fbpx

Platform voor plantaardige voeding

Platform voor plantaardige voeding

Platform voor plantaardige voeding

Plantaardig eten is al een tijdje niet meer bestemd voor enkelingen, maar bereikt een steeds breder publiek. Op die trend speelt culinair ondernemer Bart De Pooter slim in met WILDn, zijn nieuwste restaurant gelegen in een Antwerps hotel. In zijn keuken namen groenten al veel langer een prominente plek in, en die krijgen nu een nog groter platform. Tegelijk worden gasten hier verwend met de hoge kwaliteit en de bijzondere belevenis die de chef steeds presenteert. Fine dining met een plantaardig aanbod: WILDn bewijst dat het kan.

In oktober 2022 opende Bart De Pooter zijn nieuwste restaurant WILDn in het Antwerpse Sapphire Hotel. In een monumentaal decor serveert hij een volledig plantaardige keuken die voldoet aan de hoogste normen. De fluwelen zetels, sierlijke plafonds en gedroogde bloemen demonstreren alvast dat je je hier mag verwachten aan een bijzonder luxueuze ervaring. Zijn eerste wapenfeit was Pastorale, dat in 1993 opende, de deuren sloot in 2022 en in de tussentijd bekroond werd met onder meer een 17/20 van Gault&Millau. Daarnaast heeft de Pooter een samenwerking met Tomorrowland en richtte hij onlangs Vis van A op. Tel daar nog eens WILDn en PLANTn, zijn tweede restaurant in het Sapphire Hotel, bij en je begrijpt dat de term culinaire ondernemer de chef op het lijf geschreven is. Als eerste van alle bestaande Marriott-hotels nam het Sapphire Hotel de gedurfde stap om van ontbijt tot diner volledig plantaardig te werken. Dat bleek een keuze die op maat gemaakt is voor De Pooter. Leuk om te weten is dat de naam van het nieuwe restaurant verwijst naar de rijke geschiedenis van het gebouw. Specifiek is het een knipoog naar het standbeeld van een wildeman en -vrouw, afgebeeld op het vijftiende-eeuwse wapenschild van Antwerpen boven de ingang van het restaurant. Vanzelfsprekend is de naam ook een verwijzing naar de wilde natuur die in de gerechten terugkeert in de vorm van kruiden en bloemen. 

“De wereld biedt een grote verscheidenheid aan producten, en ik vind dat we die ten volle moeten benutten.”

Resoluut kiezen voor gerechten waarbij geen dierlijke producten aan te pas komen: op het eerste gezicht lijkt het een opvallende keuze, maar het kadert wel degelijk binnen een evolutie in de culinaire wereld die al heel wat langer speelt. Ook in het traject van De Pooter is het eigenlijk niet zo’n verrassende stap. Groenten kregen namelijk altijd al een belangrijke rol in zijn carrière. In Pastorale serveerde hij een volwaardig vegetarisch menu, waarvoor de zaak in 2018 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van het jaar, een mooie bekroning na al twee Michelinsterren. Met dit nieuwe concept blijft hij in diezelfde lijn en speelt hij bovendien in op de huidige trends en verwachtingspatronen van zijn cliënteel. “Er is vandaag een grote vraag naar plantaardige voeding, maar helaas bestaat daar nog geen volwaardig aanbod van. Ik wilde de plantaardige keuken een platform geven en zag het tegelijk als een nieuwe uitdaging voor mezelf om met enkel plantaardige producten topgastronomie te brengen.” De groenten, kruiden en bloemen voor de gerechten vindt hij bij lokale landbouwers en in zijn eigen agriculturele project. ‘Grond Zoekt Boer’ is een ecosysteem van twaalf hectare tussen de Rupel, Nete en Schelde, waar de roots van de chef liggen en waar aan ethische, duurzame landbouw wordt gedaan. Met de producten die hij daar haalt, blijft hij trouw aan zijn gebalanceerde, pure keuken en zijn passie om uitzonderlijke gerechten te serveren. De Pooter merkt dat mensen zich steeds bewuster worden van de impact van hun voeding op hun omgeving en gezondheid. “Ze willen weten wat goed voor hen is, en vaak is dat een sterke motivatie om flexitariër te worden,” legt hij uit. Nochtans wil hij niet het idee promoten dat iedereen veganistisch moet eten. Wel vindt hij het vooral belangrijk dat mensen doelbewuster eten en dat er meer afwisseling is. Evolueren naar een maatschappij die enkel plantaardig eet gaat dan ook in tegen zijn filosofie. “De wereld biedt een grote verscheidenheid aan producten, en ik vind dat we die ten volle moeten benutten. De voedselpiramide zal altijd blijven bestaan en het is ook gezond om die te volgen.” Dat weerspiegelt zich ook in het cliënteel van WILDn, dat zeker niet enkel bestaat uit mensen die alleen maar plantaardig eten. Veel gasten hebben een gezonde nieuwsgierigheid naar de gerechten die worden geserveerd en naar het werk van de gekende chef.

Dat De Pooter in zijn culinaire carrière al heel wat heeft bereikt, staat vast. Aan nieuwe ambities ontbreekt het hem echter niet. “Met WILDn een groene ster van Gault&Millau voor duurzame gastronomie behalen was fantastisch. Het ondersteunt onze filosofie,” vertelt hij. In de toekomst hoopt hij de kwaliteit steeds te blijven verhogen en daar nog een ster aan toe te voegen. “Als culinair ondernemer wil ik eten altijd naar een hoger niveau blijven tillen. Ik streef naar casual dining met een verrassingseffect en de hoogste kwaliteit.” We twijfelen er niet aan dat de chef er ook in zal slagen om de plantaardige keuken in België op de kaart te zetten en gasten die over het algemeen zweren bij een stuk vlees of vis zal kunnen overtuigen. De plantaardige evolutie is nu ook in Antwerpen echt ingezet.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Bart Van Leuven

Meer stories…

Corn Ribs @WILDn

“Hoe mooi zou het zijn als wat we eten iets bijdraagt aan de planeet”

In een monumentaal decor, het voormalige huis van Jean Antoine du Bois, neemt tweesterrenchef Bart De Pooter van Restaurant WILDn u mee op een 100% plantaardige reis.

Lees meer…
Vele ogen overtuigen

De meeste interieuropdrachten worden volgens de wensen van een specifieke klant uitgevoerd, maar wat als je een veel groter publiek moet aanspreken? Voor het team van vers interieur was dat het geval. In Knokke richtten ze namelijk een vakantiewoning in

Lees meer…
Durf voor creativiteit

Wie terughoudend is om voor een opvallend materiaal te kiezen, zal zich misschien bedenken bij het zien van dit project. Interieurarchitectuur Stay is niet verlegen om in de juiste mate op te vallen. Voor deze opdracht werden ze gevraagd om

Lees meer…
Noties van notelaar & natuursteen

Een totaalrenovatie: dé kans om even volledig van nul te beginnen. Iets waar ook de experten van Nils Van der Celen architectural interiors enorm blij van worden. Die positieve spirit namen ze mee toen ze deze residentiële villa in Schilde

Lees meer…
Immersie in huislinnen

Waar toewijding gaat, volgt een verhaal. Achter Mirabel Slabbinck schuilt er een dat al in 1903 begon. Het bedrijf is gekend voor de sectorbepalende klasse waarmee ze bad-, bed- en tafellinnen op de markt brengen: een reputatie die vanaf het

Lees meer…
Rond en rond

Wanneer je buikgevoel spreekt, mag je het niet negeren. Interieurarchitect Arjaan De Feyter ontwierp een uitzonderlijke nieuwbouwwoning voor een koppel dat in een kwestie van slechts enkele dagen een grote stap besloot te zetten. In het siloproject staat letterlijke circulariteit

Lees meer…
Aangespoelde parel

Wie aan Knokke Le Zoute denkt, denkt automatisch aan de prachtige witte villa’s die de badstad doen pronken. Tussen die landhuizen staat een zeer iconisch exemplaar waar de ziel van kunstenaar Albert Saverys in schuilt: Villa Sous Tous Vent. Met

Lees meer…
Stad in groei

Projectontwikkelaar ION heeft grootse plannen voor de stad Kortrijk. Met Plein Publiek lanceren ze namelijk een geheel aan complexen dat voor de huidige en toekomstige generaties een belangrijk deel van het lokale vastgoed zal gaan uitmaken. Met een ideale locatie

Lees meer…
Schittering in de nacht

Wat ooit begon als een klein Belgisch bedrijfje dat tuinmeubilair vervaardigde, is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde zaak die inzet op een complete, luxueuze buitenervaring. Tribù verzekert al drie generaties lang buitenmeubels en -accessoires met een ingetogen, tijdloos design en

Lees meer…