte- die werkt als sommelier en de tafels minutieus verzorgt - is Desmidt begonnen met een schone lei.
Het restaurant heeft een sublieme ligging: na de kunstwerkjes die op de borden verschijnen genoeg bewonderd te hebben, hoeven de klanten hun blik maar op het raam te richten om een idyllisch tafereel van strand en zee te aanschouwen. Het interieur van de zaak kan tevens concurreren met de esthetiek van de gerechten en de dijk: Desmidt had eerder zijn wens geformuleerd om een “gezellige ongedwongen sfeer” over te brengen in het restaurant, wat door Glenn Sestig Architects zeer goed in acht is genomen. Zo centreert het design van het restaurant zich voornamelijk rond de bar en volgt het een open-plan layout dat de keuken en de eetruimte met elkaar verbindt. De klanten kunnen plaatsnemen aan de bar, wat zorgt voor een gemoedelijke sfeer aangezien deze eerder informele setting een huiselijk scenario nabootst.
“Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant
“Simpel maar goed” zijn de drie krachtige woorden waarmee Desmidt het restaurant beschrijft. In Bartholomeus wordt er zeer veel waarde gehecht aan het gebruik van verse producten en blijft men de klassieke sauzen en bereidingen trouw. Culinaire ornamenten zijn dan ook overbodig voor dit sterrenrestaurant: hier spreekt de kwaliteit van het product voor zich. Met hun heerlijke keuken en aantrekkelijke inrichting hopen de uitbaters van Bartholomeus voornamelijk hun klanten gelukkig te maken, en het mooiste compliment dat zij op een werkdag kunnen ontvangen zijn klanten die met plezier terugkomen voor een volgende gastronomische pupillenexplosie. De voorkeur voor een simpele keuken wordt tevens gereflecteerd in het favoriete wintergerecht van Desmidt: niets waar je hem meer mee kan verleiden dan met een klassieke waardige stoofpot.
De uitbaters van Bartholomeus werken duidelijk zeer graag, maar ook minstens even hard: vier dagen per week start de dag reeds om 7u30 in de keuken om vervolgens om 2 uur ‘s nachts ten einde te lopen. Deze intense werkweek wordt mede mogelijk gemaakt door het diepe respect en de inspiratie die de bezielers van het restaurant in elkaar vinden. Zo geeft Desmidt ontwapenend toe dat Philip en Sandra zijn grootste inspiratiebronnen zijn.
We kunnen aldus veilig stellen dat deze drie-eenheid hun jarenlange expertise gebundeld en vermenigvuldigd heeft om Bartholomeus om te vormen tot een visuele en gastronomische sensatie. “Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Laurane Daerden
Fotografie: Heikki Verdurme