Wat je traag doet, doe je vaak beter. Na de staycation verwelkomen we nu ook de slowcation, waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. In plaats van een vakantie waarop je elke dag drukbezet volplant en jezelf wel eens voorbijloopt, pak je het hier bewuster aan. Slow travellers voelen de zon écht op hun huid, beslissen bewust voor welke bezienswaardigheden ze tijd maken en stappen af van het idee dat wie het meeste hooi op zijn vork neemt het gelukkigst huiswaarts keert.
Slowcation is de opkomende term voor een vakantie waarop je een diepgaandere connectie met de bestemming aangaat. Geen gehaast om een lange lijst van activiteiten en plekken afgewerkt te krijgen, maar wel alles met mate. Beleving is hier de kern van alles. Heb je immers wel écht gereisd als je de cultuur niet bewust in jezelf hebt opgenomen? Van contact zoeken met de lokale bevolking tot toeristenvallen vermijden: deze jongste interpretatie van reizen heeft heel wat te zeggen. Meer dan een type van reis gaat het hier eerder om een perspectief. Het onderliggende idee is dat een vakantie je achteraf een vredig gevoel moet bezorgen en je met hernieuwde energie thuis opnieuw aan je dagelijkse routines begint. Het lijkt wel een ongeschreven regel te zijn geworden dat je je reis enkel optimaal invult wanneer je je tijd en energielevel lichtjes overschat. Te veel plannen en te hoge verwachtingen kunnen een druk veroorzaken en voor een nieuwe soort vermoeidheid en stress gaan zorgen, iets wat je op vakantie net wil vermijden. Meer tijd en minder overdaad: dat is hoe je het concept in een notendop kan vatten. Net omdat in vele gevallen het dagelijkse level vol prikkels, verplichtingen en gehaast zit, hebben we het gevoel dat we onze vakanties zo nuttig en efficiënt mogelijk moeten inplannen. We willen het onderste uit de kan halen maar vergeten daardoor op te gaan in het huidige moment. Door soms te veel in te plannen in een beperkt aantal dagen, ontwikkelen we zelfs op vakantie een gejaagd ritme dat vermijdt dat we ons werkelijk loskoppelen van de stress van het thuisfront. Met slowcations proberen we dat tij te keren. Waarom zou je immers de moeite doen om naar een ander land te gaan als je daar in dezelfde patronen vervalt als anders? In plaats van je bestemming zoveel en zo snel mogelijk te ontdekken, ervaar je een plek net intenser wanneer je er bewuster de tijd voor neemt en de lat minder hoog legt.
Je bestemming beleven op een intensere manier, vrij van onnodige druk op je schouders
Hoewel er zeker praktische zaken zijn die je op voorhand moet regelen, pleit een slowcation voor meer spontaniteit. Door alles voor vertrek al te willen vastleggen, ontaardt velen hun reis in een haastige pauze van het dagelijkse leven. Net omdat we onze vakantie té goed willen maken, gaan we soms te ver in de voorbereiding ervan. Wanneer je hier de rem op zet en net meer focust op de kwaliteit, wordt je ervaring van de cultuur, geschiedenis en bevolking net intenser en authentieker. Door minder druk te leggen op jezelf en je beschikbare tijd, geniet je des te meer. Naar populair geloof is het inderdaad niet enkel de bestemming maar ook de weg ernaartoe die telt. Vaak opteren we voor de snelste manier om ergens te geraken. Als je wil proeven van het slowcation-concept, kan je dat de volgende keer misschien eens anders aanpakken en het vliegtuig laten voor wat het is. Reis je bijvoorbeeld met de trein, dan beleef je werkelijk het voorbijrazende landschap en word je je beter gewaar dat je de ene plek achter je laat en de andere nadert. Eens op je bestemming, draait het vooral rond genieten. Er lijkt soms een vreemd schuldgevoel te ontstaan wanneer we een namiddag rustend doorbrengen. Heb je zin om gewoon enkele uren op een terras te spenderen? Kocht je lokaal een boek en wil je eigenlijk niet wachten tot thuis om het te lezen? Heb je eens nood aan uitslapen en gewoon zien wat de dag brengt? Door niet langer naar een strak schema te streven en ruimte te laten voor een gezonde dosis impulsiviteit, beleef je het land op een intensere manier vrij van onnodige druk op je schouders.
Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het in Real Living lente 2024!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Unsplash