Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Een harmonie van smaak, eenvoud en vakmanschap in Bartholomeus

Na een heerlijke dag gepasseerd te hebben aan de kust van Knokke-Heist is er slechts één etablissement dat deze “heerlijke dag” kan omtoveren tot een volmondige  “geslaagde dag”. Dat etablissement vindt men op de Zeedijk 267 onder de naam Bartholomeus: dit Michelin restaurant ademt een intieme en uitnodigende sfeer dat nog verder versterkt wordt door de uitmuntende keuken, uitgebaat door de chef koks Bart Desmidt en Philip Vandamme. Na 27 jaar een klassiek restaurant uitgebaat te hebben was het voor Desmidt tijd voor verandering. Samen met partner in crime Vandamme en echtgenote Sandra Vandegeuchte- die werkt als sommelier en de tafels minutieus verzorgt - is Desmidt begonnen met een schone lei.

Het restaurant heeft een sublieme ligging: na de kunstwerkjes die op de borden verschijnen genoeg bewonderd te hebben, hoeven de klanten hun blik maar op het raam te richten om een idyllisch tafereel van strand en zee te aanschouwen. Het interieur van de zaak kan tevens concurreren met de esthetiek van de gerechten en de dijk: Desmidt had eerder zijn wens geformuleerd om een “gezellige ongedwongen sfeer” over te brengen in het restaurant, wat door Glenn Sestig Architects zeer goed in acht is genomen. Zo centreert het design van het restaurant zich voornamelijk rond de bar en volgt het een open-plan layout dat de keuken en de eetruimte met elkaar verbindt. De klanten kunnen plaatsnemen aan de bar, wat zorgt voor een gemoedelijke sfeer aangezien deze eerder informele setting een huiselijk scenario nabootst.
“Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant
“Simpel maar goed” zijn de drie krachtige woorden waarmee Desmidt het restaurant beschrijft. In Bartholomeus wordt er zeer veel waarde gehecht aan het gebruik van verse producten en blijft men de klassieke sauzen en bereidingen trouw. Culinaire ornamenten zijn dan ook overbodig voor dit sterrenrestaurant: hier spreekt de kwaliteit van het product voor zich. Met hun heerlijke keuken en aantrekkelijke inrichting hopen de uitbaters van Bartholomeus voornamelijk hun klanten gelukkig te maken, en het mooiste compliment dat zij op een werkdag kunnen ontvangen zijn klanten die met plezier terugkomen voor een volgende gastronomische pupillenexplosie. De voorkeur voor een simpele keuken wordt tevens gereflecteerd in het favoriete wintergerecht van Desmidt: niets waar je hem meer mee kan verleiden dan met een klassieke waardige stoofpot.
De uitbaters van Bartholomeus werken duidelijk zeer graag, maar ook minstens even hard: vier dagen per week start de dag reeds om 7u30 in de keuken om vervolgens om 2 uur ‘s nachts ten einde te lopen. Deze intense werkweek wordt mede mogelijk gemaakt door het diepe respect en de inspiratie die de bezielers van het restaurant in elkaar vinden. Zo geeft Desmidt ontwapenend toe dat Philip en Sandra zijn grootste inspiratiebronnen zijn.
We kunnen aldus veilig stellen dat deze drie-eenheid hun jarenlange expertise gebundeld en vermenigvuldigd heeft om Bartholomeus om te vormen tot een visuele en gastronomische sensatie. “Van alle dingen is eenvoud het moeilijkst na te bootsen” is een uitspraak die volledig belichaamd wordt door dit sterrenrestaurant.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Laurane Daerden
Fotografie: Heikki Verdurme

Meer stories…

Uitgepuurd woonconcept met detaillistisch maatwerk

Dumobil is al decennialang een vertrouwde naam in de Belgische bouwsector en staat bekend om zijn expertise in het creëren van hoogwaardige, energiezuinige woningen. Met een focus op duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit biedt Dumobil niet zomaar huizen aan, maar complete

Lees meer…
Een maritiem meesterwerk van JOE Design Studio

In 2020 zette Jody Eeckhout de eerste stappen richting zijn eigen ontwerpvisie met de oprichting van JOE Design Studio. Vanuit zijn kantoor in Antwerpen vertaalt de interieurarchitect zijn ideeën naar hedendaagse woningen met een klassieke knipoog. Zijn ontwerpen ademen rust,

Lees meer…
Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van

Lees meer…
Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk

Lees meer…
Eenvoud, warmte en karakter

​​In het hart van elk ontwerp schuilt een verhaal, een subtiel spel van creativiteit, vakmanschap en visie. Het nieuwste project van vers interieur, uitgevoerd door de gerenommeerde uitvoerder De Coene, is daar geen uitzondering op. De samenwerking tussen deze twee

Lees meer…
Wonen in warmte en sfeer

Midden in het pittoreske Nokere heeft Alto Interiors een bijzonder interieurproject gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning werd omgetoverd tot een warme, stijlvolle en tijdloze thuis voor een jong koppel met hun kindje. De klassieke architectuur van François Vandamme vormde de perfecte basis

Lees meer…
Een sensorische reis door de Aziatische keuken

In het bruisende hart van Amsterdam bevindt zich Taiko Cuisine, een bekroond Aziatisch restaurant dat de grenzen van culinaire creativiteit verlegt. Met een focus op hoogwaardige ingrediënten en krachtige smaken onderscheidt het etablissement zich van andere restaurants met een gelijkwaardige

Lees meer…
Brutale poëzie en robuuste verfijning in STRATA

Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het

Lees meer…