Meer dan kookboeken

Meer dan kookboeken

Meer dan kookboeken

Wie kan koken, begrijpt zijn ingrediënten en technieken. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar eigenlijk wordt die simpele waarheid vaak vergeten. The Cooking Blueprints geven zelfs de meest onervaren koks alle info die ze nodig hebben om hun favoriete gerechten onder de knie te krijgen en te durven experimenteren. Met een set van vier allesomvattende boeken beginnen ze bij nul en geven ze je alle tools om een kennis op te bouwen die ver reikt en je op elk soort gerecht voorbereidt.

Wanneer je écht een expert bent in je veld, kan je leken op een makkelijke en toegankelijke manier iets bijbrengen. Levenspartners William Mathijssen en Anna Dasko begonnen aan een gezamenlijk passieproject dat intussen is uitgemond in een bekroonde set van vier boeken, genaamd The Cooking Blueprints. Hij is een chef die zijn kennis wil delen; zij is een architecte die complexiteit kan vatten in een simpele tekening. Hun publicaties zijn niet zoals de standaard receptenboeken waarvan we er allemaal wel enkele in onze kast hebben staan. In plaats daarvan creëerden ze een pakket van vier titels gefocust op praktische kennis, elk met een specifieke invalshoek. Deel één staat in het teken van technieken, waarna de tweede uitgave je met planten leert omgaan. In het derde boek ontwikkel je inzicht in koken met dierlijke ingrediënten, om in het vierde luik af te sluiten met vloeistoffen. Ingewikkelde concepten en technieken worden zo effectief mogelijk overgebracht, beginnende bij de absolute basis. Samen zijn de vier uitgaves goed voor een allesomvattende fundering waarin je alles leert wat je moet weten in de keuken. Dankzij de duidelijke vormgeving en genuanceerde stappen is de hoeveelheid informatie nooit overweldigend of te veel ineens. Met in totaal meer dan 1200 illustraties, die ook nog eens met de hand zijn getekend, bieden de boeken zich aan als een complete gids die je van een onervaren tot een zelfzekere kok maakt. Niet enkel beginners maar ook gevorderden leren veel bij op deze pagina’s.
Hij is een chef die zijn kennis wil delen; zij is een architecte die complexiteit kan vatten in een simpele tekening
Een van de meest overtuigende troeven van de titels is dat ze in alles net dat ietsje anders zijn dan andere kookgerelateerde boeken op de markt. De solide basiskennis is de voornaamste reden waarom The Cooking Blueprints hun eigen plek verdienen in de sector. Bovendien neemt chef William een wetenschappelijke route, zonder de praktische uitvoerbaarheid daarmee te hinderen. Net omdat je na verloop van tijd een degelijke sterke fundering in handen hebt, kan je daarna naar hartenlust gaan experimenteren. Een derde pluspunt is hoe de boeken inspelen op veelvoorkomende obstakels bij beginners, zoals mislukte sauzen en overgaar vlees. Refererend naar zijn praktijkervaring als lesgever in de hotelschool, heeft William een handige ervaring met de grootste valkuilen bij jonge koks. Dan heb je vervolgens de duidelijke lay-out en structuur. Niet enkel de handgetekende illustraties verdienen daarvoor lof, maar ook de begrijpelijke tekst en de logische opbouw van de inhoud. In slechts enkele stappen kan je een specifiek iets opzoeken en tegelijkertijd bieden de vier boeken bij elkaar een waardevol helikopterperspectief. Wanneer we de juiste tools aangereikt krijgen, is het eens zo makkelijk om geïnspireerd te worden. Ten slotte is de serie een origineel cadeau voor verschillende gelegenheden. Of je nu een verkennende liefhebber of een geoefende kok bent, iedereen kan het arbeidsintensieve parcours appreciëren dat Anna en William samen hebben afgelegd.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het in Real Living lente 2024!

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: beelden eigendom van The Cooking Blueprints
Laatste beeld: In The Picture (Willy Van Bouchaute)

Meer stories…

Familiehuis vol harmonie

Een plek waar je ‘s avonds na je werk in alle rust kunt toekomen en gezellig aan de avond kunt starten met je gezin, dat is de droom van elke familie. In het charmante Delden in Nederland is dat vanaf

Lees meer…
Sieraad aan de muur

Tijdens de befaamde designweek Fuorisalone 2025 in Milaan onthulde de Italiaanse ontwerpster Virginia Arlotto haar nieuwste creatie: Notearrings. Deze bijzondere collectie wandlampen verheft verlichting tot een sculpturale kunstvorm en vertaalt de elegantie van sieraden naar het interieur. Met haar kenmerkende

Lees meer…
Ongekunstelde fine dining

Nage is een casual bistro in het centrum van Antwerpen waar je van vrijdag tot en met maandag aan tafel kan schuiven voor verrassende gerechten die toch dicht bij de eigenheid van hun ingrediënten blijven. Eigenaars Koen Lenaerts en Niki

Lees meer…
Ster boven de stad

Op 73 meter boven Turnhout, waar het uitzicht even indrukwekkend is als het bord dat voor je staat, bevindt zich Restaurant Hert. In een sober interieur ontvouwt zich een gastronomische ervaring die draait om pure smaken, verfijnde techniek en een

Lees meer…
Een Italiaanse reis in het hart van Brussel

In een elegante, warme setting waar elk detail doordacht is, nodigt restaurant BACI zijn gasten uit voor een zintuiglijke reis naar Zuid-Italië, en meer bepaald naar de zonovergoten streek van de Pouilles. Dit restaurant is geen simpele ode aan de

Lees meer…
Comfortabele villa onder de Spaanse zon

Aan de zonnige Costa Blanca, in het zuiden van de provincie Alicante, ligt het dorp Benijófar, een plek waar het leven in een rustiger tempo verloopt, maar waar tegelijk alle voorzieningen binnen handbereik zijn. Tussen citrusboomgaarden en de bochtige oevers

Lees meer…
Een leven lang smaak

In het charmante restaurant Glass Wine & Bistro wordt dagelijks een culinair verhaal verteld dat meer dan vier decennia aan internationale ervaring omvat. Achter het fornuis staat Chef Alain, een gepassioneerde kok met een uitgesproken eigen stijl. In de zaal

Lees meer…