fbpx
Search
Close this search box.

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Tijd voor koffie

Dat koffie alleen maar in populariteit lijkt te stijgen, hoeven we je vast niet te vertellen. Barista’s en liefhebbers van koffie springen steeds creatiever om met de drank. We vroegen de Belgische barista en wereldkampioen Latte Art Peter Hernou er alles over, van zijn beste tips om thuis heerlijke koffie te maken tot de recentste evoluties in de wereld van onze favoriete ochtendbooster.

Als gepassioneerde koffie-expert reis je de wereld rond om je kennis met anderen te delen. Zijn er bepaalde landen of regio’s waar koffie nog populairder is dan andere?

“Ik heb gemerkt dat er overal wel een koffiecultuur leeft. In de grootsteden valt het altijd op dat koffie er erg leeft. In Brussel merk ik bijvoorbeeld wel dat er minder koffieshops zijn dan in Antwerpen en Gent. In Nederland is de cultuur ook anders dan in Vlaanderen; daar drinken ze grotere koppen en meer filterkoffie, in het zuiden kiezen ze vaker voor espresso.

Waar moet je op letten om thuis zelf de beste koffie te maken?

“Er is vandaag een verschil tussen home barista’s, die thuis veel kennis opdoen en er veel van weten, en mensen die gewoon graag koffiedrinken. Versheid is een eerste erg belangrijk element. Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil, want die blijven over het algemeen niet heel lang vers. Over het algemeen is dat zo’n twee tot drie weken. Ten tweede bestaat koffie voor een groot deel uit water, dus ook dat is van belang. Water gaat de bonen niet zachter maken. Voor filterkoffie moet je bijvoorbeeld speciaal water in huis halen. Tot slot moet je je koffiebonen ook à la minute malen, want dan komen de meeste aroma’s vrij en zijn die sterk aanwezig.”

“Vers gebrande koffiebonen maken een wereld van verschil”

Enkele jaren geleden ontwikkelde je aēralab, de eerste intelligente melkstomer ooit. Is melk stomen dan zo’n uitdaging voor veel barista’s?

“De markt rond melkproducten is op korte tijd heel snel ontwikkeld. Vroeger had je alleen slagroom en melk, nu is er veel meer. In het begin hadden die nieuwe soorten niet altijd dezelfde hoge kwaliteit, maar dat is snel ingehaald. Dat brede assortiment vormt voor barista’s een eerste uitdaging. Een tweede is dat je stoom gebruikt, wat zo krachtig is dat je er heel snel mee moet werken en geen kans hebt om foutjes recht te zetten. Met aēralab zijn we al lang bezig, en we hebben heel wat moeten sleuren aan de markt om het te kunnen ontwikkelen. Een van de voordelen is dat een barista nu het product niet meer moet kunnen herkennen, want dat wordt gedaan door sensoren. Daarnaast hebben consumenten vaak andere wensen: de ene heeft graag iets meer schuim, de andere wil zijn koffie dan weer niet te warm. Met aēralab worden al die uitdagingen opgelost.”

Is er de afgelopen jaren veel veranderd in de wereld van koffie? Wat zijn de belangrijkste evoluties?

“Na veel verandering op het vlak van machines is er ook veel veranderd wat betreft de behandeling van koffiebonen op het niveau van plantages. Het gat tussen de barista’s en die plantages wordt steeds meer gedicht. Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht aan fermentatie besteed. Barista’s gaan zelf op zoek naar kwalitatieve bonen, waar fabrikanten dan weer meer op inspelen. Ik hoop dat die evolutie ook haar weg vindt naar de consument en dat het een nog rijker product oplevert.”

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Eva Janssens
Fotografie: Hoofdfoto: Pxhere / Overige zie onderschriften

Meer stories…

Villa krijgt complementair gelijkvloers

Britt Van Namen is een van de beste interieurarchitecten voor wie verlangt naar een tijdloze woning die tegelijkertijd hedendaagse allure uitstraalt. In een villawijk in Oud-Turnhout heroriënteerde ze het gelijkvloers van een bestaande woning. In plaats van met een blank

Lees meer…
Huiselijkheid en subtiele luxe

In het weefsel van Ville Design, waar eenvoud wordt gevierd en luxe toegankelijk wordt, vindt interieurarchitecte Thaïs haar artistieke roeping. Ze koestert de waardigheid van eenvoud en streeft ernaar om binnen elk budget de perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek

Lees meer…
Ongeremd met garen in Milaan

Salone del Mobile 2024 is intussen achter de rug, maar de overvloed aan vormen en kleuren zindert nog even na. Zeker als je er een bezoekje bracht aan El Espartano, het Argentijnse tapijtenmerk dat een van de meest uitgesproken textielcollecties

Lees meer…
Bad van gist

Een spabezoek mag soms wel iets meer om handen hebben dan een klassieke jacuzzi. Bierbaden is overgewaaid uit Oost-Europa en heeft zijn plek verdiend in het wellnessassortiment. Niet enkel liefhebbers van de drank zelf krijgen er de smaak van te

Lees meer…
Ongedwongen nest in bruin

Interieurinrichting en totaalrenovaties waarin elk detail volledig klopt en creativiteit aan de juiste praktische uitvoering wordt gelinkt. Chrisma’s specialiteit hielp al menig project naar een doorslaggevende succesuitkomst. Met hun expertise en herkenbare stijl hebben ze de instrumenten in handen om

Lees meer…
Loftgevoel aan het kanaal

“We verhuizen nog eenmaal, maar dan moet het wel echt allemaal kloppen.” Het is een uitspraak door de opdrachtgevers van interieurontwerper Maximiliaan Lefèvre. Uit dit appartement wilden ze nooit meer weg. Hoge verwachtingen dus, want dat vereiste een concept dat

Lees meer…
Succesgebaar in terracotta

Panden met een karaktervolle historiek mag je niet laten schieten. Vlakbij de Groenplaats in Antwerpen botste een koppel op het vroegere hoofdkantoor van de Posterijen. Al snel beseften ze dat ze deze kans niet voorbij mochten laten gaan, dus klopten

Lees meer…
Buitenruimte configureren tot paradijs

Een ideaal binnenklimaat en een comfortabele buitenbeleving: sinds het begin van de vorige eeuw is het de focus van familiebedrijf Renson. Hun specialisatie combineert ventilatie, zonwering, gevelbekleding en outdoor oplossingen. Met Amani presenteren ze hun nieuwste creatie die je buitenruimte

Lees meer…
Harmonieuze integratie

Elk project van Michiel Van Raemdonck is welkome muziek in onze oren. De getalenteerde architect levert consistent werk af dat een unieke harmonie tussen architectuur en interieur ademt. In zijn ontwerpproces neemt hij het interieur als een onlosmakelijk onderdeel mee,

Lees meer…