fbpx
Search
Close this search box.

Platform voor plantaardige voeding

Platform voor plantaardige voeding

Platform voor plantaardige voeding

Plantaardig eten is al een tijdje niet meer bestemd voor enkelingen, maar bereikt een steeds breder publiek. Op die trend speelt culinair ondernemer Bart De Pooter slim in met WILDn, zijn nieuwste restaurant gelegen in een Antwerps hotel. In zijn keuken namen groenten al veel langer een prominente plek in, en die krijgen nu een nog groter platform. Tegelijk worden gasten hier verwend met de hoge kwaliteit en de bijzondere belevenis die de chef steeds presenteert. Fine dining met een plantaardig aanbod: WILDn bewijst dat het kan.

In oktober 2022 opende Bart De Pooter zijn nieuwste restaurant WILDn in het Antwerpse Sapphire Hotel. In een monumentaal decor serveert hij een volledig plantaardige keuken die voldoet aan de hoogste normen. De fluwelen zetels, sierlijke plafonds en gedroogde bloemen demonstreren alvast dat je je hier mag verwachten aan een bijzonder luxueuze ervaring. Zijn eerste wapenfeit was Pastorale, dat in 1993 opende, de deuren sloot in 2022 en in de tussentijd bekroond werd met onder meer een 17/20 van Gault&Millau. Daarnaast heeft de Pooter een samenwerking met Tomorrowland en richtte hij onlangs Vis van A op. Tel daar nog eens WILDn en PLANTn, zijn tweede restaurant in het Sapphire Hotel, bij en je begrijpt dat de term culinaire ondernemer de chef op het lijf geschreven is. Als eerste van alle bestaande Marriott-hotels nam het Sapphire Hotel de gedurfde stap om van ontbijt tot diner volledig plantaardig te werken. Dat bleek een keuze die op maat gemaakt is voor De Pooter. Leuk om te weten is dat de naam van het nieuwe restaurant verwijst naar de rijke geschiedenis van het gebouw. Specifiek is het een knipoog naar het standbeeld van een wildeman en -vrouw, afgebeeld op het vijftiende-eeuwse wapenschild van Antwerpen boven de ingang van het restaurant. Vanzelfsprekend is de naam ook een verwijzing naar de wilde natuur die in de gerechten terugkeert in de vorm van kruiden en bloemen. 

“De wereld biedt een grote verscheidenheid aan producten, en ik vind dat we die ten volle moeten benutten.”

Resoluut kiezen voor gerechten waarbij geen dierlijke producten aan te pas komen: op het eerste gezicht lijkt het een opvallende keuze, maar het kadert wel degelijk binnen een evolutie in de culinaire wereld die al heel wat langer speelt. Ook in het traject van De Pooter is het eigenlijk niet zo’n verrassende stap. Groenten kregen namelijk altijd al een belangrijke rol in zijn carrière. In Pastorale serveerde hij een volwaardig vegetarisch menu, waarvoor de zaak in 2018 werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant van het jaar, een mooie bekroning na al twee Michelinsterren. Met dit nieuwe concept blijft hij in diezelfde lijn en speelt hij bovendien in op de huidige trends en verwachtingspatronen van zijn cliënteel. “Er is vandaag een grote vraag naar plantaardige voeding, maar helaas bestaat daar nog geen volwaardig aanbod van. Ik wilde de plantaardige keuken een platform geven en zag het tegelijk als een nieuwe uitdaging voor mezelf om met enkel plantaardige producten topgastronomie te brengen.” De groenten, kruiden en bloemen voor de gerechten vindt hij bij lokale landbouwers en in zijn eigen agriculturele project. ‘Grond Zoekt Boer’ is een ecosysteem van twaalf hectare tussen de Rupel, Nete en Schelde, waar de roots van de chef liggen en waar aan ethische, duurzame landbouw wordt gedaan. Met de producten die hij daar haalt, blijft hij trouw aan zijn gebalanceerde, pure keuken en zijn passie om uitzonderlijke gerechten te serveren. De Pooter merkt dat mensen zich steeds bewuster worden van de impact van hun voeding op hun omgeving en gezondheid. “Ze willen weten wat goed voor hen is, en vaak is dat een sterke motivatie om flexitariër te worden,” legt hij uit. Nochtans wil hij niet het idee promoten dat iedereen veganistisch moet eten. Wel vindt hij het vooral belangrijk dat mensen doelbewuster eten en dat er meer afwisseling is. Evolueren naar een maatschappij die enkel plantaardig eet gaat dan ook in tegen zijn filosofie. “De wereld biedt een grote verscheidenheid aan producten, en ik vind dat we die ten volle moeten benutten. De voedselpiramide zal altijd blijven bestaan en het is ook gezond om die te volgen.” Dat weerspiegelt zich ook in het cliënteel van WILDn, dat zeker niet enkel bestaat uit mensen die alleen maar plantaardig eten. Veel gasten hebben een gezonde nieuwsgierigheid naar de gerechten die worden geserveerd en naar het werk van de gekende chef.

Dat De Pooter in zijn culinaire carrière al heel wat heeft bereikt, staat vast. Aan nieuwe ambities ontbreekt het hem echter niet. “Met WILDn een groene ster van Gault&Millau voor duurzame gastronomie behalen was fantastisch. Het ondersteunt onze filosofie,” vertelt hij. In de toekomst hoopt hij de kwaliteit steeds te blijven verhogen en daar nog een ster aan toe te voegen. “Als culinair ondernemer wil ik eten altijd naar een hoger niveau blijven tillen. Ik streef naar casual dining met een verrassingseffect en de hoogste kwaliteit.” We twijfelen er niet aan dat de chef er ook in zal slagen om de plantaardige keuken in België op de kaart te zetten en gasten die over het algemeen zweren bij een stuk vlees of vis zal kunnen overtuigen. De plantaardige evolutie is nu ook in Antwerpen echt ingezet.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Bart Van Leuven

Meer stories…

Ongedwongen nest in bruin

Interieurinrichting en totaalrenovaties waarin elk detail volledig klopt en creativiteit aan de juiste praktische uitvoering wordt gelinkt. Chrisma’s specialiteit hielp al menig project naar een doorslaggevende succesuitkomst. Met hun expertise en herkenbare stijl hebben ze de instrumenten in handen om

Lees meer…
Loftgevoel aan het kanaal

“We verhuizen nog eenmaal, maar dan moet het wel echt allemaal kloppen.” Het is een uitspraak door de opdrachtgevers van interieurontwerper Maximiliaan Lefèvre. Uit dit appartement wilden ze nooit meer weg. Hoge verwachtingen dus, want dat vereiste een concept dat

Lees meer…
Succesgebaar in terracotta

Panden met een karaktervolle historiek mag je niet laten schieten. Vlakbij de Groenplaats in Antwerpen botste een koppel op het vroegere hoofdkantoor van de Posterijen. Al snel beseften ze dat ze deze kans niet voorbij mochten laten gaan, dus klopten

Lees meer…
Buitenruimte configureren tot paradijs

Een ideaal binnenklimaat en een comfortabele buitenbeleving: sinds het begin van de vorige eeuw is het de focus van familiebedrijf Renson. Hun specialisatie combineert ventilatie, zonwering, gevelbekleding en outdoor oplossingen. Met Amani presenteren ze hun nieuwste creatie die je buitenruimte

Lees meer…
Harmonieuze integratie

Elk project van Michiel Van Raemdonck is welkome muziek in onze oren. De getalenteerde architect levert consistent werk af dat een unieke harmonie tussen architectuur en interieur ademt. In zijn ontwerpproces neemt hij het interieur als een onlosmakelijk onderdeel mee,

Lees meer…
Belle époque herleeft

Geduld loont altijd. Een basis van belle-époque-elementen die aangevuld werd met een stevige teug wabi-sabi: daar ging hier wel wat werk aan vooraf. Het resultaat was echter alle moeite meer dan waard. Hier stap je binnen in de woning van

Lees meer…
AI als personal coach

Sporten is een persoonlijke kwestie, dus doe je er goed aan om iets te zoeken dat je volledig kan afstemmen op je eigen noden en wensen. Technogym gaat daar echter nog enkele stappen verder in, want het merk biedt sporters

Lees meer…
Retroverblijf in Milaan

De Nederlandse groep Max Brown Hotels spreidt hun vleugels nu ook uit naar Italië. Max Brown Missori is hun nieuwste adres in Milaan. Daar vertellen we je graag meer over, want deze naam mag niet op je lijstje ontbreken als

Lees meer…
Comfortabel in de openlucht

Wie door het aanbod van Tribù snuistert, weet vaak niet waar eerst kijken. Inmiddels verkoopt deze Belgische specialist in buitenmeubilair in meer dan tachtig landen discrete luxeontwerpen die vrije tijd naar een eigen niveau tillen. Met een brede waaier van

Lees meer…