fbpx
Search
Close this search box.

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

Huishoudtoestellen geïnspireerd door Gaudí

We kunnen de laatste tijd niet meer om artificiële intelligentie heen. De technologie is overal aanwezig, niet in het minst in onze eigen woning. Voor interieur- en architectuurprojecten kan AI een waardevolle vorm van creativiteit betekenen, maar ook voor meer praktische zaken zoals huishoudtoestellen wordt de technologie tegenwoordig gehanteerd. We laten je graag kennismaken met deze apparaten, ontwikkeld met behulp van AI, waarvan het design is geïnspireerd door de werken van Gaudí.

De Catalaanse architect Antoni Gaudí zorgt bij veel designers voor tonnen inspiratie. Als een van de grootste architecten van de twintigste eeuw baseerde hij zich vaak op neo-gotische stijlen, art nouveau en modernisme. Zijn uitgesproken stijl bestaat vooral uit felle kleuren en zwierige krullen, die een nabootsing waren van bomen en grotten. Het is een stijl die we niet meteen associëren met de eerder minimalistische trends die vandaag de boventoon voeren, en toch vormt Gaudi voor veel hedendaagse designers een grote inspiratiebron. Met behulp van programma’s als Midjourney, die eender welke tekstuele beschrijving omzetten naar een unieke afbeelding, kan je eenvoudig je eigen Gaudi-geïnspireerd project ontwikkelen.

Marcus Byrne is een van die creatievelingen die zijn ideeën op de technologie losliet. De Ierse multidisciplinaire creative designer en photoshop professional, die nu in Australië woont, spitste zich voor dit project specifiek toe op huishoudelijke apparaten. Tot zijn collectie beelden behoren op dit moment onder meer een mixer, een airfryer, een broodrooster, een haardroger en een strijkijzer. Je kan het zo gek niet bedenken of Byrne heeft er Gaudí op losgelaten. De opvallende kleuren en bijzondere vormen, die doen denken aan koraalriffen, maken van ieder toestel zowaar een Art Nouveau kunstwerk waar je niet omheen kan kijken. Hij ontwierp de beelden met behulp van Midjourney en een beetje Photoshop.

Byrne heeft wel enkele ethische vragen bij het gebruik van artificiële intelligentie om zulke beelden te creëren. Hij stelt heel duidelijk dat het niet de machines zijn die kunst maken, maar dat die technologie miljarden beelden van kunstenaars binnen krijgt en zich daarop baseert. Dat kan problematisch zijn, want niet al die kunstenaars krijgen de credit en compensatie die ze verdienen. Volgens Byrne moet er dus meer discussie en transparantie komen rond het gebruik van platformen als Midjourney. Alleen als daar ethische regels rond ontstaan, kan AI individuen blijven inspireren en voor creativiteit blijven zorgen.

De opvallende kleuren en bijzondere vormen, die doen denken aan koraalriffen, maken van ieder toestel een Art Nouveau kunstwerk.

Byrne werkt graag met andere artiesten samen en staat altijd open voor nieuwe artistieke samenwerkingen. Deze indirecte samenwerking met Gaudí vinden wij alvast een schot in de roos. We zijn benieuwd naar zijn komende projecten en de manier waarop het gebruik van AI voor creatieve doeleinden zal evolueren.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Marcus Byrne

Meer stories…

Authentieke schoonheid in modern comfort

Artique, onder leiding van de getalenteerde ontwerpster Daphné Callemeyn, verrast voortdurend met haar verbluffende ontwerpen die liefhebbers van landelijke interieurs in vervoering brengen. De concepten, hoewel doordrenkt van een nostalgische uitstraling, beloven ultiem modern comfort.

Lees meer…
Onze gift guide voor Kerst 2023

Er is geen eindejaarsperiode zonder cadeaus. Heb je nood aan inspiratie om die laatste geschenken in te vullen? Of moet je misschien nog een volledig lijstje afwerken? Geen nood, want met onze gift guide krijg je meteen ideeën waarmee je

Lees meer…
Boerderij krijgt lichtinval

Een oude boerderij voorzien van een bijkomende leefruimte is een opdracht die zonder problemen volbracht werd door interieurarchitecte Britt Van Namen. Zoals steeds streefde ze met haar team een tijdloos ontwerp na, gecombineerd met functionaliteit die op alles is afgestemd.

Lees meer…
Interieur vervolledigen met servies

Maison Osaïn transformeert oude gebouwen en geeft ze een nieuwe invulling. Reflectie, rust en aarding staan centraal in hun filosofie. Die wordt steeds concreter, want recent gingen ze van start met een collectie tafelservies die hun interieurs helemaal vervolledigt. Als

Lees meer…
Sierkussens van het moment

Sierkussens zijn al lang niet meer beperkt tot hun functionele rol als zachte ondersteuning voor comfort. In de wereld van interieurdesign hebben ze zich ontwikkeld tot krachtige statementstukken, die de esthetiek van een ruimte kunnen transformeren. Dit seizoen staan vooral

Lees meer…
Ouderlijke woning blijft thuis

Interieurarchitecte Loes Loodts is een frisse wind in het Antwerpse. Al enkele jaren staat ze aan het hoofd van haar eigen studio, waarmee ze een stijl uitdrukt die gegrond is in elegant minimalisme en verfijning. Deze opdrachtgevers schotelden haar de

Lees meer…
Gedetailleerde imperfectie

Een thuisgevoel is geen optelsom van verschillende aspecten, maar iets ongrijpbaars. Interieurontwerpster Laura Calleeuw wist toch dat ontastbare concreet te maken met dit recente project. Voor deze nieuwbouwwoning in een groene omgeving moest ze namelijk gedetailleerde imperfectie opzoeken en verschillende

Lees meer…
Corn Ribs @WILDn

“Hoe mooi zou het zijn als wat we eten iets bijdraagt aan de planeet”

In een monumentaal decor, het voormalige huis van Jean Antoine du Bois, neemt tweesterrenchef Bart De Pooter van Restaurant WILDn u mee op een 100% plantaardige reis.

Lees meer…
Vele ogen overtuigen

De meeste interieuropdrachten worden volgens de wensen van een specifieke klant uitgevoerd, maar wat als je een veel groter publiek moet aanspreken? Voor het team van vers interieur was dat het geval. In Knokke richtten ze namelijk een vakantiewoning in

Lees meer…