Brutalistische oppervlakken en donkere kleuren en texturen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar de bewoners van dit project zien niet liever. In plaats van voornamelijk crème of beige tinten te gebruiken, werd er hier geopteerd voor een gewaagdere route. Wij zien er zeker de aantrekkingskracht van in en overtuigen jou daar met plezier ook van. Persoonlijke stijl staat hier met volle trots centraal.
Ales en Veranika Famenka kregen als ontwerpers duidelijke richtlijnen van de opdrachtgevers. Die wilden namelijk een moderne woning in een minimalistische stijl, die zich bovendien niet zou beperken tot trends. Belangrijker was dat het concept volledig hun eigen smaak en voorkeuren zou weerspiegelen. Concreet ontwierpen ze een woonst met twee verdiepingen. Naar gewoonte is het gelijkvloers voorbehouden voor de leefruimtes en is het hogere niveau voorzien voor de nachtvertrekken. De hoofdkleur van het interieur is zonder enige twijfel zwart. Met Dark House als naam is dat natuurlijk geen onverwachte beslissing. De kleur uit zich niet enkel in het meubilair, maar ook in constructieve aspecten zoals de muurbekleding en de trap. Op het eerste zicht bestaat de woning voornamelijk uit strak afgemeten vormen en lijnen, maar wanneer je aandachtig kijkt, zie je dat de stijl toch genuanceerder is dan dat. Het team voegde enkele beige oppervlakken toe die de visuele indruk verzachten en de donkere muren een geslaagd contrast geven. In de slaapkamers vind je bijvoorbeeld ook greige stoffering, terwijl er beneden in de woonkamer met ronde, zachte contouren werd gewerkt in het meubilair.
Liefhebbers van ruwe oppervlakken moeten zeker op de afwerkingstechnieken van de muren letten. Op meerdere plekken lijken die namelijk uit rotsachtige steen te zijn gehouwen, waardoor meerdere zintuigen getriggerd worden. In het kantoor rust het bureau zelfs op een volledig rotsblok; een effect dat dan weer extra hard opvalt door de nevenschikking met het nauwkeurige glas dat als het andere steunpunt dient. In de badkamer staat een vrijstaande badkuip, natuurlijk ook volledig in zwart. Hier kunnen de bewoners zich even afsluiten van de buitenwereld. Aansluitend is er ook een handige regendouche en vanzelfsprekend een ruime lavabo. Ook aan opbergplek is er geen gebrek, want de ontwerpers incorporeerden een volledige dressing. Ieder aspect werd uitgewerkt met het oog op de voorkeuren van de bewoners, waardoor het pand helemaal in het teken staat van hun fascinatie met modern wonen in een minimalistische esthetiek. Voor de decoratieve aanvullingen werd er beroep gedaan op het werk van een aantal plaatselijke jonge kunstenaars binnen de keramiek en de schilderkunst.
Dit door brutalisme gedreven ontwerp spreekt tot de verbeelding, althans tot die van degenen die fan zijn van donkere ruimtes. Wij zijn alvast zeker onder de indruk, want de sterke samenhang van de ruimtes onderling bewijst het doordachte karakter van het concept. Het hoeft niet altijd rond lichte kleuren te draaien, zoveel is duidelijk.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.