Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks is overgebracht vanuit het hart van Mexico. Hier ontmoet je geen kater, maar een feest voor de zintuigen dat je meevoert naar verre oorden.
Restaurant Choclo ademt de levendigheid van Tulum, een magische plek in Mexico, en weerspiegelt dit in elk detail van het interieurontwerp. Ruwe materialen zoals ongepolijste baksteen en grof schilderwerk brengen een stukje Mexicaanse charme naar Vlaanderen. Het riet in de kamer brengt de geuren van beide werelden samen, terwijl de cactussen je doen dromen van een zonovergoten, zuiderse vakantie. Maar de ware ster is ongetwijfeld de bar, volledig opgetrokken uit bakstenen, als eerbetoon aan de ongepolijste schoonheid van de favela’s, de term gebruikt voor de lokale sloppenwijken. Bij Choclo draait alles om een laagdrempelige en intieme sfeer, waar je de tijd van je leven beleeft. Het subtiel geplaatste, indirecte licht en de zorgvuldig uitgekozen tafellampen dragen bij aan de gezelligheid. Hier wordt eten en drinken een ware beleving, een reis door de smaken en geuren van Latijns-Amerika. Eén ding is zeker: het is niet zomaar een restaurant. Het is een passieproject dat zijn oorsprong vond in de ontmoeting tussen chef-kok Edgar Orduño en de oprichters van Nude en Spicy Lemon, twee andere horecazaken. Edgar bracht de geheimen van de Mexicaanse keuken mee naar België na zijn culinaire stage bij Hertog Jan. Samen werken ze hard om traditionele ingrediënten, recepten en technieken te verweven in elk gerecht dat je hier proeft. Hier draait het niet alleen om eten, maar ook om verbinden. Gastvrijheid is er de universele taal die culturen met elkaar samenbrengt en de wereld als een familie omhelst. Als bewijs van hun toewijding aan een betere wereld doneert Choclo voor elke bestelde waterfles €0,50 aan charity: water. Deze plek is niet zomaar een restaurant; het is een viering van de rijke diversiteit van Latijns-Amerika, een ode aan de ambachtelijke keuken en een plek waar herinneringen worden geboren. Stap binnen en laat je betoveren door de smaken, geuren en gastvrijheid die hier samenkomen.
Gastronomie is meer dan de smaken alleen. Dat idee is een echte pijler voor dit adres. Het is namelijk de bedoeling dat gasten een volledige onderdompeling ervaren die geen enkel zintuig onberoerd laat. Aroma’s, texturen en smaken spelen daarom de sleutelrol in een echt avontuur. Niet voor niets geven klanten te kennen dat ze een vakantie lijken te zijn binnengewandeld. Dat is exact het doel van de chef: mensen het idee geven dat ze neerzitten voor een gezellig diner ergens in het broeierige klimaat van Mexico, Peru of Colombia. De zuiderse keuken deinst niet terug voor pikante smaken, dus is het niet verbazend dat het restaurant gretig gebruik maakt van chilipepers. Naast hun vurige karakter zijn het de zoetigheid en de rokerige toetsen die dit ingrediënt voor hen zo ideaal maken. De naam van de zaak zal je misschien aan chocolade doen denken, hoewel het eigenlijk een verwijzing is naar een gelijknamig type maïs. Het concept brengt dus echt de eigenheid van het lokale op een oprechte manier naar voren en werkt op verschillende lagen om het beste van de cultuur te eren. Daarnaast maakt het interieur dat allemaal extra tastbaar, waardoor je bezoek van begin tot eind immersief wordt.
Benieuwd naar meer? Lees het volledige verhaal in Real Living herfst 2023!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.