fbpx

Ontwerpen met empathie

Ontwerpen met empathie

Ontwerpen met empathie

Een woning wordt pas echt een thuis als het volledig bij haar bewoners past en het de plek bij uitstek is waar zij op hun gemak kunnen zijn. Dat gegeven kan enkel bereikt worden door een interieurarchitect onder de arm te nemen die de woonvisie ten volle begrijpt. Het is dat principe waar het werk van Jelke De Mey van SKIN Interior Design & Architecture op gebaseerd is. Onlangs ontwierp de interieurarchitecte deze woning, waar een moderne basis wordt verenigd met rustieke elementen.

Iedereen verdient het volgens De Mey om trots te zijn op zijn interieur, en daar helpt zij als interieurarchitecte graag een handje bij. Ze biedt verschillende diensten aan en kiest daarbij steevast voor een persoonlijke aanpak, of het nu gaat om een totaalproject dat opgevolgd moet worden of om het ontwikkelen van 3D-beelden en plannen. Haar liefde voor mooie interieurs bloeide voort uit wekelijkse uitstapjes met haar ouders naar meubel- en interieurwinkels. Wat toen een verplichting leek, betekende uiteindelijk de start van een bloeiende carrière en een oneindige interesse in alles wat met de inrichting van woningen te maken heeft. 

Na haar studies interieurarchitectuur deed ze ervaring op bij verscheidene interieur- en architectuurbedrijven, waarna ze vrij snel al SKIN oprichtte. Een grote doorbraak kwam er toen ze dankzij een bouwpromotor de kans kreeg om het thuiswerken in te wisselen voor een kantoor in Knokke, wat veel deuren opende. Sindsdien zet ze zich continu in om van elke woonst een thuis te maken. Dat vergt uiteraard een doordachte aanpak, dus ontwikkelde ze doorheen de jaren een vertrouwensband met haar klanten en verscherpte ze onafgebroken haar oog voor detail. In de praktijk realiseert ze dat vooral door die klanten een luisterend oor te bieden, veel vragen te stellen en op alle details in hun verhalen te letten.

Een rustiek interieur dat toch hedendaags aanvoelt

Een van haar dromen is om ooit een chalet in de sneeuw in te richten, wat haar een erg bijzondere ervaring lijkt. Zover is het voorlopig nog niet, maar de woonst die we in dit artikel tonen, is minstens zo indrukwekkend als die droom. Project DS/M is een nieuwbouwwoning die twee verdiepingen telt. De klant wilde dat SKIN Interior het ontwerp van de architect optimaliseerde en er een gezellige thuisplek van maakte. Dankzij de strakke lijnen, warme materialen en de prachtige details wordt dat huiselijke gevoel effectief gerealiseerd, waardoor het ook perfect binnen de visie van de studio past. Door voor natuurlijke, kwalitatieve materialen te kiezen, is dit interieur er een dat lange tijd mee kan gaan. De zachte kleuren bieden bij iedere thuiskomst een gevoel van rust en ontspanning, exact waar de klanten naar op zoek waren.

Er werd vertrokken vanuit een witte, vrij minimalistische basis, aangevuld met een aantal lichtbruine tinten en hier en daar een iets opvallender kleuraccent. Een opmerkelijk verschil met andere projecten van de studio is dat dit ontwerp iets rustieker is dan wat de interieurarchitecte gewoonlijk creëert. Daarvoor zorgen onder meer de donkere tegels in de inkomhal, het gebruik van de lichte houtsoorten en de afgeronde vorm van de deuren in de keuken en op de bovenverdieping. De strakke lijnen maken het interieur echter nog steeds hedendaags. Vooral de slaapkamers zijn iets strakker en minimalistisch ingericht, wat echter niet botst met het interieur van de leefruimtes. Bovendien wordt hier aangetoond dat een rustieke woning ook heel lichtrijk kan zijn, en daar heeft het lichte kleurenpalet veel mee te maken. De interieurarchitecte had een opvallend startpunt, namelijk de lambrisering, die de klanten erg mooi vonden en waar het ontwerp op werd gebaseerd. Zoals in al haar projecten werd ook dit ontwerp gedreven door creativiteit en gevoel voor esthetiek. Tegelijkertijd tonen de beelden dat er ook voldoende rekening is gehouden met functionaliteit en comfort. Naast de woonkamer bevindt zich bijvoorbeeld een bureauruimte waar het aangenaam werken is, en ook de televisiehoek heeft een fijne werkplek. In een van de grote slaapkamers is er dan weer voldoende plaats om je ’s ochtends rustig klaar te maken.

Het zijn de details die een woning vervolledigen en er een persoonlijke thuis van maken. Door de levensstijl van de klanten te begrijpen, ontwerpt Jelke De Mey voor iedereen een verhaal dat klopt. Haar professionele maar persoonlijke methodologie resulteert steeds weer in een goede samenwerking en een prachtig eindresultaat.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of SKIN

Meer stories…