Wie in het hippe Wyck in Maastricht rondstruint, wordt aan het eind van de Rechtstraat verrast door een culinaire parel: BIKKE. Gevestigd in een prachtig 17e-eeuws pand op de hoek van de Hoogbrugstraat en de Ruiterij, brengt deze Scandinavische restobar een frisse, stijlvolle wind door het Maastrichtse horeca landschap.
In de keuken, geleid door chef Thijs Offermans en sous chef Sven Walter, wordt gewerkt met klassieke technieken, maar steeds met een creatieve benadering. Neem bijvoorbeeld de gravad wortel, een vegetarisch eerbetoon aan de klassieke gravad lax, of een transparant crackertje van parelgort, dat door een nauwgezet proces van koken, blenden en drogen ontstaat. Het keukenteam, met ervaring variërend van eetcafés tot sterrenzaken zoals Inter Scaldes en Parkheuvel, weet op alle niveaus kwaliteit neer te zetten. En dat proef je.
In de lente en zomer schitteren ingrediënten als witte asperges, rabarber en aardbeien, soms klassiek bereid, soms op verrassende wijze. Wat ze niet doen is werken met ingrediënten die niet tot de Scandinavische keuken behoren zoals avocado of ananas, want dat past gewoon niet in hun concept. Heilige ingrediënten? Die zijn er eigenlijk niet. Zolang het maar vers is en vol smaak. Het interieur is Scandinavisch strak maar warm, en werd ontworpen in samenwerking met Reiters-Wings. Denk: minimalistische vormen, veel hout en zachte tinten. Ze wilden een sfeer creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen, maar ook geïnspireerd raken. Het restaurant voelt dan ook aan als een verlengde huiskamer, stijlvol, maar zonder opsmuk. De ideale plek voor een kop koffie in de ochtendzon, een uitgebreide apéro op het terras of een verrassend diner.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.