"We verhuizen nog eenmaal, maar dan moet het wel echt allemaal kloppen." Het is een uitspraak door de opdrachtgevers van interieurontwerper Maximiliaan Lefèvre. Uit dit appartement wilden ze nooit meer weg. Hoge verwachtingen dus, want dat vereiste een concept dat voor de volle honderd procent strookt met hun wensen en levensstijl. Niet enkel vandaag; ook morgen en overmorgen.
Vanuit zijn studio in Brugge werkt Maximiliaan Lefèvre aan concepten die zijn moderne esthetiek helder communiceren en alle kwaliteiten bevatten die hij waardevol acht in een woning. Zijn studies aan Luca School of Arts bezorgden hem, naast vaardigheden als interieurontwerper, een diepgaand respect voor vakmanschap. Over een tijdspanne van drie jaar werkte hij aan dit appartement in Vilvoorde. Het vergde veel inspanningen, maar die waren het stuk voor stuk waard bij het zien van het afgewerkte resultaat. Als enige vereiste hadden de bewoners de behoefte om vooral het visuele met het functionele gecombineerd te zien. Hun nieuwe woning moest niet louter chic ogen, maar ook een ideale match zijn met hun dagelijkse gewoontes en een gevoel van rust met zich meebrengen. Dat was geen moeilijke opdracht voor Lefèvre, aangezien hij in elk project erop toeziet dat zijn selectie van materialen niet te bombastisch of chaotisch wordt. Door een beperkt aantal zaken en accenten te kiezen, behoudt hij de moderne puurheid die zijn portfolio in het algemeen typeert. Hier herhaalde hij die gewoonte door slechts drie à vier materies te gebruiken en vooral met grijzige en witte tinten aan de slag te gaan.
Bij binnenkomst kom je onmiddellijk in contact met een van de grootste troeven die het appartement in aanbieding heeft, namelijk een direct uitzicht op het kanaal. Licht, gebroken leemstuc domineert de gang, die uitkomt op een open leefruimte. Zodra hier aangekomen, is er geen ontkennen aan de loftsfeer die de ontwerper met succes opriep. Van hieruit hebben de bewoners toegang tot de omliggende kamers, waaronder de privézones. Een terugkerend materiaal is inox. Aanvullend op de incorporatie ervan in de keuken zie je het ook verwerkt in de vitrinekast en de glazen deur die naar de wijnkamer leidt. Daar stopt het echter niet, want zelfs de handgrepen in de dressings werden hierin uitgevoerd. Daarbovenop is donker, gebeitst eikenhout een belangrijk element. Zowel in het maatwerk als in het losse meubilair zie je dat duidelijk. Door zo consequent mogelijk te zijn met zijn palet, schept Lefèvre een doorlopende kalmte en de eenheid waar zijn opdrachtgevers naar verlangden. In de badkamers ging hij het zuinigst van overal te werk. In plaats van verschillende zaken te combineren en onverwachte details te bedenken, hield hij zijn blik vast op de functionele essentie van de ruimtes. De kern van alles primeert, van begin tot eind.
Maximiliaan Lefèvre stelde zijn opdrachtgevers gelukkig met een appartement waar ze nooit meer uit willen vertrekken. In zijn ontwerp plaatste hij rust en cohesie centraal, met een moderne eenvoud als uitkomst. Dankzij de creatieve vrijheid die hij in handen kreeg, kon hij zonder veel beperkingen zijn duidelijk gedefinieerde stijl zuiver doordrukken.
In de badkamers ging hij het zuinigst van overal te werk
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Bert Demasure