Feng Shui is een eeuwenoude filosofie berust op het idee dat we ons geluk kunnen leiden door onze omgeving en levensstijl bewust in te richten. Hoe meer je over deze principes te weten komt, hoe groter je fascinatie wordt. Maar hoe kan je dit praktisch gezien het beste benaderen? We willen je laten zien waar je interieur wel en niet bij baadt in de wereld van Feng Shui, en hoe makkelijk je de principes van kleurintegratie in je dagelijkse leven kan verwerken.
We hebben een leven lang om het universum te leren begrijpen, althans in de mate van het mogelijke. Niet alleen het sterrenstelsel is van energie gemaakt, maar ook wijzelf bestaan daaruit. In een eenvoudige verwoording is Feng Shui een instrument om jezelf, je omgeving en de energie tussen beide meer doorgrondend te benaderen. Je interieur is daar het ideale speelvlak voor. Onze woning is de plek waar we in de meeste gevallen het merendeel van onze tijd spenderen, dus is het logisch dat er een onvermijdelijke parallel bestaat tussen hoe je je voelt en de manier waarop je je thuisomgeving behandelt, inricht en benadert.
We zullen je niet hoeven vertellen dat elke tint van de regenboog bepaalde associaties opwekt die we collectief delen,maar toch zijn er zekere principes rond kleuren en hun invloeden die je waarschijnlijk nog niet kent. Of een bepaalde tint binnen Feng Shui gunstig is of niet, hangt voornamelijk van twee dingen af. Enerzijds is het doorslaggevend over welke kamer het gaat, en anderzijds, en misschien wel van het grootste belang, is hoe je je er zelf bij voelt. Feng Shui is namelijk iets erg persoonlijks, waardoor je nooit je eigen voorkeuren uit het oog mag verliezen. Desalniettemin zijn er natuurlijk algemene richtlijnen die ieder van ons helpen deze rijke filosofie te navigeren. Wie bijvoorbeeld fan is van warme schakeringen zoals rood, oranje en geel doet er goed aan om deze toch met mate te gebruiken. Ideaal daarvoor zijn actieve zones zoals de eetkamer of sportruimte, want die kunnen wel een beperkte hoeveelheid vuurkleuren gebruiken.
Anderzijds is je persoonlijke belevenis een tweede onmisbare pilaar binnen Feng Shui. Met elke tint hebben we een persoonlijke connectie, en die doet vaak het finale zegje. Maakt rood je gelukkig, ook in je badkamer? Dan is dat een geldige reden om zulke kleuren een vast onderdeel van die ruimte te maken, zij het toch best in de aangeraden hoeveelheid als je de voordelen van Feng Shui zo goed mogelijk wil ervaren. Een andere handige maatstaaf is bepalen welke tinten binnen je comfortzone liggen en of het in je voordeel is om deze uit te breiden of niet. Als je wel wat motivatie kan gebruiken om nieuwe dingen uit te proberen in het leven, is het zo gek nog niet om bewust met kleuren te experimenteren die je op het eerste gezicht niet zou overwegen. Voor slaapkamers is het vooral aangeraden om kalmerende, warme tinten te kiezen. Feller mag ook altijd, maar dan liefst als accent. Wanneer je kleurintegratie vanuit een holistisch oogpunt benadert, steunt Feng Shui op het idee dat je veranderende doelen en benodigdheden gereflecteerd moeten kunnen worden in interieurelementen die makkelijk af te wisselen zijn, zoals kussens, tapijten, dekens en objecten. Laat de kleuren in je woonst dus gerust mee fluctueren met de getijden van het leven.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.