fbpx
Search
Close this search box.

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Verschillende chef-koks en andere creatieve duizendpoten ontwierpen voor Serax al een collectie, gaande van uniek servies tot prachtige borden en handige potten en pannen. We tonen je graag de creaties van Sergio Herman, Yotam Ottolenghi, Ann Demeulemeester en Vincent Van Duysen. De manier waarop je je gerechten presenteert is net zo belangrijk als het eten zelf, en dat hebben deze ontwerpers stuk voor stuk begrepen.

Sergio Herman ontwierp de afgelopen jaren niet een maar twee collecties voor het merk. Voor de Surface-collectie vond hij inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland. De potten, pannen en ovenschalen zijn gemaakt uit gietijzer met een zeer sterke glazuurlaag die bestand is tegen hoge temperaturen en de warmte lang vasthoudt. Daardoor trekken de smaken beter in en zijn de producten gemakkelijk schoon te maken. In zijn brasserie Le Pristine gebruikt de kok zijn Inku tableware, die voortkomt uit zijn tweede samenwerking met Serax. De borden, in de kleuren schelpwit, matzwart en grijsgroen, zijn geïnspireerd door de Japanse visie op verfijning en imperfecte perfectie. Ook leuke verwijzingen naar schelpvormen, Japanse bloesems en de abstracte structuur van de natuur vind je hierin terug. De collectie oogt daardoor iets vrouwelijker, poëtischer en fijnzinniger dan Surface en maakt van een etentje thuis meteen een luxueuze ervaring. 

Voor de Surface-collectie vond Sergio Herman inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland

Een heel andere collectie, maar daarom niet minder interessant, is die van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi. Zijn FEAST-collectie voor Serax weerspiegelt zijn visie volledig: met een uitgebreide waaier aan vrolijke kleuren en creatieve prints roept deze tableware meteen positieve vibes op. Voor de kok moesten zijn eerste officiële borden ongewoon, hedendaags, mooi en toch praktisch zijn. Daarvoor sloeg Ottolenghi de handen in elkaar met de Italiaanse kunstenaar Ivo Bisignano. Twee vormen komen doorheen de collectie vaak terug. Een eerste is de zwierige, O-vormige penseelstreek, waar Bisignano een grote fascinatie voor heeft. Omdat groenten een belangrijke plaats innemen in de keuken van de kok, ontwierp de kunstenaar ook abstracte afbeeldingen van groenten. De borden zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in opvallende kleuren en patronen, wat het typische Ottolenghi-gevoel van uitbundige eenvoud perfect representeert.

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft ondertussen een bloeiende samenwerking met het merk uitgewerkt, en die begon met tableware, glazen en bestek. Toen Demeulemeester haar modelabel vaarwelzei, bestudeerde ze oude technieken om porselein te maken en bracht ze veel tijd door met boetseren. Uiteindelijk besloot ze om die unieke stukken in samenwerking met Serax te produceren. De borden uit de RA Tableware-collectie staan op een voetstukje, waardoor je eetervaring letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt gebracht. Strakke, sculpturale vormen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren als ivoor, zwart en groen. Het leuke contrast tussen de matte en glanzende afwerking en zwart en wit is typisch voor de ontwerpster en maakt deze collectie heel herkenbaar. Ook in de Dé Tableware-collectie vinden we die interessante contrasten tussen licht en schaduw terug. De borden doen denken aan schaduwrijke schilderijen op porselein. De randen hebben een dégradé, dat met de hand is geschilderd in verschillende lagen.

Tot slot mag ook de Cena-collectie van de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen zeker niet ontbreken. Voor hem geen opvallende kleuren en texturen of gewaagde vormen. Zijn pure, gesofisticeerde en tijdloze stijl komt duidelijk naar voren in zijn verschillende collecties met het merk. Naast prachtige meubelstukken ontwierp hij voor hen ook een collectie tableware. Cena is Italiaans voor ‘diner’ en de ontwerper liet zich inspireren door de gezelligheid van familiediners. Het Cena-servies benadrukt de warmte en gezelligheid van een gedeeld diner en werkt verder op de archetypes van kopjes, borden en kommen. Met materialen als geglazuurd porselein, hout en gerookt glas en zijn gekende kleurenpalet van gebroken wit en greige slaagde hij erin om zijn populaire stijl in deze collectie over te brengen en elegantie aan de eettafel toe te voegen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Sera

Meer stories…

Stad in groei

Projectontwikkelaar ION heeft grootse plannen voor de stad Kortrijk. Met Plein Publiek lanceren ze namelijk een geheel aan complexen dat voor de huidige en toekomstige generaties een belangrijk deel van het lokale vastgoed zal gaan uitmaken. Met een ideale locatie

Lees meer…
Schittering in de nacht

Wat ooit begon als een klein Belgisch bedrijfje dat tuinmeubilair vervaardigde, is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde zaak die inzet op een complete, luxueuze buitenervaring. Tribù verzekert al drie generaties lang buitenmeubels en -accessoires met een ingetogen, tijdloos design en

Lees meer…
Jonge blik op schoonheid

Een nieuwe generatie staat garant voor nieuw talent. En daar hebben wij oog voor. Meer nog: we sturen unieke, verse inzichten graag de wereld in, want we geloven er sterk in dat de prachtigste kunststromingen een diepe bron van rebellie

Lees meer…
Pure rust in de Hamptons

New York City, dé plek waar alles mogelijk lijkt te zijn. Dat valt waarschijnlijk te verklaren doordat alles er tien keer sneller draait. Hoezeer de vele New Yorkers houden van hun stad, vinden ze het vaak ook nodig om even

Lees meer…
Een ware viering van design

In het hart van verfijnd interieurdesign bevindt zich een schatkist van tijdloze elegantie, hedendaagse creativiteit en uitzonderlijke visies. Dit is geen gewone plek; het is de ongeëvenaarde wereld van RR Interieur, waar exclusieve topmerken en adembenemende ontwerpen samensmelten tot een

Lees meer…
Investeren in studeren

Veilig investeren in vastgoed en tegelijkertijd je (klein)kinderen een eind op weg helpen: het kan met KOTT. Dat is de naam die projectontwikkelaar ION gaf aan dit kleinschalig studentenproject in het centrum van Kortrijk. Het biedt plek voor meer dan

Lees meer…
Vol-au-vent van fazant @Bistro JETT

Bistro JETT, gelegen in het polderland achter Knokke-Heist, is de verwezenlijking van chef Dries Huisseune en gastvrouw Sarah Deputter. Het restaurant biedt bewust plaats aan slechts 20 gasten en heeft als concept “Just Enjoying Time Together” (JETT). Voor de fijnproevers

Lees meer…
From Belgium, with love

Wanneer Bieke Casteleyn onze redactie contacteert met de blijde boodschap dat ze een nieuw project met onze lezers kan delen, dan begint ons hart sneller te slaan. De interieur- en meubelontwerpster verrast ons telkens opnieuw met de allermooiste creaties van

Lees meer…
Gouden transformatie

Er zijn interieurs die je inspireren en er zijn interieurs waarin je jezelf ziet wonen. Wat ons betreft valt deze opvallende realisatie onder de tweede categorie, en we kunnen niet de enigen zijn met wiens hart dit ontwerp aan de

Lees meer…