Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Het is oud nieuws dat het niet geweldig gaat met de Vlaamse landbouw. Lokale producten verdienen meer aandacht dan ze nu vaak krijgen, en daarmee ook de mensen die het gezicht daarachter zijn. Real Living ging de conversatie aan met zowel een bedrijf dat de plaatselijke boeren ondersteunt als met een boerenfamilie zelf. We stelden hen enkele vragen over hun werking, wat de sector voor hen zo aantrekkelijk maakt en hoe het in de toekomst allemaal nog beter kan.

Stadsboerderij Kortrijk / Foto 1 © Leen Breda – Groep Ubuntu

Beginnen doen we bij Stadsboerderij Kortrijk, een coöperatie van consumenten en producten die het lokale boerenleven wil doen groeien en bloeien door verschillende activiteiten uit te werken en een hecht netwerk te vormen. Zo hebben ze een winkel in Heule waar biologische producten uit het binnenland worden verkocht, aangevuld met zorgvuldig geselecteerde buitenlandse zaken. De kern van de zaak draait bij hen echter rond Fruit op het Werk, een initiatief dat aan meer dan honderd bedrijven in de ruime omgeving van Kortrijk verse fruitpakketten bezorgt. Door alles zo biologisch en lokaal mogelijk aan te kopen, garanderen ze de best mogelijke steun aan een sector die het meer dan kan gebruiken. Recent hebben ze hun activiteiten nog uitgebreid door in oktober 2022 Lunchlocal over te nemen, waarmee bedrijven een beroep op hen kunnen doen voor gezonde, lokale en vegetarische lunches. In 2015 werd door de boerderij een gelijknamige VZW opgericht die bedoeld is om mensen te sensibiliseren, bijvoorbeeld op evenementen. Het vergt namelijk meer dan één dag om mensen er blijvend van te overtuigen om bewuster te gaan consumeren. Kortom, Stadsboerderij Kortrijk bevindt zich in de kern van de zaak wanneer het op eerlijke Belgische landbouw aankomt. We kregen de kans hen enkele vragen te stellen over hun missie en hun visie op de sector.

“Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot.”

Hoe proberen jullie plaatselijke landbouwers te ondersteunen?
“Indien mogelijk bestellen we rechtstreeks bij de lokale (bio)boeren, en dat uiteraard aan prijzen die voor hen eerlijk zijn. We sensibiliseren consumenten om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te kopen. We merken dat ze vaak de voeling met de realiteit kwijt zijn. We verwachten dat we op elk moment van het jaar alle soorten groenten en fruit kunnen kopen en weten niet meer in welk seizoen je welke producten bij ons kan vinden. Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot. Als je de huidige situatie vergelijkt met 25 jaar geleden, valt het op dat een gemiddeld gezin minder dan de helft aan voeding spendeerde, terwijl we wel meer consumeren.”

Stadsboerderij Kortrijk

Op welke manieren willen jullie de huidige werking nog uitbreiden in de toekomst?
“We willen inderdaad nog verder groeien, zowel in de diepte als in de breedte. Zo denken we bijvoorbeeld aan een keuken waar we zelf producten kunnen verwerken, een boerderij om eigen gewassen te telen en waar we mensen nog meer kunnen sensibiliseren en laten genieten van lokale gerechten. Dit zou tegelijkertijd de samenwerking met de sociale economie en de stad kunnen verbeteren. Daarbovenop zou het een manier zijn om directer met onze consumenten te communiceren en hen vanuit een aangename setting te informeren. Met Fruit op het Werk willen we de ruime regio graag nog verder uitbreiden. We stellen ons zeer flexibel op naar onze klanten en bieden elk bedrijf een pakket op maat. Producten die blijven liggen, vervangen we door degene die wel snel op zijn. Op die manier vermijden we samen met de klanten dat er zaken in de vuilbak belanden en kan iedereen zijn zin vinden in de fruitmanden. Deze manier van werken sluit duidelijk aan. Steeds meer bedrijven willen samen met ons voor lokaal en seizoensgebonden voedsel kiezen. Dit aspect is dan ook de meest rendabele component van onze werking, en een blijvende groei kan ons en onze producten natuurlijk enkel meer stabiliteit en zekerheid bezorgen.”

Vervolgens trokken we naar Ourobouros, een kleinschalig biodynamisch bedrijf. Voor hen gaat landbouw hand in hand met zorg voor planten, mensen en dieren. Met hun boerderij voorzien ze verse producten en ondersteunen ze zowel fysiek als mentaal welzijn. Sinds 2020 zijn ze namelijk ook begaan met begeleiding van mensen met een burn-out. Door de kracht van de natuur in te schakelen, staan ze zwaarbelaste personen bij in hun genezingsproces. Boeren met passie is de onderliggende fundering in alles wat ze doen, en uiteraard weten ze als geen ander hoe waardevol de lokale landbouwsector is. Onder de naam De Vroente bieden ze samen met twee andere biologisch-dynamische boerderijen in de buurt een groot assortiment met seizoensgebonden groenten, keukenkruiden en fruit aan. Belangrijk om te weten is dat ze letterlijk met de volledige familie in het boerenleven staan en dat de affiniteit met hun werk daarom een integraal deel van hun identiteit is. Oprichter Karel Houdmont stak met veel plezier van wal om ons alles te vertellen wat we wilden weten.

Waarom besloot je om landbouwer te worden? 
“Ik heb een ongewoon traject richting landbouw gevolgd: al mijn hele leven ben ik gefascineerd door planten en en de rijkdom van de natuur. Als kleine jongen heb ik tijdens een zomervakantie een tijd op de gemengde  boerderij van kennissen doorgebracht en dat heeft blijkbaar toch een kiem gelegd. Na mijn milieustudies  en een avondopleiding Herborist heb ik korte tijd als laborant gewerkt. Dat was niet echt bevredigend en toen besloot ik de opleiding Biologische en Biodynamisch Landbouw bij Landwijzer te volgen. Mijn plan was aanvakelijk om medicinale planten te gaan telen, maar de opleiding heeft mijn sluimerende liefde voor de landbouw doen oplaaien en vrij snel was de kruidenteelt nog maar een kleine tak van de boerderij, ten gunste van de groenten- en fruitteelt.”

Ourobouros

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Hoofdbeeld: Stadsboerderij Kortrijk / Overige zie onderschriften

Meer stories…

Tablàvins: waar gastronomie en wijn samensmelten

In het restaurant Tablàvins te Knokke ontmoet de Belgisch-Franse keuken een ontspannen, bistro-achtige sfeer in een unieke omgeving. Het restaurant, dat reeds een bewogen geschiedenis achter de kiezen heeft als sterrenrestaurant Jardin, werd zes jaar geleden overgenomen door Geoffrey en

Lees meer…
Het bourgondische DNA van Restaurant Hula 

In het hart van Heule bevindt zich Hula, een restaurant waar tijdloze elegantie en klassieke gastronomie samenkomen. Onder leiding van chef Thijs biedt Hula een Bourgondische ervaring zonder compromissen, waarbij authentieke smaken en moderne technieken elkaar perfect aanvullen.

Lees meer…
Le Kok sur Mer omarmt smaak en zee

Het ietwat afgelegen Vlissegem is, sinds de introductie van het kwaliteitsrestaurant Le Kok sur Mer in 2014, dé culinaire place to be bij uitstek. Deze gastronomische bestemming staat bekend om zijn moderne Franse keuken en warme, huiselijke sfeer. Achter dit

Lees meer…
Hoedje af voor Bistrôt Chapeau

In het hart van Blaricum ligt Bistrôt Chapeau, een warm en intiem restaurant waar klassieke Franse gastronomie centraal staat. Achter dit bijzondere concept staan Nicky Quarz en zijn vrouw en partner in crime Michele, een gepassioneerd duo dat hun liefde

Lees meer…
Folded Echoes: een verrassing achter elke vouw 

De afgelopen editie van Collectible, de toonaangevende internationale beurs voor collectief design die plaatsvond in Brussel, bracht weer een indrukwekkende verzameling van hedendaags design en kunst. Deze beurs, die de grenzen tussen kunst en design verkent, bood een podium voor

Lees meer…
Een verfijnde inrichting met maximaal ruimtegevoel

Bij de inrichting van dit kapsalon is gekozen voor een compact maar doordacht interieurdesign. De ruimte is optimaal benut, waardoor een uitnodigende en stijlvolle sfeer ontstaat zonder in te boeten op comfort en gebruiksgemak. Dit project, ontworpen door interieurarchitect Kevin

Lees meer…
Een nieuwe kijk op een oude boerderij

Ontwerp DO betreft de volledige renovatie van een historische boerderij met een bijbehorend poolhouse. Het project richtte zich voornamelijk op de binnenzijde, waarbij de monumentale waarde van de boerderij bewaard bleef. Van buiten is er dan ook weinig veranderd en

Lees meer…