De pittoreske straatjes van het historische centrum van Kortrijk zijn bijzonder uitnodigend voor een ontspannen wandeling. Ze worden echter nog aantrekkelijker als je op weg bent naar het restaurant Table d’Amis, gelegen naast de Sint-Maartenskerk. Net zoals deze kerk reikt ook Table d’Amis naar de sterren, wat ze reeds behaald hebben: in maart 2023 werd het restaurant immers bekroond met een Michelinster.
Table d’Amis doet zijn naam eer aan door de intieme en ongedwongen sfeer die in het restaurant heerst. Met slechts 26 zitplaatsen en een private dining ruimte, waar tot 16 gasten terecht kunnen voor een culinaire ervaring, wordt de nadruk gelegd op een familiaire stemming. Verder kan het restaurant – zoals het een goede vriend bekoort – zich omvormen om aan de wensen van de klanten te voldoen. Zo kan het menu aangepast worden naar een vegetarische of pescotarische versie en kan het restaurant eveneens afgehuurd worden voor evenementen waarbij de klant een “restaurantervaring op maat” kan aanvragen met een persoonlijke combinatie van cocktails, gerechten en wijnen. Dit zijn nog niet alle faciliteiten die de zaak aanbiedt: immers, als de klant niet tot Table d’Amis komt, dan komt Table d’Amis naar de klant. Zo wordt ook catering op locatie aangeboden op een bestemming naar keuze
Dat chef Matthieu Beudaert zijn ziel in dit restaurant heeft gestoken blijkt reeds uit zijn verfijnde keuken en charismatische uitstraling. “Artistiek, elegant en geraffineerd” zijn dan ook drie adjectieven die de zaak adequaat beschrijven. De ultieme ervaring die Beudaert hoopt mee te geven aan zijn klanten is dan ook “een moment van geluk, bezinning en rust”. Dit hoopt hij te bereiken door het zeldzame purisme dat in zijn keuken belichaamt wordt. De echo’s van zijn verleden als kunsthistoricus weergalmen regelmatig in zijn gerechten: zo tracht hij de kunstwereld te integreren in zijn keuken om zodoende een antwoord te vinden op de vraag die elke gecultiveerde kok achtervolgt: hoe kunnen gastronomie en kunst verbonden zijn met elkaar? De grootste inspiratiebron voor Beudaert is kunstenaar Guiseppe Penone, wiens werken bekend staan om hun onderzoek naar en nadruk op de relatie tussen mens en natuur – een idee dat in Beudaert’s keuken evenzeer opgemerkt kan worden.
Een geliefd signatuurgerecht van het sterrenrestaurant zijn de kalfszwezeriken gerookt op tabaksblad met een saus van vermouth en koffie. Met deze gang vertegenwoordigt Beudaert zijn uitspraak dat elke creatie bij Table d’Amis een “reflectie op het verleden en een vraag naar de toekomst” is: zo toont hij zijn klassieke kennis aan met de geroomde espressosaus geserveerd met vermout terwijl hij er een moderne twist aan geeft door innovatieve garnituren en gepaste kruidingen aan toe te voegen.