fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Renovatie verankerd in geschiedenis

In een van de oudste straten van Rome, de Via Latina, werd een appartement gerenoveerd op een achtergrond van historiek, verhalen en geroezemoes dat herhaaldelijk uitsterft en weer opborrelt. SET Architects nam een complex verleden onder handen en transformeerde het

Lees meer…
Heropladen in Cadzand

Verlengde weekends zijn er om in comfort door te brengen. Het team van Classo Interieur ontfermde zich in Cadzand over het tweede verblijf van een koppel zestigers. Met de luchtigheid van de badplaats in het achterhoofd stelden ze een woning

Lees meer…
Een herleefd jaren ’70 verblijf aan zee

In de dynamische wereld van interieurarchitectuur, waar trends komen en gaan als golven op zee, is er een constante behoefte aan tijdloze, pure ontwerpen die zowel esthetisch als functioneel zijn. Deze vraag heeft geleid tot de oprichting van Bauwens &

Lees meer…
Liefhebber van Japandi

Manieke Versluis maakte van haar hobby een passieproject. Reeds als kind vond ze onuitputtelijk plezier in het veranderen van haar kamer en als volwassene is ze eigenlijk hetzelfde blijven doen, maar dan op een grotere schaal. Momenteel voelt ze zich

Lees meer…
Het schattigste huisje in de Cotswolds

Heb je altijd al eens willen overnachten in een idyllisch Engels huisje zoals Cameron Diaz het ons voordeed in The Holiday? De Cotswolds-streek is dan de regio waar je moet zijn, en meer bepaald in de eigendommen van Sand &

Lees meer…
Wellness-legende in de Alpen

In de top van de Zwitserse hospitality kan je niet om Bürgenstock Resort heen. Op een bergkam van maar liefst 500 meter hoog kijk je er vol bewondering uit over het Vierwoudstrekenmeer en de Alpen. Zowel in omvang en setting

Lees meer…
Parade Lush: natuur in een tapijt

Stap binnen in een wereld waarin de natuur tot leven komt in jouw huis, dankzij de betoverende Parade Lush-collectie van DESSO Tarkett. Met deze prachtige tapijt- en vloerkleden op maat, omring je jezelf met een warme en natuurlijke sfeer, en

Lees meer…
Onze leukste Instagram posts met dieren

In de wereld van sociale media heeft Instagram zich gevestigd als een platform waarop mensen hun leven delen in beelden en verhalen. Een van de meest geliefde en betoverende aspecten van Instagram zijn de posts met dieren. Of het nu

Lees meer…
Vertrouwd met zwart

Brutalistische oppervlakken en donkere kleuren en texturen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar de bewoners van dit project zien niet liever. In plaats van voornamelijk crème of beige tinten te gebruiken, werd er hier geopteerd voor een gewaagdere route. Wij

Lees meer…