Tafelen met houtambacht

Tafelen met houtambacht

Tafelen met houtambacht

Ieder begin is klein, maar het zijn je ambitie en discipline die je tot iets groots kunnen maken. Fontein & Bova is een Belgisch bedrijf dat weet wat het wil, namelijk eigenzinnige meubels en objecten vervaardigen uit hout en er geschiedenis mee schrijven. Hun nieuwste project is een collectie tableware, waarin ze hun herkenbare stijl en consistente filosofie op kleinere schaal uitspelen.

Ambacht is bijna een religie voor het team achter Fontein & Bova. Onder leiding van Pieter-Jan Van Wesepoel gaan gedreven vakmensen iedere dag aan de slag om een gedeelde fascinatie voor materiaal en detail in concrete stukken om te zetten. Hun meubilair spreekt de taal van hout en wordt uitsluitend met de hand gemaakt. Hoewel ze een klein bedrijf zijn, kenden ze de afgelopen jaren een enorme boost in hun groei. Ze hopen op dezelfde manier te blijven verdergaan, al blijft de menselijkheid van hun aanbod steeds het belangrijkste. In elke creatie zit de trots verwerkt die ze voelen voor Belgisch design en het traject dat het door de eeuwen heen al heeft afgelegd. Zelf zijn ze dan ook van mening dat kwaliteit gelijkstaat aan objecten die oerdegelijk en jarenlang naar hun volle potentieel gebruikt kunnen worden. Functionaliteit is immers een prioriteit die ze overal doortrekken, vooral in hun recente tableware. Het doel achter de collectie was om het dagelijkse gebruik dat eigen is aan servies te fuseren met de esthetiek waar ze als studio voor staan. Zoals altijd legden ze de lat zeer hoog qua puurheid van materiaal.
Tableware en meubilair hebben een duidelijk kenmerk gemeenschappelijk: we gebruiken het iedere dag. Hoewel die tweede groep in alle mogelijke kleuren, stijlen en materialen beschikbaar is, is dat voor servies vaak minder evident. We stellen ons al snel het standaard wit porseleinen bord voor en verliezen zo een stukje verbeeldingskracht. De mogelijkheden om iets volledig anders te doen en esthetiek ook als een belangrijke factor te beschouwen, deden de handen van het team kriebelen. Meer bepaald achtten ze het essentieel dat tableware een gevoel met zich meedraagt en een ambachtelijk product is. Vanzelfsprekend viel hun materiaalkeuze op hout. Door het zo eerlijk en natuurlijk mogelijk te houden, zorgen de stukken tijdens het dagelijkse gebruik bij iedere aanraking voor een aangenaam gevoel. Daarbovenop besloten ze marmerimitaties te incorporeren. Niet alleen kregen de stuken daarmee een opvallend accent, maar de combinatie van de twee zette ook meteen de toon voor de hele collectie. Naar gebruiksgemak toe is het natuurlijk mooi meegenomen dat er hierdoor een slijtvast en makkelijk afwasbaar oppervlak ontstond. Naast borden creëerden ze schalen in meerdere vormen en afmetingen, dienbladen, kandelaars en onderzetters. Alle stukken zijn verkrijgbaar in notelaar, bruine eik en zwarte eik.
Functionaliteit is een prioriteit die ze overal doortrekken
Ondanks dat de afgewerkte ontwerpen er piekfijn uitzien, ging er uiteraard een bedachtzaam en doordacht proces aan vooraf. Zo moest het typische houtgevoel meteen duidelijk worden bij aanraking. Verder was gebruiksvriendelijkheid een must, zowel naar onderhoud als naar vormen toe. Met een minimalistische insteek werden duidelijke vormen uitgetekend, zonder voorspelbaar of oninteressant te ogen. De ontwerpers gingen nog verder dan dat, want je kan sommige stukken zelfs modificeren. De kandelaars kan je bijvoorbeeld ombouwen tot sierkommetjes. Tel daarbij de noodzaak voor de typerende elegantie van het merk, en je ziet al snel dat er heel wat vereisten afgevinkt moesten worden vooraleer ze voldaan waren. Dit hele proces evolueerde van meerdere rondes van schetsen en brainstormsessies naar 3D-tekeningen en prototypes. Deze werden uitgevoerd in goedkopere materialen, waarna overgeschakeld werd naar het eigenlijke palet. Na enkele maanden van aanpassingen en hard werk, kwamen ze uiteindelijk uit bij het finale resultaat.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Zoë Kennof

Meer stories…

Een familieverhaal met sterren en smaak

Restaurant De Leuf in het Nederlands-Limburgse Ubachsberg is veel meer dan een culinair trefpunt; het is het levenswerk van de familie Van de Bunt, gedragen door passie, vakmanschap en vernieuwingsdrang. Sinds de oprichting in 1988 door Paul en Sandra van

Lees meer…
Liefde voor desem

Ruim vier jaar geleden werd de lucht van de Voldersstraat in Gent voor het eerst doordrenkt met de geur van versgebakken brood. Mathieu Dierick opende er met Kultur Bakery zijn deuren en zijn hart, voor iedereen die houdt van heerlijk

Lees meer…
Eenvoud, warmte en karakter

​​In het hart van elk ontwerp schuilt een verhaal, een subtiel spel van creativiteit, vakmanschap en visie. Het nieuwste project van vers interieur, uitgevoerd door de gerenommeerde uitvoerder De Coene, is daar geen uitzondering op. De samenwerking tussen deze twee

Lees meer…
Wonen in warmte en sfeer

Midden in het pittoreske Nokere heeft Alto Interiors een bijzonder interieurproject gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning werd omgetoverd tot een warme, stijlvolle en tijdloze thuis voor een jong koppel met hun kindje. De klassieke architectuur van François Vandamme vormde de perfecte basis

Lees meer…
Een sensorische reis door de Aziatische keuken

In het bruisende hart van Amsterdam bevindt zich Taiko Cuisine, een bekroond Aziatisch restaurant dat de grenzen van culinaire creativiteit verlegt. Met een focus op hoogwaardige ingrediënten en krachtige smaken onderscheidt het etablissement zich van andere restaurants met een gelijkwaardige

Lees meer…
Brutale poëzie en robuuste verfijning in STRATA

Combineer Tim Vranken, Middernacht & Alexander en Linde Freya Tangelder in een trio-tentoonstelling in Salone del Mobile te Milaan en wees getuige van een baanbrekende expositie. Salone is gehuisvest in een enorme industriële ruimte vlakbij de iconische Fondazione Prada. Het

Lees meer…
Stapsteen voor smaken

Sander Van de Walle bezorgt restaurant Caillou in Knokke-Heist een culinaire status om u tegen te zeggen. In een toegankelijke maar verfijnde omkadering schotelen hij en zijn ploeg de klanten seizoensgebonden gerechten voor die hen nog lang na thuiskomst bijblijven.

Lees meer…
Culinaire hoogvlieger met adembenemend uitzicht

Welkom bij Haut, een gastronomisch pareltje in Oostende. Dit restaurant, gelegen op de 28ste verdieping, biedt niet alleen een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn, maar ook een culinaire ervaring die zijn gelijke niet kent. Chef Dimitri Proost en zijn team

Lees meer…