Af en toe nemen we je graag even mee naar verdere oorden om een opmerkelijk interieurproject van dichterbij te bekijken. Vandaag is dat in Valencia, Spanje. Daar ontwierp Viruta Lab een psychologiecentrum waar emotioneel welzijn voorop staat. Die focus vond een rechtlijnige reflectie in het interieur, dat door middel van esthetiek de missie van de plaats dubbel zoveel kracht schenkt.
Hoewel Viruta Lab nog maar enkele jaren bestaat, sinds 2020, wist het team al vanaf het prille begin wat ze wilden betekenen voor de interieursector. Oprichters María Daroz en David Puerta vullen elkaar intuïtief aan en leunen op een gezamenlijke kern waaruit hun professionele verwezenlijkingen ontstaan. Naast hun gedeelde kennis in architectuur hebben ze beiden specifieke interesses. Zo is hij bezeten door schilderen op de muren en heeft zij een gedisciplineerde achtergrond in klassiek ballet. Met de projecten van hun studio wegen ze verschillende motivaties tegenover elkaar af. Expressie, balans, gevoeligheid en functionaliteit zijn daar de voornaamste van. Hun interieurstijl is overtuigend warm en tijdloos, terwijl ze toch ook inspelen op specifieke inspiraties of een voorkeur voor bepaalde materialen duidelijk uitspelen. Deze opdracht was best speciaal, want het is natuurlijk niet iedere keer dat je een ontwerp voor een psychologiecentrum bedenkt. Toch was er een vereiste die eruit sprong en de afstand met eerdere opdrachten overbrugde, namelijk een huiselijke uitstraling. Patiënten moesten zich vanaf het eerste bezoek comfortabel en veilig voelen, zonder spanningen. Enkel zo zou het project zijn primaire rol van veilige haven geslaagd vervullen.
Hoewel de kamers evenwichtig overkomen en aangenaam zijn voor het oog, verwerkte het duo een notie van contrasten in het ontwerp. Illustratief daarvoor zijn de gestreepte kroonlijsten in zwart en wit. Die verdelen de ruimte in twee: het plafond en de rest. Oplettende lezers zien hier en daar in de decoratie verwijzingen naar de oudheid. Initieel putten de ontwerpers namelijk aanzienlijke inspiratie uit Plato’s allegorie van de gevleugelde wagen. Van daaruit legden ze de link naar de capaciteit van de mens om uitdagingen te overkomen en rechtuit op obstakels af te gaan. De donkere kleuren op het plafond symboliseren die moeilijkheden, terwijl de andere elementen net houvast en kalmte genereren. Bijvoorbeeld het tapijt wekt een aardse indruk, gesterkt door de leemtechnieken op de muren. Wat de indeling van het vloerplan betreft, vertrekt het concept vanuit een centrale wachtruimte. Van daaruit kan je verschillende consultatiekamers betreden. Terugkerend is het gebruik van lichtkleurig hout en het gestreepte patroon van de kroonlijsten. Het meubilair werd ontworpen door de studio zelf, net als het textiel. Imperfecties worden omarmd, zowel in de details als in de opvallendere aspecten, en echoën zo een belangrijke les voor mentaal welzijn. Aanvullend op de praktische noden voor een dergelijk centrum, voorzagen de ontwerpers waardevolle accenten die er een gezellig geheel van maken.
Oplettende lezers zien hier en daar in de decoratie verwijzingen naar de oudheid
Viruta Lab bedacht een interieurconcept dat nauw aansluit bij het doel van dit psychologiecentrum. Uitdagingen en obstakels zijn een onoverkomelijk onderdeel van het leven, dus is het een blijk van dapperheid wanneer we die met open ogen benaderen. Door een set van duidelijke designprincipes consistent door te trekken, is het finale ontwerp een geslaagde uitkomst voor zowel patiënt als voor professional.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.
Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Oleh Kardash