Kunst schittert in functioneel decor

Het werk van interieurarchitect Jody Eeckhout van JOE Design Studio kan worden gekarakteriseerd als functioneel met een warme aanvulling door het gebruik van natuurlijke materialen. Project COP-01 is een nieuw bewijs daarvan, maar geeft daarnaast ook de indrukwekkende kunstcollectie van de eigenaars een hoofdrol.

Voor Project COP-01 in het Elysiapark in Edegem voegde JOE Design twee penthouses samen. Omdat de klant een kunstliefhebber en -verzamelaar is, was het al snel duidelijk in welke richting het interieur moest worden vormgegeven. De woonst werd opgedeeld in twee grote zones. Het eerste appartement heeft een gedeelte met de privévertrekken (master bedroom, badkamer en dressing) en de keuken met formele leefruimte en eetruimte. In het tweede appartement vinden we een bureau, gastenkamer, gastenbadkamer en het informele salon maritiem. Die laatste is een tv-ruimte met bijbehorende bar en staat in het teken van maritieme schilderijen en kunstwerken, wat dus aanleiding gaf tot de naam.

Het salon maritiem is een tv-ruimte die in het teken staat van maritieme schilderijen en kunstwerken

Bijzonder is dat de inkomhal een lange gang heeft die als een galerie kan worden beschouwd. De negen iconische zwart-witte kunstfoto’s versterken dat gevoel alleen maar. Het gastentoilet van de inkomhal heeft een handwasser die als een soort altaar in de kastenwand verborgen zit. Verderop vinden we het publieke deel van de woonst, waarin de warme, functionele stijl is doorgetrokken. De keuken is het belangrijkste deel van de woning en heeft een aansluitende leefruimte met een kolossale natuurstenen tafel, waaraan veel gasten ontvangen kunnen worden.

Omdat de klant zelf parketlegger is, ging er vanzelfsprekend veel aandacht naar het schrijnwerk. De vloer is bekleed met met de hand gekrabd massieve eiken planken in wisselende breedtes. Dat werd overgenomen in het schrijnwerk en de lambrisering, waardoor de voegen overlopen in het maatwerk en de muren. De slaapkamer, tot slot, is gericht op het oosten en baadt daardoor in het licht. Het terras aan het salon maritiem geniet dan weer van de ondergaande zon in het westen.

JOE Design Studio voorzag hier een uiterst doordacht ontwerp waarbij over ieder detail grondig is gereflecteerd. Het ontwerpproces nam volgens Eeckhout dan ook enkele maanden in beslag. Door wonen tot de essentie terug te brengen en kunst een grote rol te laten spelen, vond hij een resultaat dat hedendaags is en uniek in zijn soort.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Visualisations courtesy of JOE Design, made by Spectrum

Meer stories…