Search
Close this search box.

Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Korte keten is kracht

Het is oud nieuws dat het niet geweldig gaat met de Vlaamse landbouw. Lokale producten verdienen meer aandacht dan ze nu vaak krijgen, en daarmee ook de mensen die het gezicht daarachter zijn. Real Living ging de conversatie aan met zowel een bedrijf dat de plaatselijke boeren ondersteunt als met een boerenfamilie zelf. We stelden hen enkele vragen over hun werking, wat de sector voor hen zo aantrekkelijk maakt en hoe het in de toekomst allemaal nog beter kan.

Stadsboerderij Kortrijk / Foto 1 © Leen Breda – Groep Ubuntu

Beginnen doen we bij Stadsboerderij Kortrijk, een coöperatie van consumenten en producten die het lokale boerenleven wil doen groeien en bloeien door verschillende activiteiten uit te werken en een hecht netwerk te vormen. Zo hebben ze een winkel in Heule waar biologische producten uit het binnenland worden verkocht, aangevuld met zorgvuldig geselecteerde buitenlandse zaken. De kern van de zaak draait bij hen echter rond Fruit op het Werk, een initiatief dat aan meer dan honderd bedrijven in de ruime omgeving van Kortrijk verse fruitpakketten bezorgt. Door alles zo biologisch en lokaal mogelijk aan te kopen, garanderen ze de best mogelijke steun aan een sector die het meer dan kan gebruiken. Recent hebben ze hun activiteiten nog uitgebreid door in oktober 2022 Lunchlocal over te nemen, waarmee bedrijven een beroep op hen kunnen doen voor gezonde, lokale en vegetarische lunches. In 2015 werd door de boerderij een gelijknamige VZW opgericht die bedoeld is om mensen te sensibiliseren, bijvoorbeeld op evenementen. Het vergt namelijk meer dan één dag om mensen er blijvend van te overtuigen om bewuster te gaan consumeren. Kortom, Stadsboerderij Kortrijk bevindt zich in de kern van de zaak wanneer het op eerlijke Belgische landbouw aankomt. We kregen de kans hen enkele vragen te stellen over hun missie en hun visie op de sector.

“Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot.”

Hoe proberen jullie plaatselijke landbouwers te ondersteunen?
“Indien mogelijk bestellen we rechtstreeks bij de lokale (bio)boeren, en dat uiteraard aan prijzen die voor hen eerlijk zijn. We sensibiliseren consumenten om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te kopen. We merken dat ze vaak de voeling met de realiteit kwijt zijn. We verwachten dat we op elk moment van het jaar alle soorten groenten en fruit kunnen kopen en weten niet meer in welk seizoen je welke producten bij ons kan vinden. Door steeds voor goedkope buitenlandse alternatieven te kiezen, maken we onze eigen landbouw kapot. Als je de huidige situatie vergelijkt met 25 jaar geleden, valt het op dat een gemiddeld gezin minder dan de helft aan voeding spendeerde, terwijl we wel meer consumeren.”

Stadsboerderij Kortrijk

Op welke manieren willen jullie de huidige werking nog uitbreiden in de toekomst?
“We willen inderdaad nog verder groeien, zowel in de diepte als in de breedte. Zo denken we bijvoorbeeld aan een keuken waar we zelf producten kunnen verwerken, een boerderij om eigen gewassen te telen en waar we mensen nog meer kunnen sensibiliseren en laten genieten van lokale gerechten. Dit zou tegelijkertijd de samenwerking met de sociale economie en de stad kunnen verbeteren. Daarbovenop zou het een manier zijn om directer met onze consumenten te communiceren en hen vanuit een aangename setting te informeren. Met Fruit op het Werk willen we de ruime regio graag nog verder uitbreiden. We stellen ons zeer flexibel op naar onze klanten en bieden elk bedrijf een pakket op maat. Producten die blijven liggen, vervangen we door degene die wel snel op zijn. Op die manier vermijden we samen met de klanten dat er zaken in de vuilbak belanden en kan iedereen zijn zin vinden in de fruitmanden. Deze manier van werken sluit duidelijk aan. Steeds meer bedrijven willen samen met ons voor lokaal en seizoensgebonden voedsel kiezen. Dit aspect is dan ook de meest rendabele component van onze werking, en een blijvende groei kan ons en onze producten natuurlijk enkel meer stabiliteit en zekerheid bezorgen.”

Vervolgens trokken we naar Ourobouros, een kleinschalig biodynamisch bedrijf. Voor hen gaat landbouw hand in hand met zorg voor planten, mensen en dieren. Met hun boerderij voorzien ze verse producten en ondersteunen ze zowel fysiek als mentaal welzijn. Sinds 2020 zijn ze namelijk ook begaan met begeleiding van mensen met een burn-out. Door de kracht van de natuur in te schakelen, staan ze zwaarbelaste personen bij in hun genezingsproces. Boeren met passie is de onderliggende fundering in alles wat ze doen, en uiteraard weten ze als geen ander hoe waardevol de lokale landbouwsector is. Onder de naam De Vroente bieden ze samen met twee andere biologisch-dynamische boerderijen in de buurt een groot assortiment met seizoensgebonden groenten, keukenkruiden en fruit aan. Belangrijk om te weten is dat ze letterlijk met de volledige familie in het boerenleven staan en dat de affiniteit met hun werk daarom een integraal deel van hun identiteit is. Oprichter Karel Houdmont stak met veel plezier van wal om ons alles te vertellen wat we wilden weten.

Waarom besloot je om landbouwer te worden? 
“Ik heb een ongewoon traject richting landbouw gevolgd: al mijn hele leven ben ik gefascineerd door planten en en de rijkdom van de natuur. Als kleine jongen heb ik tijdens een zomervakantie een tijd op de gemengde  boerderij van kennissen doorgebracht en dat heeft blijkbaar toch een kiem gelegd. Na mijn milieustudies  en een avondopleiding Herborist heb ik korte tijd als laborant gewerkt. Dat was niet echt bevredigend en toen besloot ik de opleiding Biologische en Biodynamisch Landbouw bij Landwijzer te volgen. Mijn plan was aanvakelijk om medicinale planten te gaan telen, maar de opleiding heeft mijn sluimerende liefde voor de landbouw doen oplaaien en vrij snel was de kruidenteelt nog maar een kleine tak van de boerderij, ten gunste van de groenten- en fruitteelt.”

Ourobouros

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Hoofdbeeld: Stadsboerderij Kortrijk / Overige zie onderschriften

Meer stories…

The Nine als huis van Sisterhood

In Brussel, omringd door de rijke geschiedenis en cultuur van de stad, is The Nine een membersclub, maar ook een oase van vrouwelijkheid, gelijkheid en inspiratie. Deze exclusieve club, opgericht in 2021 en vernoemd naar de negen muzen uit de

Lees meer…
Gevoel van thuiskomen

De interieurs van Laura Calleeuw zijn een ode aan eenvoud, luxe en sereniteit, en haar nieuwste project is daarop geen uitzondering. Met haar kenmerkende stijl en een onmiskenbaar oog voor detail weet de interieurontwerpster opnieuw een adembenemend resultaat neer te

Lees meer…
Een culinair komen en gaan

In het hart van Kortrijk, langs de serene oevers van de Leie, ligt het restaurant Va et Vient. Dit unieke gastronomische etablissement combineert een historisch en hedendaags kader, wat bijdraagt aan een bijzondere eetervaring. De man achter dit culinaire juweel

Lees meer…
Minder schermtijd meer leven

In een wereld waarin online bereikbaarheid de norm is, kan het verfrissend en gezond zijn om af en toe afstand te nemen van digitale apparaten. Continu verbonden zijn met sociale media, werkberichten en andere online platformen kan onze aandacht afleiden

Lees meer…
Stralend wonen met Tekna verlichting

Verlichting is in 2025 veel meer dan een praktisch element in je interieur; het is dé sfeerbepaler die je hele inrichting kan transformeren. Dit jaar zien we dat verlichting steeds prominenter wordt in het interieurontwerp. De juiste lamp kan een

Lees meer…
Unieke objecten met persoonlijke ziel

In 2017 richtte Gloria Landenberger in het creatieve Amsterdam 2222STUDIO op, een ontwerpstudio met een unieke visie: het creëren van handgemaakte interieurstukken die kunstzinnigheid en functionaliteit met elkaar verweven. Elk object dat Gloria creëert, is zorgvuldig met de hand vervaardigd

Lees meer…
Een baanbrekend lichtobject van Belgische bodem

In een nieuwe stap naar functionele schoonheid en vooruitstrevend lichtontwerp presenteren de Belgische designstudio B Brand en het gerenommeerde verlichtingsmerk DARK de Equalizer. Dit architecturale lichtobject, geboren uit een visie die de essentie van moderne Belgische architectuur omarmt, biedt een

Lees meer…