Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Verschillende chef-koks en andere creatieve duizendpoten ontwierpen voor Serax al een collectie, gaande van uniek servies tot prachtige borden en handige potten en pannen. We tonen je graag de creaties van Sergio Herman, Yotam Ottolenghi, Ann Demeulemeester en Vincent Van Duysen. De manier waarop je je gerechten presenteert is net zo belangrijk als het eten zelf, en dat hebben deze ontwerpers stuk voor stuk begrepen.

Sergio Herman ontwierp de afgelopen jaren niet een maar twee collecties voor het merk. Voor de Surface-collectie vond hij inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland. De potten, pannen en ovenschalen zijn gemaakt uit gietijzer met een zeer sterke glazuurlaag die bestand is tegen hoge temperaturen en de warmte lang vasthoudt. Daardoor trekken de smaken beter in en zijn de producten gemakkelijk schoon te maken. In zijn brasserie Le Pristine gebruikt de kok zijn Inku tableware, die voortkomt uit zijn tweede samenwerking met Serax. De borden, in de kleuren schelpwit, matzwart en grijsgroen, zijn geïnspireerd door de Japanse visie op verfijning en imperfecte perfectie. Ook leuke verwijzingen naar schelpvormen, Japanse bloesems en de abstracte structuur van de natuur vind je hierin terug. De collectie oogt daardoor iets vrouwelijker, poëtischer en fijnzinniger dan Surface en maakt van een etentje thuis meteen een luxueuze ervaring. 

Voor de Surface-collectie vond Sergio Herman inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland

Een heel andere collectie, maar daarom niet minder interessant, is die van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi. Zijn FEAST-collectie voor Serax weerspiegelt zijn visie volledig: met een uitgebreide waaier aan vrolijke kleuren en creatieve prints roept deze tableware meteen positieve vibes op. Voor de kok moesten zijn eerste officiële borden ongewoon, hedendaags, mooi en toch praktisch zijn. Daarvoor sloeg Ottolenghi de handen in elkaar met de Italiaanse kunstenaar Ivo Bisignano. Twee vormen komen doorheen de collectie vaak terug. Een eerste is de zwierige, O-vormige penseelstreek, waar Bisignano een grote fascinatie voor heeft. Omdat groenten een belangrijke plaats innemen in de keuken van de kok, ontwierp de kunstenaar ook abstracte afbeeldingen van groenten. De borden zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in opvallende kleuren en patronen, wat het typische Ottolenghi-gevoel van uitbundige eenvoud perfect representeert.

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft ondertussen een bloeiende samenwerking met het merk uitgewerkt, en die begon met tableware, glazen en bestek. Toen Demeulemeester haar modelabel vaarwelzei, bestudeerde ze oude technieken om porselein te maken en bracht ze veel tijd door met boetseren. Uiteindelijk besloot ze om die unieke stukken in samenwerking met Serax te produceren. De borden uit de RA Tableware-collectie staan op een voetstukje, waardoor je eetervaring letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt gebracht. Strakke, sculpturale vormen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren als ivoor, zwart en groen. Het leuke contrast tussen de matte en glanzende afwerking en zwart en wit is typisch voor de ontwerpster en maakt deze collectie heel herkenbaar. Ook in de Dé Tableware-collectie vinden we die interessante contrasten tussen licht en schaduw terug. De borden doen denken aan schaduwrijke schilderijen op porselein. De randen hebben een dégradé, dat met de hand is geschilderd in verschillende lagen.

Tot slot mag ook de Cena-collectie van de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen zeker niet ontbreken. Voor hem geen opvallende kleuren en texturen of gewaagde vormen. Zijn pure, gesofisticeerde en tijdloze stijl komt duidelijk naar voren in zijn verschillende collecties met het merk. Naast prachtige meubelstukken ontwierp hij voor hen ook een collectie tableware. Cena is Italiaans voor ‘diner’ en de ontwerper liet zich inspireren door de gezelligheid van familiediners. Het Cena-servies benadrukt de warmte en gezelligheid van een gedeeld diner en werkt verder op de archetypes van kopjes, borden en kommen. Met materialen als geglazuurd porselein, hout en gerookt glas en zijn gekende kleurenpalet van gebroken wit en greige slaagde hij erin om zijn populaire stijl in deze collectie over te brengen en elegantie aan de eettafel toe te voegen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Sera

Meer stories…

Creatieve keuken in een historisch decor

In het pittoreske Sint-Baafs-Vijve, verstopt in een oude vlasfabriek van 1907, ligt Lin’eau – een restaurant dat zijn gasten niet alleen voedt, maar onderdompelt in een unieke ervaring. Dit verborgen culinaire juweel heeft zichzelf gevestigd als een plek waar klassieke

Lees meer…
Grillen met passie in het hart van Roeselare

Het knetterende vuur van de grill, de geur van perfect gerijpt vlees en een warm welkom: dat is D’Hofstee in Roeselare. Achter dit restaurant schuilt een familieverhaal vol passie, vakmanschap en traditie. Chef Michael Decruw en gastvrouw Anouk Wilms, de

Lees meer…
De wereld rond met Restaurant CRKL

CRKL neemt jouw culinaire ervaring in eigen handen, van het begin tot het einde, de cirkel rond. Deze parel heeft zich in korte tijd op de gastronomische kaart van Roeselare en omgeving gezet. De drijvende krachten achter CRKL zijn chef-kok

Lees meer…
Een culinaire beleving waar seizoenen samensmelten

In een wereld waar gastronomie voortdurend evolueert, weet Restaurant Culinair, te Lauwe bij Menen, zich te onderscheiden door een verfijnde balans tussen klassieke technieken en moderne innovaties. Met een sterke focus op seizoensgebonden ingrediënten en een diepgewortelde passie voor vakmanschap,

Lees meer…
Ademen tussen Schotse ontembaarheid

De Schotse Hooglanden laten zich niet temmen. Wie dit najaar een reis plant, zetten we aan om vooral een ongerepte plek op te zoeken, voorzien van een unieke poëzie. Voor de nodige inspiratie mag je op ons rekenen, want de

Lees meer…
De wereld rond met Boîte Restaurant

Aan de Belgische kust, in het charmante Sint-Idesbald, vind je Boîte Restaurant, een bruisende en eigenzinnige plek waar smaak en beleving centraal staan. Achter dit unieke concept staat chef Hilde Stekelorum, een vrouw met een ongekende passie voor gastronomie en

Lees meer…
Tablàvins: waar gastronomie en wijn samensmelten

In het restaurant Tablàvins te Knokke ontmoet de Belgisch-Franse keuken een ontspannen, bistro-achtige sfeer in een unieke omgeving. Het restaurant, dat reeds een bewogen geschiedenis achter de kiezen heeft als sterrenrestaurant Jardin, werd zes jaar geleden overgenomen door Geoffrey en

Lees meer…