Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Een vleugje Scandinavië aan de Maas

Wie in het hippe Wyck in Maastricht rondstruint, wordt aan het eind van de Rechtstraat verrast door een culinaire parel: BIKKE. Gevestigd in een prachtig 17e-eeuws pand op de hoek van de Hoogbrugstraat en de Ruiterij, brengt deze Scandinavische restobar een frisse, stijlvolle wind door het Maastrichtse horeca landschap.

De eetgelegenheid, opgericht door Michiel de Vries en Lynn van der Velde, is veel meer dan een restaurant: het is een plek waar de Scandinavische lifestyle, keuken en esthetiek samenkomen. Vanaf het ontbijt tot het diner ben je welkom om je onder te dompelen in Nordic vibes. Denk: geurige kaneelbroodjes bij de koffie, smørrebrød met haring of gravad zalm voor lunch, en ’s avonds verrassende gerechten uit de New Nordic Kitchen, met pure smaken, lokale ingrediënten en creatieve twists. Ze streven een all day-concept na, en dat zie je niet vaak in combinatie met Scandinavische invloeden, vertellen ze ons. Hun ontbijt- en lunchkaart is totaal anders dan die voor het diner. En dat maakt het elke dag opnieuw spannend.

In de keuken, geleid door chef Thijs Offermans en sous chef Sven Walter, wordt gewerkt met klassieke technieken, maar steeds met een creatieve benadering. Neem bijvoorbeeld de gravad wortel, een vegetarisch eerbetoon aan de klassieke gravad lax, of een transparant crackertje van parelgort, dat door een nauwgezet proces van koken, blenden en drogen ontstaat. Het keukenteam, met ervaring variërend van eetcafés tot sterrenzaken zoals Inter Scaldes en Parkheuvel, weet op alle niveaus kwaliteit neer te zetten. En dat proef je.

In de lente en zomer schitteren ingrediënten als witte asperges, rabarber en aardbeien, soms klassiek bereid, soms op verrassende wijze. Wat ze niet doen is werken met ingrediënten die niet tot de Scandinavische keuken behoren zoals avocado of ananas, want dat past gewoon niet in hun concept. Heilige ingrediënten? Die zijn er eigenlijk niet. Zolang het maar vers is en vol smaak. Het interieur is Scandinavisch strak maar warm, en werd ontworpen in samenwerking met Reiters-Wings. Denk: minimalistische vormen, veel hout en zachte tinten. Ze wilden een sfeer creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen, maar ook geïnspireerd raken. Het restaurant voelt dan ook aan als een verlengde huiskamer, stijlvol, maar zonder opsmuk. De ideale plek voor een kop koffie in de ochtendzon, een uitgebreide apéro op het terras of een verrassend diner.

We willen een ongedwongen doch stijlvolle uitstraling overbrengen met Scandinavisch design als basis
Gerechten die het goed doen? Die lopen uiteen. Soms is het de klassieke steak tartaar, soms een spannend nieuw gerecht waar ze vooraf nog twijfels over hadden. En dan blijkt het een publiekslieveling. De huidige favoriet van de chef is een vegan taartje van daslook met kikkererwtenmeel, uiencompote en uienschuim. De weg naar de opening op 1 april 2022 was er één van (bikke)len. “Twee dagen voor de opening was de elektricien nog bezig, stonden er overal dozen…” Het was een race tegen de klok, wordt ons verteld. Toch stond alles op tijd klaar, inclusief een pre-opening met vrienden en familie, die iets later eindigde dan gepland. Inmiddels draait de eetgelegenheid op volle toeren. Het team werkt keihard, maar met zichtbaar plezier. Ze willen vooral blijven doen wat ze doen, iedere dag streven naar het beste en daar samen van genieten.
Wat gasten mee naar huis nemen na een bezoek aan BIKKE? Een gevoel van gastvrijheid, goed eten en aandacht voor detail. Het is dan ook geen verrassing dat veel bezoekers vaste gasten worden. Sommigen komen wekelijks of zelfs dagelijks. En of het nu gaat om een uitgebreid voorgerecht, een goed glas bubbels of een zomerse apéro in de namiddagzon: BIKKE is een plek waar je telkens weer nieuwe smaken en inspiratie ontdekt.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Ine Simons
Fotografie: Enrique Meesters

Meer stories…

Huiselijk dineren in Les Deux

Verborgen in een rustige straat en gehuisvest in een voormalige woonkamer, bewijst Restaurant Les Deux uit Herenthout dat grootse culinaire belevingen niet noodzakelijk in grote ruimtes plaatsvinden. Met slechts zestien couverts ontvangen chef Jan en gastvrouw Anke hun gasten in

Lees meer…
Tiny house, grootse ambitie

Te midden van de uitgestrekte weilanden van Twente, waar de horizon zich eindeloos ontvouwt en de rust tastbaar wordt, ontwierp LDE Interiors een tiny house dat de essentie van luxe wonen op compacte schaal belichaamt. Dit architecturaal pareltje bewijst dat

Lees meer…
Familiehuis vol harmonie

Een plek waar je ‘s avonds na je werk in alle rust kunt toekomen en gezellig aan de avond kunt starten met je gezin, dat is de droom van elke familie. In het charmante Delden in Nederland is dat vanaf

Lees meer…
Sieraad aan de muur

Tijdens de befaamde designweek Fuorisalone 2025 in Milaan onthulde de Italiaanse ontwerpster Virginia Arlotto haar nieuwste creatie: Notearrings. Deze bijzondere collectie wandlampen verheft verlichting tot een sculpturale kunstvorm en vertaalt de elegantie van sieraden naar het interieur. Met haar kenmerkende

Lees meer…
Ongekunstelde fine dining

Nage is een casual bistro in het centrum van Antwerpen waar je van vrijdag tot en met maandag aan tafel kan schuiven voor verrassende gerechten die toch dicht bij de eigenheid van hun ingrediënten blijven. Eigenaars Koen Lenaerts en Niki

Lees meer…
Ster boven de stad

Op 73 meter boven Turnhout, waar het uitzicht even indrukwekkend is als het bord dat voor je staat, bevindt zich Restaurant Hert. In een sober interieur ontvouwt zich een gastronomische ervaring die draait om pure smaken, verfijnde techniek en een

Lees meer…
Een Italiaanse reis in het hart van Brussel

In een elegante, warme setting waar elk detail doordacht is, nodigt restaurant BACI zijn gasten uit voor een zintuiglijke reis naar Zuid-Italië, en meer bepaald naar de zonovergoten streek van de Pouilles. Dit restaurant is geen simpele ode aan de

Lees meer…