Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven. Hier ontspan je te midden van magnifieke smaken en excellente bereidingen, zonder een onnodige stijve bedoening. We spraken met de chef over hun beste troeven, de herfstklassieker op het menu en het beste compliment tot nu toe.

Het is geen toeval dat caillou Frans is voor ‘steen’. Als naam van het restaurant verwijst het naar de bouwsteen die de zaak is in de carrières van de culinaire talenten die er werkzaam zijn. Chef Sander Van de Walle legde echter al een indrukwekkend parcours af voordat hij hier achter het fornuis kwam te staan. Reeds als kind vond hij zijn passie in de keuken en had hij een zwak voor desserts. Allesbehalve verbazend dus dat hij later een opleiding volgde aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Daar kreeg hij voor het eerst voeling met hoogstaande gastronomie, en al snel besefte hij dat ook zijn eigen ambities daar lagen. Vooraleer hij bij Caillou terechtkwam, deed hij ervaring op bij een selectie gerenommeerde zaken, waaronder ’t Hof van Cleve, De Oosthoek, De Lijsterbes en The Chocolate Line.
Acht jaar lang was hij actief in Sel Gris, waar hij de rechterhand werd van Frederik Deceunick, die later restaurant Caillou zou oprichten en Sander er met vertrouwen het team laat leiden. Een juiste beslissing, want de voorbije jaren mocht die laatste nog enkele grote verwezenlijkingen op zijn naam zetten. Zo was hij in 2018 de eerste Belgische kok om de titel van Prosper Montagné te bemachtigen, en recent mocht hij toetreden tot de Thirty Three Masterchefs, de oudste culinaire vereniging van België. Hier in Knokke-Heist wordt hij bijgestaan door Camille Steenhuyse als gastvrouw. Ook zij deed onder andere ervaring op in Sel Gris, en met haar kennis en spontaniteit loodst ze je door een memorabele avond.
Chef Sander geeft zijn mensen de ruimte om op hun eigen tempo te werken
Doorheen het jaar beantwoordt de menukaart van Caillou aan de seizoensingrediënten van het moment. Dat gaat gepaard met een ruim aanbod van Europese wijnen, afgestemd op verschillende soorten budgetten. Naast à la carte bestellen kunnen gasten opteren voor het Mijn Handen en Smaken-menu, een opeenvolging van vier of vijf gangen begeleid door een keuze uit diverse wijnen. Ieder gerecht vertelt een passage uit een compleet verhaal. De essentie van gastronomie primeert, altijd. Elk bord dat de keuken verlaat, leeft de regels van de kunst na en getuigt van een uitmuntende beheersing van smaak en techniek.

Laat dat echter geen reden zijn om te denken dat de aankleding en de bediening onpersoonlijk zijn, integendeel. Het was namelijk de intentie om een benaderbare en ontspannen omkadering te bieden. Daarom werken ze bijvoorbeeld niet met tafellakens en dragen de zaalmedewerkers geen maatpakken. Warmte en ongedwongenheid primeren, samen met een pure smaakervaring. Het voltallige team streeft ernaar om elke klant een relaxerende culinaire beleving te bezorgen.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees meer in de oktobereditie van Real Living. Verkrijgbaar via onze webshop!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Kris Jacobs

Meer stories…

Uitgepuurd woonconcept met detaillistisch maatwerk

Dumobil is al decennialang een vertrouwde naam in de Belgische bouwsector en staat bekend om zijn expertise in het creëren van hoogwaardige, energiezuinige woningen. Met een focus op duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit biedt Dumobil niet zomaar huizen aan, maar complete

Lees meer…
Een maritiem meesterwerk van JOE Design Studio

In 2020 zette Jody Eeckhout de eerste stappen richting zijn eigen ontwerpvisie met de oprichting van JOE Design Studio. Vanuit zijn kantoor in Antwerpen vertaalt de interieurarchitect zijn ideeën naar hedendaagse woningen met een klassieke knipoog. Zijn ontwerpen ademen rust,

Lees meer…
Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van

Lees meer…
Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk

Lees meer…
Eenvoud, warmte en karakter

​​In het hart van elk ontwerp schuilt een verhaal, een subtiel spel van creativiteit, vakmanschap en visie. Het nieuwste project van vers interieur, uitgevoerd door de gerenommeerde uitvoerder De Coene, is daar geen uitzondering op. De samenwerking tussen deze twee

Lees meer…
Wonen in warmte en sfeer

Midden in het pittoreske Nokere heeft Alto Interiors een bijzonder interieurproject gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning werd omgetoverd tot een warme, stijlvolle en tijdloze thuis voor een jong koppel met hun kindje. De klassieke architectuur van François Vandamme vormde de perfecte basis

Lees meer…
Een sensorische reis door de Aziatische keuken

In het bruisende hart van Amsterdam bevindt zich Taiko Cuisine, een bekroond Aziatisch restaurant dat de grenzen van culinaire creativiteit verlegt. Met een focus op hoogwaardige ingrediënten en krachtige smaken onderscheidt het etablissement zich van andere restaurants met een gelijkwaardige

Lees meer…
Brutale poëzie en robuuste verfijning in STRATA

Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het

Lees meer…