fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Het was tijdens de coronacrisis dat topchef Jürgen Aerts reflecteerde over zijn succesvolle culinaire carrière en tot het besef kwam dat bepaalde dingen anders moesten. In de eerste plaats wilde hij meer tijd maken voor zijn geliefden, en dat idee hoopte hij ook door te trekken naar zijn klanten. Zijn gerenommeerde restaurant Kok au Vin sluiten was geen eenvoudige keuze, maar wel een waar hij nog steeds volledig achter staat. In 2020 werd Locàle op dezelfde plek geboren, met het idee om mensen dichter bij elkaar te brengen en hen bewuster tijd te doen maken voor elkaar. Combineer dat met de focus op lokale producten en het is duidelijk dat je hier kan genieten van een intiem, gezellig kader en een eerlijke keuken. In dit trendy restaurant in het hart van Brugge kom je voor de eigentijdse, speelse gerechten die hun zuivere producten en oorsprong volop eren.

Locàle komt voort uit een samenwerking tussen chef, eigenaar en gastheer Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker. Het dynamische duo zet in op een ongedwongen sfeer en uitzonderlijke smaakcombinaties met verrassende gerechten. De ervaring van zeventien jaar Kok au Vin laat Jürgen zeker niet zomaar achter. Er werd een nieuw sharing-concept opgesteld dat is gestoeld op dezelfde kernwaarden als zijn eerste populaire zaak. Zo blijft het team continu op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en een topservice, en dat steeds met het idee van gezellig samen tafelen en een oprechte verbinding met en tussen hun klanten in het achterhoofd. Om dat te stimuleren, biedt hun kaart gerechten aan die je gemakkelijk met je gezelschap kan delen. Hier vind je dus geen traditionele indeling in voor- en hoofdgerechten en desserts of strikte menu’s, maar wel een iets informelere keuken zonder al te veel klassieke patronen. Ook wat de producten betreft, volgt het team een duidelijke filosofie. In Locàle vind je pure smaken, biologische, regionale producten en zelfgemaakte ingrediënten. Dat lokale – de naam van het restaurant zegt het natuurlijk zelf al – is één van de eigenschappen waarop hun concept is gebouwd, net als respect voor de natuur en een seizoensgebonden manier van werken.

Authenticiteit ligt aan de basis van alles wat ze hier doen

Zijn liefde voor koken ontdekte Hendrik al op de lagere school en evolueerde daarna geleidelijk naar een carrière als chef. Smaken primeren bij de kok, eerder dan hoe een gerecht eruit zal zien. Ideeën voor nieuwe gerechten ontstaan vooral na een creatief proces dat uit twee fases bestaat. Eerst is er een ruw idee dat moet groeien, daarna kan die visie worden uitgewerkt tot een volwaardig gerecht. Omdat de chef al heeft gemerkt dat hun sharing concept vooral bij vrouwen erg in de smaak valt, laat hij gerechten met een iets mannelijkere toets, zoals een paté, eerder achterwege. Verder is de chef grote fan van dille, een kruid dat volgens hem bij veel verse groenten past. Koriander slaat hij liever over, want “de smaak daarvan vind ik persoonlijk veel te overheersend”. Net als bij hun gerechten heeft het restaurant een duidelijke visie wat hun dranken betreft. Ze werken namelijk enkel met Europese wijnen, en sinds kort hebben ze ook een aantal Belgische wijnen in het aanbod. De matching mocktails van The Mocktail Club maken het plaatje helemaal af. Hoe zien Jürgen en Hendrik tot slot de toekomst van Locàle? “We willen verder blijven doen waar we mee bezig zijn en een goede balans vinden tussen werk en privé. Daarom hebben we ook gekozen voor een werkweek van vier dagen,” vertellen ze. Het idee past binnen hun concept, waarin meer genieten en een betere connectie centraal staan. Hun nieuwe aanpak bewees zijn succes al te hebben bij het publiek en werd beloond met mooie recensies van Gault&Millau en Michelin. We wensen het team in ieder geval veel succes met het verwezenlijken van hun toekomstplannen en hopen dat hun filosofie veel levensgenieters kan bereiken en inspireren.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Piet De Kersgieter

Meer stories…

Ongedwongen nest in bruin

Interieurinrichting en totaalrenovaties waarin elk detail volledig klopt en creativiteit aan de juiste praktische uitvoering wordt gelinkt. Chrisma’s specialiteit hielp al menig project naar een doorslaggevende succesuitkomst. Met hun expertise en herkenbare stijl hebben ze de instrumenten in handen om

Lees meer…
Loftgevoel aan het kanaal

“We verhuizen nog eenmaal, maar dan moet het wel echt allemaal kloppen.” Het is een uitspraak door de opdrachtgevers van interieurontwerper Maximiliaan Lefèvre. Uit dit appartement wilden ze nooit meer weg. Hoge verwachtingen dus, want dat vereiste een concept dat

Lees meer…
Succesgebaar in terracotta

Panden met een karaktervolle historiek mag je niet laten schieten. Vlakbij de Groenplaats in Antwerpen botste een koppel op het vroegere hoofdkantoor van de Posterijen. Al snel beseften ze dat ze deze kans niet voorbij mochten laten gaan, dus klopten

Lees meer…
Buitenruimte configureren tot paradijs

Een ideaal binnenklimaat en een comfortabele buitenbeleving: sinds het begin van de vorige eeuw is het de focus van familiebedrijf Renson. Hun specialisatie combineert ventilatie, zonwering, gevelbekleding en outdoor oplossingen. Met Amani presenteren ze hun nieuwste creatie die je buitenruimte

Lees meer…
Harmonieuze integratie

Elk project van Michiel Van Raemdonck is welkome muziek in onze oren. De getalenteerde architect levert consistent werk af dat een unieke harmonie tussen architectuur en interieur ademt. In zijn ontwerpproces neemt hij het interieur als een onlosmakelijk onderdeel mee,

Lees meer…
Belle époque herleeft

Geduld loont altijd. Een basis van belle-époque-elementen die aangevuld werd met een stevige teug wabi-sabi: daar ging hier wel wat werk aan vooraf. Het resultaat was echter alle moeite meer dan waard. Hier stap je binnen in de woning van

Lees meer…
AI als personal coach

Sporten is een persoonlijke kwestie, dus doe je er goed aan om iets te zoeken dat je volledig kan afstemmen op je eigen noden en wensen. Technogym gaat daar echter nog enkele stappen verder in, want het merk biedt sporters

Lees meer…
Retroverblijf in Milaan

De Nederlandse groep Max Brown Hotels spreidt hun vleugels nu ook uit naar Italië. Max Brown Missori is hun nieuwste adres in Milaan. Daar vertellen we je graag meer over, want deze naam mag niet op je lijstje ontbreken als

Lees meer…
Comfortabel in de openlucht

Wie door het aanbod van Tribù snuistert, weet vaak niet waar eerst kijken. Inmiddels verkoopt deze Belgische specialist in buitenmeubilair in meer dan tachtig landen discrete luxeontwerpen die vrije tijd naar een eigen niveau tillen. Met een brede waaier van

Lees meer…