fbpx
Search
Close this search box.

Ruiters aan tafel

Ruiters aan tafel

Ruiters aan tafel

Hermès komt naar buiten met een nieuwe serviescollectie die duidelijke verwijzingen draagt naar het ontstaan van het luxehuis. Tressages Équestres, de Franse benaming voor “paardenvlechten”, bestaat uit 27 uiteenlopende stukken die samen goed zijn voor een liefdevol huwelijk tussen figuratieve en abstracte vormen. De frisse kleuren maken de ontwerpen ideaal voor je tafel dit voorjaar op te smukken met iets nieuws.

Artistiek directeur Benoit Pierry Emery wist duidelijk wat hij deed toen de plannen voor deze collectie in de maak waren. Het DNA van Hermès is onlosmakelijk verbonden met de vlechttradities gebruikt in de tuigmakerij waar het oorspronkelijk voor bekendstond. Passementerie, een verzamelterm voor decoratieve textielproducten, hoort daar ook bij, en samen liggen beide vakken ten grondslag van de jongste tableware van het merk. Kunstenares Virginie Jamin had de eer de stukken met haar tekeningen te sieren. Op een canvas van kaolienwit porselein pronken gedetailleerde illustraties die ieder stuk een uniek motief geven. Hierin wisselt ze af tussen abstracte vormen en figuratieve afbeeldingen. Sinds het begin is Hermès een autoriteit op het vlak van katoen en leer; die kennis wordt duidelijk geëchood in de collectie. Paard, ruiter en ambacht zijn de centrale steunpunten waarop de creatieve identiteit van het huis rust, dus was het niet meer dan gepast om de tafels te dekken met creaties die een dergelijke geschiedenis reflecteren. Onder de 27 ontwerpen bevinden zich tien nieuwe holle stukken. Gaande van borden en kommen tot vazen en tassen, je vind er alles dat je nodig zou kunnen hebben om een geslaagd diner te organiseren.
Paard, ruiter en ambacht zijn de centrale steunpunten waarop de creatieve identiteit van het huis rust
Tressages Équestres is niet enkel een samenstelling van esthetische gebruiksvoorwerpen; de collectie vertelt een verhaal van herkomst en traditie. Dat vertaalt zich in de gebruikte kleuren, waaronder muntige tinten en frisse citroenschakeringen die hinten naar lichtere dagen. Als tegenwicht incorporeerde de kunstenares ook petrolblauw en verwijzingen naar vezels en leer. Qua vormen ging Jamin zeer gedetailleerd en precies te werk. Waar sommige contouren gedurfd zijn, daar vertonen andere voorzichtig lijnwerk. Die variatie is een succes en introduceert tegelijkertijd een speelsheid met schaal en proportie. Door meerdere zaken kundig af te wegen, slaagde de kunstenares erin een collectie te presenteren die een eervolle geschiedenis afstemt op eigentijdse woonverwachtingen. De herhalingen van patronen maken ook nog eens dat de stukken onderling een geslaagde cohesie onderhouden en ook ieder op zich een creatieve uitlating zijn zonder in chaos te vervallen.
Hermès blijft trouw aan zijn geschiedenis, zoveel is duidelijk. Met Tressages Équestres komen ze naar buiten met een serviescollectie die een match is met keukens van over de hele wereld. De kleurrijke herinterpretatie van vlechtpatronen bewijzen dat traditie ongeschonden in een creatief jasje kan worden gestoken.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: Fotografie door Matthieu Lavanchy // Studio des fleurs

Verkoop: Immo Christophe Colpaert
Uitvoering: De Coene
Los meubilair: RR interieur
Schilderwerk: Maison Peinture

Meer stories…

Creëren met intentionaliteit

De logica van een woning kan je vaak bepalen aan de hand van haar vloerplan. In de wereld van interieurontwerpster Laura Calleeuw moet de ene zone logisch overvloeien in de andere. Wanneer bewoners daarnaast een doorlopend vakantiegevoel ervaren bij het

Lees meer…
Puntjes op papier

In een digitale wereld is het verademend om soms iets op papier te zetten. Met een bullet journal doe je dat op regelmatige basis, of simpelweg iedere dag. Het welbekende schriftje en de gevarieerde lay-outs die het vullen, oogsten al

Lees meer…
Van visie tot verfijning

In de zoektocht naar een ruimte die zowel inspirerend als functioneel is, biedt Blower Interieur een schat aan expertise en creativiteit. Met een rijke geschiedenis in interieurvormgeving en een sterk team van professionals, weten zij elke visie tot leven te

Lees meer…
Huis van veiligheid

We nemen jullie graag mee naar een vrouwelijke membersclub genaamd The Nine te Brussel. De zaak opende haar deuren in 2021 en mocht zich de allereerste vrouwelijke ledenclub van België noemen. Vernoemd naar de negen muzen uit de oudheid, vormen

Lees meer…
Van muziekervaring tot een waar kunstwerk

Stel je voor dat je woonkamer transformeert in een kunstgalerie, waar muziek niet alleen gehoord maar ook gezien wordt. Dat is de magie van Rondo, de nieuwste collectie hoogwaardige designluidsprekers van Basalte. Deze exclusieve luidsprekers, ontworpen voor de meest prestigieuze

Lees meer…
Het keramische universum van Karin Amdal

Karin Amdal, een gediplomeerd Art Director met een Master in Design en een diploma in Keramische Kunst, heeft een creatieve carrière die drie decennia omspant. Haar werk varieert van 2D- tot 3D-creaties, waarvoor ze prijzen heeft gewonnen en internationale klanten

Lees meer…
Design dat warm maakt

De warme kant van design is waar je Tubes treft, een Italiaans merk dat radiatoren produceert die dubbel tellen als een esthetiek object. JJ is de naam van een van hun nieuwste werken. Als badkameraccessoire is het ontwerp bedoeld om

Lees meer…
Kunst opsnuiven op Knokke Art Fair 2024

Het Grand Casino Knokke wordt de komende maand augustus voor de vierde maal het toneel voor Knokke Art Fair, KNAF in het kort. Met haar intercontinentaal netwerk en aanbod is de kunstbeurs een gevestigde waarde voor liefhebbers van dicht en

Lees meer…
Culinair kunstwerk aan het water

In het bruisende hart van Antwerpen, naast het Kattendijkdok op het Eilandje, opende vorig jaar een nieuw gastronomisch meesterwerk zijn deuren: Cella Restaurant & Bar. De familie Dieltjens omarmde er de uitdaging en startte een nieuw culinair avontuur onder leiding

Lees meer…