Meer dan kookboeken

Meer dan kookboeken

Meer dan kookboeken

Wie kan koken, begrijpt zijn ingrediënten en technieken. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar eigenlijk wordt die simpele waarheid vaak vergeten. The Cooking Blueprints geven zelfs de meest onervaren koks alle info die ze nodig hebben om hun favoriete gerechten onder de knie te krijgen en te durven experimenteren. Met een set van vier allesomvattende boeken beginnen ze bij nul en geven ze je alle tools om een kennis op te bouwen die ver reikt en je op elk soort gerecht voorbereidt.

Wanneer je écht een expert bent in je veld, kan je leken op een makkelijke en toegankelijke manier iets bijbrengen. Levenspartners William Mathijssen en Anna Dasko begonnen aan een gezamenlijk passieproject dat intussen is uitgemond in een bekroonde set van vier boeken, genaamd The Cooking Blueprints. Hij is een chef die zijn kennis wil delen; zij is een architecte die complexiteit kan vatten in een simpele tekening. Hun publicaties zijn niet zoals de standaard receptenboeken waarvan we er allemaal wel enkele in onze kast hebben staan. In plaats daarvan creëerden ze een pakket van vier titels gefocust op praktische kennis, elk met een specifieke invalshoek. Deel één staat in het teken van technieken, waarna de tweede uitgave je met planten leert omgaan. In het derde boek ontwikkel je inzicht in koken met dierlijke ingrediënten, om in het vierde luik af te sluiten met vloeistoffen. Ingewikkelde concepten en technieken worden zo effectief mogelijk overgebracht, beginnende bij de absolute basis. Samen zijn de vier uitgaves goed voor een allesomvattende fundering waarin je alles leert wat je moet weten in de keuken. Dankzij de duidelijke vormgeving en genuanceerde stappen is de hoeveelheid informatie nooit overweldigend of te veel ineens. Met in totaal meer dan 1200 illustraties, die ook nog eens met de hand zijn getekend, bieden de boeken zich aan als een complete gids die je van een onervaren tot een zelfzekere kok maakt. Niet enkel beginners maar ook gevorderden leren veel bij op deze pagina’s.
Hij is een chef die zijn kennis wil delen; zij is een architecte die complexiteit kan vatten in een simpele tekening
Een van de meest overtuigende troeven van de titels is dat ze in alles net dat ietsje anders zijn dan andere kookgerelateerde boeken op de markt. De solide basiskennis is de voornaamste reden waarom The Cooking Blueprints hun eigen plek verdienen in de sector. Bovendien neemt chef William een wetenschappelijke route, zonder de praktische uitvoerbaarheid daarmee te hinderen. Net omdat je na verloop van tijd een degelijke sterke fundering in handen hebt, kan je daarna naar hartenlust gaan experimenteren. Een derde pluspunt is hoe de boeken inspelen op veelvoorkomende obstakels bij beginners, zoals mislukte sauzen en overgaar vlees. Refererend naar zijn praktijkervaring als lesgever in de hotelschool, heeft William een handige ervaring met de grootste valkuilen bij jonge koks. Dan heb je vervolgens de duidelijke lay-out en structuur. Niet enkel de handgetekende illustraties verdienen daarvoor lof, maar ook de begrijpelijke tekst en de logische opbouw van de inhoud. In slechts enkele stappen kan je een specifiek iets opzoeken en tegelijkertijd bieden de vier boeken bij elkaar een waardevol helikopterperspectief. Wanneer we de juiste tools aangereikt krijgen, is het eens zo makkelijk om geïnspireerd te worden. Ten slotte is de serie een origineel cadeau voor verschillende gelegenheden. Of je nu een verkennende liefhebber of een geoefende kok bent, iedereen kan het arbeidsintensieve parcours appreciëren dat Anna en William samen hebben afgelegd.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: beelden eigendom van The Cooking Blueprints
Laatste beeld: In The Picture (Willy Van Bouchaute)

Meer stories…

De creatie van een tijdloos penthouse

Stéphanie Mathias is een fotograaf met een voorliefde voor tijdloze interieurs en het vastleggen van de warmte van een ruimte. Het vangen van de sfeer is wat haar drijft. Het is niet zomaar een plaatje, maar een moment dat vertelt

Lees meer…
Een harmonie van kleur en architectuur

In het bruisende hart van Brussel bevindt zich Equuss, een jong en innovatief architectenbureau gespecialiseerd in hoogkwalitatieve renovaties. Het team, bestaande uit gepassioneerde architecten, heeft een unieke aanpak die contextuele analyse, expressieve verlichting en een verfijnde omgang met kleur combineert.

Lees meer…
Tijdloos design en speelse functionaliteit

Het Belgische merk PER/USE staat bekend om een unieke combinatie van eigentijds design, praktische functionaliteit en een sterke focus op duurzaamheid en vakmanschap. Met meubels en accessoires die esthetiek en bruikbaarheid perfect combineren, creëert het merk objecten die zowel visueel

Lees meer…
Van Dobbelsteen tot Meesterwerk

Wie heeft ooit gezegd dat onconventionele zaken geen nut hebben? Als het van Diederik Schneemann afhangt, niemand. Deze excentrieke man zet de wereld van kunst en design op zijn kop met materialen zoals dobbelstenen, aangespoelde slippers of speelgoedfiguurtjes. Zijn nieuwste

Lees meer…
Elegantie in elk detail

In het hart van het iconische Corinthia Grand Hotel Astoria nodigt David Martin, de meesterchef achter het met twee Michelin-sterren bekroonde La Paix, je uit voor een ongeëvenaarde gastronomische ervaring bij Palais Royal. Hier ontmoeten verfijnde Franse culinaire tradities wereldwijde

Lees meer…
Een spel van creativiteit en verfijning

In het hart van Antwerpen verrast and / or de culinaire wereld met een unieke visie op plantaardig dineren. Dit restaurant, onder leiding van chef Karen Shu, draait om het delen van smaken, het verkennen van grenzen en het ontdekken

Lees meer…