fbpx
Search
Close this search box.

Botanisch sterrenrestaurant verruimt je blik

Botanisch sterrenrestaurant verruimt je blik

Botanisch sterrenrestaurant verruimt je blik

De plant-based keuken is niet alleen een trend waar foodies op sociale media tegenwoordig volledig weg van zijn; het is veel meer dan dat. Het is genieten op een manier waarmee je niet alleen jezelf pleziert, maar ook onze planeet. Vanuit de filosofie dat de aarde ons alles biedt wat we nodig hebben, wilden Nicolas Decloedt en Caroline Baerten een stapje verder gaan. Sinds 2016 leren ze ons een nieuwe horizon kennen van groene creaties in humus x hortense, het allereerste bekroonde botanische sterrenrestaurant in België.

Links en rechtsonder: fotografie door Kris Vlegels/ Rechtsboven: fotografie door EquinoxLightPhoto
Toen Caroline en Nicolas elkaar tijdens hun opleiding aan de hotelschool in Koksijde leerden kennen, sloeg de vonk meteen over; niet alleen in de liefde, maar ook op culinair vlak. De twee deelden dezelfde intense passie voor lekker eten en wisten al snel dat ze elkaar hadden gevonden toen ze ontdekten dat ze beiden zot waren van de botanische keuken. Voor hen was het logisch om vis en vlees van een menu te schrappen, maar was de wereld daar wel klaar voor? Om hun droom op voorzichtige wijze uit te laten komen, lanceerden ze in 2008 Humus Botanical Gastronomy, een cateringbedrijf waarmee ze tijdens culinaire evenementen hun creaties voor het eerst aan de wereld lieten zien. Hun duurzame gastronomische beleving werd door velen gesmaakt, en al snel ging hun naam de ronde. De positieve reacties deden het duo beseffen dat ze goud in handen hadden en klaar waren voor een volgende stap: een restaurant waar plant-based fine dining centraal zou staan. Die gedurfde sprong heeft hen geleid naar het punt waar ze vandaag staan: het bekroonde en veelbesproken humus x hortense. Ze wilden niet enkel een breder publiek ervan overtuigen dat de botanische keuken verrukkelijk is, maar doelden er ook op om het hele voedselsysteem te veranderen. Ondertussen vertaalt dat zich in dagelijkse samenwerken met bioboerderij Le Monde de Mille Couleurs en boer Dries Delanote. Door het gebruik van verse producten kunnen ze fijnproevers niet alleen de beste gerechten voorschotelen, maar kunnen ze zelf ook het ritme van 24 micro-seizoenen volgen. Dankzij hun groots respect voor het natuurlijke tempo en eeuwenoude conserveringstechnieken kunnen ze bovendien ook quasi zero-waste te werk gaan.
Fotografie door EquinoxLightPhoto
De mise-en-place bij humus x hortense ziet er helemaal anders uit dan die bij een ander restaurant, want exceptioneel experimenteren staat er centraal. Soms gebruiken de chefs wel meer dan tien stappen om het resultaat te bereiken waar ze naar verlangen. Ook vertelden ze dat een van hun favoriete technieken om groenten te benaderen de Japanse barbecue is. Daarmee kunnen ze dankzij de houtskool vele verschillende unieke smaken tot diep binnen de groene lekkernijen krijgen. Een verrassende keuze, lijkt je? Nee hoor, een barbecue is niet enkel goed om vlees op te bakken. En dat is net wat de chefs duidelijk willen maken: de wereld van de groenten en kruiden wordt zwaar onderschat. Elke dag verbaast het koppel nog mensen die zich profileren als carnivoor in hart en nier. En daarvoor doen ze het uiteindelijk: wanneer ze zulke mensen kunnen doen genieten met een vlees- of visvrije creatie en hen doen terugkeren, dan is hun dag geslaagd. Dat de twee elke dag opnieuw op zoek zijn naar unieke combinaties en blijven creëren totdat ze weer iets verrassends hebben gevonden, dat verbaast ons allesbehalve. Het valt mede te verklaren door hun sterke aversie voor herhaling en hun ongebreidelde fantasie. De chef-koks zoeken niet alleen naar verrassingen voor de smaakpapillen, maar ook naar innovatieve technieken die voor fenomenale ervaringen kunnen zorgen.
De wereld van de groenten en kruiden wordt zwaar onderschat
Boven: fotografie door Maurine Buchet / Links- en rechtsonder: fotografie door Kris Vlegels
Hebben we iets in je losgemaakt en ben je benieuwd naar de unieke ervaring die humus x hortense biedt? Twijfel dan niet om een tafel te reserveren in dit fantastische concept. Ook de interieur-fanatiekelingen zullen niet op hun honger moeten wachten: je zal verwelkomd worden in een prachtig pand uit de 20e eeuw, volledig opgetrokken in art-nouveau-stijl.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Emma Verstappen
Fotografie: hoofdbeeld: © Kris Vlegels

Meer stories…

Een charmant guesthouse in het hart van Olhão

In het hart van Olhão, een levendig vissersdorp in de Algarve, Portugal, bevindt zich Casa Dois, het tweede guesthouse van hospitalitymerk theAddresses. Dit voormalige vispakhuis, gelegen in een regio die bekend staat om zijn eindeloze zandstranden, glooiende heuvels en pittoreske

Lees meer…
Tafelen in herfstkleuren

De zomer loopt op zijn laatste benen, maar dat wil niet zeggen dat we geen tijd meer buiten kunnen spenderen. Barbecueën en picknicken terwijl de herfst het natuurlandschap overneemt, wat zeg je daarvan? We hebben ieder jaar nog wel enkele

Lees meer…
Transformeerbaar theesalon

BEN MOO, een vooraanstaand lokaal merk in Chengdu, China, specialiseert zich al meer dan dertig jaar in traditionele houtbewerking op maat. Wat begon als een bescheiden onderneming is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf met een breed scala aan hoogwaardige houten

Lees meer…
Uniek toevluchtsoord voor kitesurfers

Whistling Wind Island ligt in Pointe Au Baril, een van de meest adembenemende zoetwaterlandschappen in Canada. Gelegen drie uur ten noorden van Toronto, biedt deze regio een spectaculair uitzicht op de Precambrische rotsarchipels en de smalle waterwegen van Georgian Bay.

Lees meer…
Een nieuw tijdperk van duurzaam minimalisme

Dit jaar opent een nieuw hoofdstuk voor MDF Italia. Experimenteren is sinds het begin onmisbaar geweest voor hun door minimalisme aangestuurde collecties, maar op heden staat ook handelen vanuit een milieubewustzijn mee op de eerste plaats. Tot nu toe bevatte

Lees meer…
Een versmelting van thuis en werk

Het Belgische meubelmerk Bulo heeft in samenwerking met de bekende architect Vincent Van Duysen een nieuwe collectie gelanceerd: de VVD Bistro-collectie. Deze nieuwe lijn bouwt voort op de VVD-bureauset, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2006. Waar de oorspronkelijke

Lees meer…
De pracht van metamorphose

Het merk DEDON wil mensen inspireren om zoveel mogelijk te genieten van de tijd die ze buiten doorbrengen. Hun buitenmeubilair transformeert tuin en terras met handgemaakte stukken die het resultaat zijn van een oprecht en verantwoord productieproces. De band met

Lees meer…
Oude bouwkunst en authentiek herontwerp

Dit project van Artique had als belangrijkste doel een authentieke en unieke beleving creëren in de woonkamer van de klant. De uitdaging lag in het realiseren van deze beleving in een ruimte die al veel karakter had. Het vorige interieur

Lees meer…
Deurbeslag geïnspireerd op steden

Quincalux, een vooraanstaande Belgische producent van architecturaal deurbeslag, presenteert met trots vier nieuwe collecties: Parijs, Londen, Cannes en Antwerpen. Onder de creatieve leiding van Frederik Delbart, die sinds 2015 de rol van artistiek directeur vervult, weerspiegelen deze collecties de voortdurende

Lees meer…