De logica van een woning kan je vaak bepalen aan de hand van haar vloerplan. In de wereld van interieurontwerpster Laura Calleeuw moet de ene zone logisch overvloeien in de andere. Wanneer bewoners daarnaast een doorlopend vakantiegevoel ervaren bij het thuiskomen, kan ze op haar beide oren slapen. Daarom is de naam Cozycation de ideale samenvatting van deze opdracht: een woonst die je elke dag verwent en verwelkomt als een warm nest.
Laat het aan Laura Calleeuw uit Roeselare over om zelfs op je drukste dagen rust te scheppen. De West-Vlaamse is gekend voor haar geproportioneerde ontwerpen waarin evenwicht en een hoog gebruiksgemak nooit ontbreken. Voor deze samenwerking kreeg ze een vrijstaand pand met een landelijke ligging voorgeschoteld. Zodra architecte Anje Dhondt hier de basis voor had gelegd, was het haar beurt om het project verder in te delen, te conceptualiseren en voor te bereiden op een nieuw hoofdstuk. Haar vertrekpunt is elke keer hetzelfde, namelijk de architecturale lijnen. Van hieruit onderzoekt en schept ze perspectieven, brengt ze de onderlinge relaties van de verschillende zones naar het oppervlak en maximaliseert ze de ruimtelijkheid. De inkomhal is een veelbelovend begin van het vloerplan. Trouw aan haar stijl voorziet de ontwerpster meestal opbergruimte die in de mate van het mogelijke aan het oog wordt ontdaan, zo ook hier. De vestiairekasten werden namelijk netjes ingewerkt. Aan de linkerkant biedt een binnenraam uitzicht op de leefruimte. Hier aangekomen, is er aan de ene kant een soort polyvalente ruimte die zich het meest duidelijk leent tot een bureaufunctie. Een subtiel maar nuttig niveauverschil onderscheidt de plek van de aangrenzende plaatsen. Aan de andere kant loop je door naar de keuken, na de woonkamer te zijn doorgestoken. Die verre zichtlijnen zijn een van de voornaamste kenmerken waarmee de woning zichzelf op de kaart zet.
Tot diezelfde categorie kan je de lichtinval rekenen, want die brengt het interieur tot leven en dicteert mee het verloop van de dag. Opvallend in de keuken en de eetzone is dat er meerde zitplekken werden gecreëerd. Zo is er het eiland met enkele barkrukken, een aparte ontbijthoek en ten slotte pronkt er ook een ruime eettafel. Naar verluidt is dit het gevolg van aandachtig naar de bewoners te luisteren en hun dagelijkse gewoontes als voedingsgrond te gebruiken, want die verschillende nuances passen perfect in hun levensstijl. Opnieuw telt de keuken handige opbergruimte; daarbovenop is er een vlotte verbinding met de wasplaats. Terug in de inkomhal bereik je via een gebogen trap de verdieping met de slaapvertrekken. Een nachthal fungeert als de kern waar alle kamers op uitkomen en biedt wederom plaats voor meerdere ingewerkte kasten waar alle gezinsleden spullen in kwijt kunnen. De master suite kreeg een ingewerkte dressing, gecombineerd met een open badkamer waarvan het wastafelmeubel het middelpunt bekleedt.
Ongeacht het open vloerplan kreeg de woning tevens een huiselijke, knusse sfeer
Ongeacht het open vloerplan kreeg de woning tevens een huiselijke, knusse sfeer. Dat is een verdienste van meerdere zaken, gaande van de keuze van kleuren en meubilair tot afwerkingstechnieken en materialen. Consistent is bijvoorbeeld het gebruik van een zacht palet waarin wittinten, grijs en crème de hoofdingrediënten zijn. Doorheen het volledige huis kan je in grote mate hout terugvinden, waardoor de bruine kleur ervan eveneens veel vertegenwoordiging krijgt. Let bijvoorbeeld zeker op de driedelige set salontafels die op boomstammen lijken. Iedere beslissing werd bovendien bewust gemaakt. Zo telt de eerdergenoemde bureauruimte een andere houtsoort die een geheel eigen afwerking kreeg, waardoor er een genuanceerde grens ontstaat. Daarnaast werden in de leefruimtes specifieke schildertechnieken toegepast met de bedoeling het interieur visueel te verzachten. Tegelijkertijd verhogen ze de high-end kwaliteit van het concept en doen ze denken aan een mediterrane stijl.
Zelfs praktische zaken zoals verlichting werden uitsluitend met intentionaliteit toegevoegd. Op de gepaste plekken doorbreken de lichtarmaturen de langere doorgangen, bijvoorbeeld. Een ander instrument voor het cultiveren van een ultieme comfort was de plaatsing van lange gordijnen. Daardoor is er tevens de optie om privacy af te bakenen tegenover de buitenruimte en krijgt het interieur een aangename intimiteit. De gezelligheid wordt uiteraard extra bevorderd door de open haard in de woonkamer. Uitgerust met een sofa om je languit in uit te rekken, is de kamer perfect om zowel overdag als ’s avonds enkele uren te spenderen.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Bert Demasure