Kunstenaars en hun werken etaleren in atypische ruimtes en formaten is de primaire focus van PICK-UP ART, een Parijse galerie opgericht door Julia Bidermann. Van 23 tot 30 mei kan je terecht op de expo genaamd “The symbolism of everyday objects”, die keramiek van drie hedendaagse vrouwelijke makers aaneenrijgt. Elk hanteren ze een andere invalshoek en uiten ze hun unieke perspectief via hun gekozen materialen.
De objecten waarmee we onszelf omringen, bevatten stuk voor stuk een emotioneel en identitair luik. PICK-UP ART wil daarop inzoomen en een bewustzijn creëren rond de onzichtbare kwaliteiten die aan kunstwerken vasthangen. Keramiek, glas, hout en textiel vormen de kern van hun collecties. Verder kiest de galerie voor mensen die een artisanale methodologie volgen en vaak inspiratie putten uit mythes en universele symboliek. Daardoor ontwikkelt de selectie een spiritueel aspect dat zich rechtlijnig vertaalt naar de interieurs waarin de werken afzonderlijk terechtkomen. “The symbolism of everyday objects” draait rond drie vrouwelijke kunstenaars die ieder voor zich alle kwaliteiten aanvinken waar Bidermann naar op zoek is. Als eerste is er Diane Alexandre, geprezen voor haar vazen en sculpturen die verwijzen naar dieren en Griekse mythologie. Haar kennis en achtergrond is echter veel diverser dan keramiek alleen. Moderne literatuur, grafisch ontwerp, communicatie en kunstgeschiedenis zijn haar ook allesbehalve vreemd. Haar sculpturale werken stemmen uit een creativiteit die voor een aanzienlijk deel aangestuurd is geweest door haar grootvader. Die vertelde haar als kind allerlei verhalen, en natuurlijk is haar portfolio ook een onmiskenbare reflectie van haar uitgebreide reizen door de Griekse Cycladen. Met haar werk in keramiek en porselein verkent ze mythes, symbolen en vormen die ze daar bijeen sprokkelde.
Suzie Lapierre d’Argy is ook actief onder de naam Forma. Haar expertise is sculpturale objecten maken waarvan de vormgeving een prehistorische sfeer draagt. Schalen, potten en vazen in een techniek van mixed clay geven perfect haar filosofie weer. De term verwijst naar een voorzichtig proces waarin meerdere lagen klei en oxide voor een typerende look zorgen. De natuurlijke pigmenten genereren een marmereffect. Al haar objecten vertonen sporen van de individuele momenten tijdens het creëren en verkennen de grens tussen de kracht van een prehistorisch artefact en de fragiliteit van blindelings ontwerpen. Indrukwekkend is het feit dat ze deze stukken heeft geconceptualiseerd zonder hetgeen waar ze op zijn gebaseerd ooit eerder met haar eigen ogen te hebben gezien. Derde in het rijtje is Camille Romagnani, die eveneens een sculpturale stijl aanhoudt. Toch zijn haar creaties duidelijk anders dan het portfolio van haar twee collega’s. Ze verwezenlijkt namelijk vazen die gebaseerd zijn op “moon doors” in traditionele Chinese tuinen. Het gaat niet letterlijk over deuren maar wel over een soort ingangen of knooppunten die een symbolische overgang markeren tussen de stad en de natuur, tussen drukte en harmonie. Als aanvulling op haar primaire focus op keramiek is ze af en toe ook begaan met fotografie en tekenen, bijvoorbeeld.
De selectie ontwikkelt een spiritueel aspect dat zich rechtlijnig vertaalt naar interieurs
Tot eind mei kan je de expositie “The symbolism of everyday objects” van PICK-UP ART bezoeken in Parijs. Dankzij de verschillende benaderingen van de geselecteerde makers komt de variatie van keramiek als materiaal voelbaar naar voren. We wensen zowel de galerie als de afzonderlijke kunstenaars alle succes toe bij het volgende op hun pad.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Beelden eigendom van Perrier / Giroire, startbeeld: Forma/Suzie Lapierre d’Argy © Forma