fbpx
Search
Close this search box.

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Dat koffie alleen maar in populariteit lijkt te stijgen, hoeven we je vast niet te vertellen. Barista’s en liefhebbers van koffie springen steeds creatiever om met de drank. We vroegen de Belgische barista en wereldkampioen Latte Art Peter Hernou er alles over, van zijn beste tips om thuis heerlijke koffie te maken tot de recentste evoluties in de wereld van onze favoriete ochtendbooster.

Als gepassioneerde koffie-expert reis je de wereld rond om je kennis met anderen te delen. Zijn er bepaalde landen of regio’s waar koffie nog populairder is dan andere?

“Ik heb gemerkt dat er overal wel een koffiecultuur leeft. In de grootsteden valt het altijd op dat koffie er erg leeft. In Brussel merk ik bijvoorbeeld wel dat er minder koffieshops zijn dan in Antwerpen en Gent. In Nederland is de cultuur ook anders dan in Vlaanderen; daar drinken ze grotere koppen en meer filterkoffie, in het zuiden kiezen ze vaker voor espresso.

Waar moet je op letten om thuis zelf de beste koffie te maken?

“Er is vandaag een verschil tussen home barista’s, die thuis veel kennis opdoen en er veel van weten, en mensen die gewoon graag koffiedrinken. Versheid is een eerste erg belangrijk element. Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil, want die blijven over het algemeen niet heel lang vers. Over het algemeen is dat zo’n twee tot drie weken. Ten tweede bestaat koffie voor een groot deel uit water, dus ook dat is van belang. Water gaat de bonen niet zachter maken. Voor filterkoffie moet je bijvoorbeeld speciaal water in huis halen. Tot slot moet je je koffiebonen ook à la minute malen, want dan komen de meeste aroma’s vrij en zijn die sterk aanwezig.”

“Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil”

Enkele jaren geleden ontwikkelde je aēralab, de eerste intelligente melkstomer ooit. Is melk stomen dan zo’n uitdaging voor veel barista’s?

“De markt rond melkproducten is op korte tijd heel snel ontwikkeld. Vroeger had je alleen slagroom en melk, nu is er veel meer. In het begin hadden die nieuwe soorten niet altijd dezelfde hoge kwaliteit, maar dat is snel ingehaald. Dat brede assortiment vormt voor barista’s een eerste uitdaging. Een tweede is dat je stoom gebruikt, wat zo krachtig is dat je er heel snel mee moet werken en geen kans hebt om foutjes recht te zetten. Met aēralab zijn we al lang bezig, en we hebben heel wat moeten sleuren aan de markt om het te kunnen ontwikkelen. Een van de voordelen is dat een barista nu het product niet meer moet kunnen herkennen, want dat wordt gedaan door sensoren. Daarnaast hebben consumenten vaak andere wensen: de ene heeft graag iets meer schuim, de andere wil zijn koffie dan weer niet te warm. Met aēralab worden al die uitdagingen opgelost.”

Is er de afgelopen jaren veel veranderd in de wereld van koffie? Wat zijn de belangrijkste evoluties?

“Na veel verandering op het vlak van machines is er ook veel veranderd wat betreft de behandeling van koffiebonen op het niveau van plantages. Het gat tussen de barista’s en die plantages wordt steeds meer gedicht. Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht aan fermentatie besteed. Barista’s gaan zelf op zoek naar kwalitatieve bonen, waar fabrikanten dan weer meer op inspelen. Ik hoop dat die evolutie ook haar weg vindt naar de consument en dat het een nog rijker product oplevert.”

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Hoofdfoto: Pxhere / Overige zie onderschriften

Meer stories…

Buur van Versailles

Soms wil je terugkeren naar waar je vandaan komt. Je zag het gebeuren bij de bewoner van dit negentiende-eeuwse huis in Versailles. Na een tijdje in Parijs te hebben gewoond, besloot hij opnieuw naar zijn ouderlijke woning te verhuizen, maar

Lees meer…
Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder

Lees meer…
Patronen van porselein

Ergens tussen hemel en aarde, daar bevindt zich de nieuwe Maya-collectie van De Marchi Verona. Het Italiaanse merk is gespecialiseerd in porseleinen tegels die het product zijn van vergaande kennis en onberispelijk vakmanschap. In hun nieuwste creaties roepen ze de

Lees meer…
Moderne meesterwerken van antieke inspiratie

LERRY ceramics, de keramiekstudio opgericht door Elke Vanlerberghe in 2020, staat voor hedendaagse keramiek die diep geworteld is in de oudheid. Elke Vanlerberghe, een getalenteerde kunstenares uit Gent, België, creëert in haar atelier unieke, handgemaakte stukken die getuigen van haar

Lees meer…
Zomer van boekenmarkten

Voor veel mensen is de zomer ideaal om opnieuw meer tijd lezend door te brengen. Niet enkel dat, maar ook het doorsnuisteren van boeken is een leuke manier om een vrije dag te spenderen. Met het warme weer hebben wij

Lees meer…
Dimensionaal uitzicht vanuit moderne parel

Bernadette de Blieck is een interieurontwerpster die je persoonlijkheid mee deel maakt van je woning. Daarnaast is ze met haar studio beschikbaar voor inrichting en styling. Vandaag nemen we je mee naar een recent project in Terneuzen, Zeeland waar zij

Lees meer…
Thuis in persoonlijkheid

Slechts één stap over de drempel is genoeg voor je woning om je welkom thuis te heten. YUHOME design ontwierp een appartement dat niet veel vierkante oppervlakte nodig heeft om dat te doen. Vanuit het idee dat een interieur een

Lees meer…
Meubelmeesters aan het hof

Ingrediënten voor een meesterlijke reputatie in overvloed bij Collett & Victor. Het Belgische merk is gespecialiseerd in zitmeubilair op maat en ontpopte zich in de voorbije 40 jaar tot een van de meest invloedrijke autoriteiten in hun veld. Naast een

Lees meer…
Panoramisch diner in Haut

Restaurant Haut in Oostende schiet de hoogte in. Dat mag je letterlijk nemen, aangezien het zich op de 28ste verdieping van SKY Tower One bevindt, maar ook het interieur laat concurrenten achter op de begane grond. De interieurarchitecten van TJIP

Lees meer…