Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Het was tijdens de coronacrisis dat topchef Jürgen Aerts reflecteerde over zijn succesvolle culinaire carrière en tot het besef kwam dat bepaalde dingen anders moesten. In de eerste plaats wilde hij meer tijd maken voor zijn geliefden, en dat idee hoopte hij ook door te trekken naar zijn klanten. Zijn gerenommeerde restaurant Kok au Vin sluiten was geen eenvoudige keuze, maar wel een waar hij nog steeds volledig achter staat. In 2020 werd Locàle op dezelfde plek geboren, met het idee om mensen dichter bij elkaar te brengen en hen bewuster tijd te doen maken voor elkaar. Combineer dat met de focus op lokale producten en het is duidelijk dat je hier kan genieten van een intiem, gezellig kader en een eerlijke keuken. In dit trendy restaurant in het hart van Brugge kom je voor de eigentijdse, speelse gerechten die hun zuivere producten en oorsprong volop eren.

Locàle komt voort uit een samenwerking tussen chef, eigenaar en gastheer Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker. Het dynamische duo zet in op een ongedwongen sfeer en uitzonderlijke smaakcombinaties met verrassende gerechten. De ervaring van zeventien jaar Kok au Vin laat Jürgen zeker niet zomaar achter. Er werd een nieuw sharing-concept opgesteld dat is gestoeld op dezelfde kernwaarden als zijn eerste populaire zaak. Zo blijft het team continu op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en een topservice, en dat steeds met het idee van gezellig samen tafelen en een oprechte verbinding met en tussen hun klanten in het achterhoofd. Om dat te stimuleren, biedt hun kaart gerechten aan die je gemakkelijk met je gezelschap kan delen. Hier vind je dus geen traditionele indeling in voor- en hoofdgerechten en desserts of strikte menu’s, maar wel een iets informelere keuken zonder al te veel klassieke patronen. Ook wat de producten betreft, volgt het team een duidelijke filosofie. In Locàle vind je pure smaken, biologische, regionale producten en zelfgemaakte ingrediënten. Dat lokale – de naam van het restaurant zegt het natuurlijk zelf al – is één van de eigenschappen waarop hun concept is gebouwd, net als respect voor de natuur en een seizoensgebonden manier van werken.

Authenticiteit ligt aan de basis van alles wat ze hier doen

Zijn liefde voor koken ontdekte Hendrik al op de lagere school en evolueerde daarna geleidelijk naar een carrière als chef. Smaken primeren bij de kok, eerder dan hoe een gerecht eruit zal zien. Ideeën voor nieuwe gerechten ontstaan vooral na een creatief proces dat uit twee fases bestaat. Eerst is er een ruw idee dat moet groeien, daarna kan die visie worden uitgewerkt tot een volwaardig gerecht. Omdat de chef al heeft gemerkt dat hun sharing concept vooral bij vrouwen erg in de smaak valt, laat hij gerechten met een iets mannelijkere toets, zoals een paté, eerder achterwege. Verder is de chef grote fan van dille, een kruid dat volgens hem bij veel verse groenten past. Koriander slaat hij liever over, want “de smaak daarvan vind ik persoonlijk veel te overheersend”. Net als bij hun gerechten heeft het restaurant een duidelijke visie wat hun dranken betreft. Ze werken namelijk enkel met Europese wijnen, en sinds kort hebben ze ook een aantal Belgische wijnen in het aanbod. De matching mocktails van The Mocktail Club maken het plaatje helemaal af. Hoe zien Jürgen en Hendrik tot slot de toekomst van Locàle? “We willen verder blijven doen waar we mee bezig zijn en een goede balans vinden tussen werk en privé. Daarom hebben we ook gekozen voor een werkweek van vier dagen,” vertellen ze. Het idee past binnen hun concept, waarin meer genieten en een betere connectie centraal staan. Hun nieuwe aanpak bewees zijn succes al te hebben bij het publiek en werd beloond met mooie recensies van Gault&Millau en Michelin. We wensen het team in ieder geval veel succes met het verwezenlijken van hun toekomstplannen en hopen dat hun filosofie veel levensgenieters kan bereiken en inspireren.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Piet De Kersgieter

Meer stories…

De creatie van een tijdloos penthouse

Stéphanie Mathias is een fotograaf met een voorliefde voor tijdloze interieurs en het vastleggen van de warmte van een ruimte. Het vangen van de sfeer is wat haar drijft. Het is niet zomaar een plaatje, maar een moment dat vertelt

Lees meer…
Een harmonie van kleur en architectuur

In het bruisende hart van Brussel bevindt zich Equuss, een jong en innovatief architectenbureau gespecialiseerd in hoogkwalitatieve renovaties. Het team, bestaande uit gepassioneerde architecten, heeft een unieke aanpak die contextuele analyse, expressieve verlichting en een verfijnde omgang met kleur combineert.

Lees meer…
Tijdloos design en speelse functionaliteit

Het Belgische merk PER/USE staat bekend om een unieke combinatie van eigentijds design, praktische functionaliteit en een sterke focus op duurzaamheid en vakmanschap. Met meubels en accessoires die esthetiek en bruikbaarheid perfect combineren, creëert het merk objecten die zowel visueel

Lees meer…
Van Dobbelsteen tot Meesterwerk

Wie heeft ooit gezegd dat onconventionele zaken geen nut hebben? Als het van Diederik Schneemann afhangt, niemand. Deze excentrieke man zet de wereld van kunst en design op zijn kop met materialen zoals dobbelstenen, aangespoelde slippers of speelgoedfiguurtjes. Zijn nieuwste

Lees meer…
Elegantie in elk detail

In het hart van het iconische Corinthia Grand Hotel Astoria nodigt David Martin, de meesterchef achter het met twee Michelin-sterren bekroonde La Paix, je uit voor een ongeëvenaarde gastronomische ervaring bij Palais Royal. Hier ontmoeten verfijnde Franse culinaire tradities wereldwijde

Lees meer…
Een spel van creativiteit en verfijning

In het hart van Antwerpen verrast and / or de culinaire wereld met een unieke visie op plantaardig dineren. Dit restaurant, onder leiding van chef Karen Shu, draait om het delen van smaken, het verkennen van grenzen en het ontdekken

Lees meer…