We nemen jullie graag mee naar een vrouwelijke membersclub genaamd The Nine te Brussel. De zaak opende haar deuren in 2021 en mocht zich de allereerste vrouwelijke ledenclub van België noemen. Vernoemd naar de negen muzen uit de oudheid, vormen de mensen hier een gemeenschap die gelooft in het zijn van je eigen muze en bron van verandering en inspiratie.
In het hart van Brussel, omgeven door historie en gekoesterde tradities, staat The Nine als een eerbetoon aan vooruitgang, gelijkheid en de kracht van gemeenschap. De exclusieve vrouwenclub en de weelderige tuin vormen een oase van mogelijkheden, waar leden en gasten worden uitgenodigd om te genieten van diverse ruimtes die variëren van co-working- en vergaderzalen tot een unieke vrouwelijke & non-binaire bibliotheek, vergezeld door een eigen bar en restaurant. Achter dit ambitieuze project staat inspirerende visionaire Georgia Brooks, die niet alleen een succesvolle zaakvoerster is, maar ook sterk opkomt voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. In 2020 zette ze haar visie om in realiteit door The Nine & The Nine Equality Initiative op te richten. Geïnspireerd door buitengewone vrouwen en organisaties in België, besloot ze een ruimte te creëren waar gelijkheid niet slechts een woord is, maar een levensstijl die centraal staat in het dagelijkse gesprek. Het project, zoals verteld door interieurarchitecte Hélène Van Marcke, was geen eenvoudige onderneming. Het historische pand, ooit een oud Italiaans restaurant, vroeg om structurele aanpassingen om aan moderne normen te voldoen. Brandveiligheid werd een prioriteit, en dit vereiste compartimentering, aanpassingen aan ramen en volumes, en een grondige heroverweging van de ruimtelijke indeling. De technische uitdagingen waren veelzijdig, met betrokkenheid van specialisten op het gebied van airconditioning, elektriciteit, verwarming en audio-video-technologie. Een professionele restaurantkeuken en doordachte indeling van kelders en personeelsruimtes werden geïntegreerd om het comfort van zowel leden als personeel te waarborgen. Hélène Van Marcke beschrijft het als een ‘touche-à-tout-project’, waarbij commerciële efficiëntie samensmelt met de warmte van een privéwoning.
The Nine dient niet alleen als een ontmoetingsplaats, maar ook als een levendig symbool van empowerment. Door het hele jaar door culturele, professionele en sociale evenementen te organiseren, streven ze naar blijvende inspiratie en het versterken van hun leden. In de schaduw van de Europese Commissie schijnt het pand als een stralend baken van progressie, waar gelijkheid zowel wordt nagestreefd als omarmd. De metamorfose reikte tot in de tuin. Van winter- tot zomerbar, het buitengedeelte werd herontworpen om een veelzijdige sociale ruimte te creëren. De voorgevel kreeg een opknapbeurt, met aandacht voor detail in de buitenverlichting, terwijl de originele elementen zoals de majestueuze trap, moulures en art-nouveau-verrières werden gekoesterd. Van Marcke liet zich leiden door de eclectische kenmerken van het pand. Bloemen en pasteltinten werden gekozen om de vrouwelijkheid van de club te omarmen, terwijl dramatische elementen, zoals de toiletten, een artistieke en uitnodigende sfeer creëren. Atelier Mestdagh, verantwoordelijk voor de restauratie van de glas-in-lood-ramen, bracht het erfgoed tot leven, terwijl de geschiedenis van het pand behouden bleef. Van maatwerk tegels tot lichte, geborduurde gordijnen en donker getint eikenparket: elk detail draagt bij aan de unieke esthetiek van The Nine. Zo koos de ontwerpster voor het behangpapier met floraal motief in de toiletten voor de Engelse expert House of Hackney. Verder was er een grote verscheidenheid aan stoffen, met onder andere Pierre Frey en het Belgische Evolution21. Verder werden de tegels in de bar op maat gemaakt door Atelier Franssens, dankzij de speciaal ontwikkelde kleur past het perfect in het palet van het huis.
Leden genieten van ruimtes die variëren van co-working- en vergaderzalen tot een unieke vrouwelijke & non-binaire bibliotheek en een eigen bar en restaurant
Ironisch genoeg had het huis ooit gediend als een mannenclub, doordrongen van een sfeer waarin vrouwen mogelijk slecht of nadelig werden behandeld. Een sjamaan bevestigde echter dat deze energie nu was veranderd, gezuiverd en getransformeerd tot iets positiefs, iets dat het vrouwelijke empowerment van The Nine omarmt. Van negativiteit naar positiviteit, van het verleden naar het heden, van individuele creativiteit naar gezamenlijke creatie: het verhaal van dit pand is doordrenkt van symboliek en inspiratie.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Elke Aerts
Fotografie: Cafeine